עבור מרבית מועדוני הפאר באירופה, ההשתתפות בגביע העולם למועדונים היתה "תיק". הם היו שם אך ורק בגלל הכסף הגדול, בזמן שהשחקנים עצמם היו מעדיפים ליהנות בחופשות נוצצות ברחבי העולם. עם זאת, עבור מאמן אחד הטורניר הזה הגיע בתזמון מושלם, מאמנה החדש של ריאל מדריד - צ'אבי אלונסו.
מי שנחשב לאחד הקשרים הגדולים אי־פעם ולזה שהוביל את לברקוזן לאליפות בונדסליגה היסטורית כמאמן, קיבל את הזכות לעמוד על הקווים של המועדון הגדול בהיסטוריה, ובימים אלה בארה"ב הוא מחולל מהפכה של ממש אחרי השנים של קרלו אנצ'לוטי. אי אפשר לומר שתחת האיטלקי הבלאנקוס לא חוו רגעים יפים, אבל נראה כי מה שאנשי המועדון מבירת ספרד ושחקניו הכירו, שונה בתכלית ממה שהם עומדים לחוות תחת מי שמסומן כמי שיהיה אחד המאמנים הגדולים בדור הקרוב. ריאל תעלה הערב לחצי הגמר מול פ.ס.ז' בימים שבהם מאמנה משנה סדרי עולם על המגרש ומחוצה לו.
מעבר לעבודה קשה
השינוי הראשון והחשוב מכולם מגיע קודם כל מבחינה טקטית. אלונסו, מן הסתם, הרבה יותר גמיש מחשבתית מאנצ'לוטי והולך ללמד את החבורה שלו לשחק בשיטות נוספות פרט
ל־4-3-3 המסורתי. במשחק הראשון בטורניר מול אל־הילאל ריאל שיחקה במערך ה־4-4-2. הקבוצה הסעודית הצליחה להקשות על הלבנים, אבל היה ברור גם לאלונסו שמדובר בניסוי כלים ראשון, כולל הופעות בכורה של שחקנים חשובים כמו דין הוייסן הבלם וטרנט אלכסנדר ארנולד.
במשחק מול פאצ'וקה אלונסו שינה את המערך אחרי הפסקת שתייה בגלל חיסרון מספרי. ראול אסנסיו, שגרם לפנדל מול אל־הילאל והורחק מול המקסיקנים, אילץ את המאמן לעצב מחדש, וגם שיטת שלושת הבלמים שהנחיל בלברקוזן נראית כמו אופציה שריאל תשחק בה לא מעט בעונה הקרובה.
הדבר השני שאלונסו עומד לשנות הוא משחק הלחץ, בדיוק כפי שעשה בעונה החולפת האנזי פליק בברצלונה. בניצחון על זלצבורג ריאל חנקה את האוסטרים כבר בניסיונות שלהם לפתח התקפות מההגנה לאורך דקות רבות, כשגונסאלו גארסיה, תגלית הטורניר ומי שעד לפני כמה שבועות אף אחד לא שמע עליו, הוביל את הלחץ. קיליאן אמבפה, ויניסיוס ג'וניור ועוד רבים שלא נדרשו לעזור יתר על המידה מבחינה הגנתית, יקבלו שיעור לא פשוט על עבודה קשה.
השינויים במערכים גם נותנים לשחקנים שלא הצליחו לפרוח עד כה להציג את החוזקות שלהם, למשל ארדה גולר שמקבל יותר דקות ועבר לשחק תחת אלונסו באמצע במקום באגף. גם אורליאן טשומאני, למשל, משנה כמה תפקידים במסע בארה"ב וזז אפילו למקומות הרבה יותר קדמיים ממה שהורגל. "קרלו הוא מאמן פנטסטי שעזר לנו לזכות בתארים רבים. צ'אבי, לעומת זאת, צעיר, מביא רעיונות חדשים, ולאט־לאט אנחנו מבינים טוב יותר את הגישה שלו", אמר הצרפתי, "אנחנו רק צריכים להמשיך לעבוד ככה".
גם טיבו קורטואה הצטרף להשוואות: "קרלו הביא לנו הרבה, זה היה כדורגל מסוג אחר. אצל צ'אבי זה יותר מודרני, כל אחד בעמדה שלו, יש דגש על הקבוצה, פחות אינדיבידואליזם. כשכולם טובים, גם היחידים מצטיינים".
לא פוחד לצעוק
לאחר שפיתח את יכולת האימון שלו בקבוצת המילואים של ריאל סוסיאדד, אלונסו כאמור עבר לגרמניה וקטע עם לברקוזן רצף של 11 אליפויות רצופות של באיירן מינכן. מי שערך 236 הופעות במדי ריאל כשחקן בין 2009 ל־2014 היה הדמות המתבקשת כדי להכניס אנרגיה בבלאנקוס, אחרי עונה קשה שנגמרה בלי תואר ועם ארבעה הפסדים בקלאסיקו מול בארסה.
אלונסו שיחק תחת מאמנים גדולים ביותר בעידן המודרני - אנצ'לוטי וז'וזה מוריניו בריאל, פפ גווארדיולה בבאיירן, רפא בניטס בליברפול וויסנטה דל בוסקה ולואיס אראגונס בנבחרת ספרד. מכל אחד מהם הוא לקח משהו, וכעת עם "האני מאמין" שלו הוא רוצה להפוך את ריאל למכונה.
"צ'אבי למד מכמה מהמאמנים הטובים בהיסטוריה, כך שהוא יכול לקחת את כל הרעיונות שלהם ולערבב אותם", אמר ל־BBC ספורט ויקטור סאנצ'ס, חברו הטוב של אלונסו. "כבר כשחקן הוא היה כמו מאמן על המגרש, אבל אסור לו לפחד ולהתחשב באף שם. בכל תחרות שריאל משחקת בה היא רוצה לזכות. זה מועדון קשה ולא מעט נכשלו בו בעבר. אסור לו לעשות חשבון גם לכוכב הגדול ביותר".
הדברים של סאנצ'ס באו לידי ביטוי אחרי הניצחון ברבע הגמר על דורטמונד (2:3). ריאל הובילה 1:3, אבל הלכה אחורה, שחקני ההגנה היו חסרי ריכוז בסיום וכמעט אפשרו לגרמנים להשוות. אלונסו, לפי התקשורת בספרד, צרח בחדר ההלבשה על השחקנים בגלל הרפיון ואיבוד השליטה.
מנגד, כמאמן צעיר הרבה יותר מקודמו, קברניטי המועדון אוהבים לראות את העובדה שהוא גם יודע לחבק כשצריך. "צ'אבי קרוב יותר לדור של השחקנים הנוכחיים, זה יוצר קשר טוב יותר. לכל השחקנים שלו יש זיכרונות ממנו כשחקן. הם יודעים שהוא היה אחד המוסרים הטובים בכל הזמנים ושהוא עבד קשה כדי להצליח. בסוף הוא דוגמה ומופת לעבודה קשה, ורק ככה ריאל תשתפר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
