קצת יותר מ-24 שעות אחרי שיורגן קלופ הודיע כי יעזוב את ליברפול בתום העונה, התייצב צ'אבי, מאמן ברצלונה, בפני התקשורת והודיע שיעשה בדיוק אותו דבר. אבל איזה הבדל בין שני המקרים. קלופ הודיע על עזיבתו ביוני 2024 כאשר ליברפול במקום הראשון בטבלת הפרמייר ליג, העפילה זה עתה לגמר גביע הליגה ויכולה לסיים את העונה עם ארבעה תארים.
צ'אבי הודיע כי יסיים את תפקידו ב-30 ביוני אחרי שבמהלך השבועיים האחרונים היא איבדה שלושה תארים: הסופר קופה, הגביע וכעת גם את הליגה, אחרי התבוסה 5:3 לוויאריאל. נכון שתאורטית אפשר עדיין לזכות באליפות, אבל ריאל מדריד מעולם לא איבדה את האליפות כשהיא ביתרון 10 נקודות כשנותרו 17 מחזורים לסיום. האמת היא שכרגע מה שבאמת צריך להדאיג את בארסה זה איך היא מסיימת בין ארבע הראשונות כדי להיות בעונה הבאה בליגת האלופות.
ויש עוד הבדל ענקי. קלופ יעזוב את ליברפול אחרי כמעט עשור בקבוצה. כשצ'אבי יעזוב בקיץ זה יהיה אחרי קצת יותר משנתיים וחצי. קלופ ייזכר לעד כאחד המאמנים הגדולים בהיסטוריה של ליברפול. לצ'אבי יזכרו כמובן את האליפות של העונה שעברה, אבל בסופו של דבר הוא ייזכר כאחד השחקנים הגדולים של המועדון, וממש לא כאחד המאמנים הדגולים. קדנציית האימון שלו נותרה קצרה מדי כדי שייזכר כמאמן דגול.
זה נראה כל כך שונה כאשר צ'אבי מונה בנובמבר 2021. מבחינת אוהדי ברצלונה, שעברו כמה השפלות לא פשוטות עד אז, כמו העזיבה של מסי והתבוסה 8:2 לבאיירן מינכן, צ'אבי נראה אז כמו המשיח. כמו האיש שיציל את המועדון הקורס. הרומנטיקנים חזרו שוב ושוב על סיפור השושלת: יוהן קרויף הקים אותה, העביר את הלפיד לפפ גווארדיולה ששיחק אצלו, ועכשיו מגיע תורו של צ'אבי, זה ששיחק אצל פפ, להמשיך את המסורת המופלאה.
רק שהמציאות לא תמיד תואמת את הפנטזיות. אז כן, אחרי הזכייה באליפות בעונה שעברה זה אכן נראה שסיפור האגדות הזה קורם עור וגידים. אבל לא באמת. זו לא הייתה אליפות מרהיבה, כי היא נבנתה בעיקר על הגנה חזקה ופחות על כדורגל מלהיב שהזכיר את ימי קרויף וגווארדיולה. והמצב הכלכלי של ברצלונה עדיין נותר בעייתי מאוד, מה שהיקשה על תכנון לטווח ארוך ועל רכש שחקנים. הצעירים שעלו מהנוער היו נהדרים, אבל אי אפשר באמת להתמודד עם ריאל מדריד בדרך הזו.
צ'אבי אמר אתמול במסיבת העיתונאים כי ההחלטה לא קשורה להפסד המביך לוויאריאל, וכי קיבל אותה כבר לפני כמה שבועות. לצידו עמדו אשתו ואחיו, גם כדי להדגיש שמדובר בהחלטה שנבעה מסיבות אישיות ולא רק מקצועיות. לא מרבים לדבר על כך, אבל העניין המשפחתי הוא משמעותי. צ'אבי התחתן עם נוריה כשהיה בן 33, ממש לפני סיום הקריירה שלו כשחקן. בתו הבכורה אסיה נולדה כשהיה בן 36 ובנו דן נולד שנתיים לאחר מכן.
צ'אבי הקים את המשפחה בגיל מאוחר יחסית, וכאשר שיחק ואחר כך אימן בקטאר, בלי יותר מדי לחצים ועם הרבה זמן איכות, זה התאים לו ולילדיו הקטנים. כל זה השתנה כאשר הסכים לחזור לברצלונה לפני שנתיים ושלושה חודשים. כי זה הרי היה החלום שלו כל השנים. אבל הגשמת החלום לוותה בקשיים אדירים שהוא ומשפחתו התקשו להסתגל אליהם. כל זמן שהקבוצה הצליחה, זה עוד עבד. אבל התקופה האחרונה הפכה את המצב לבלתי נסבל עבורו ועבור משפחתו הקרובה.
אתמול הוא אמר: "לעתים קרובות אתה מרגיש שיש חוסר כבוד, אתה מרגיש שהעבודה שלך לא מוערכת. זה שוחק אותך נורא, מבחינת הבריאות, הבריאות הנפשית, מצב הרוח שלך, המצב הרגשי שלך. אני בחור חיובי אבל האנרגיה יורדת, יורדת, יורדת, עד לנקודה שבה אתה אומר: זה לא הגיוני. אין טעם להמשיך. החלטתי שאני אעזוב בסוף העונה כבר לפני זמן מה. האנשים הכי קרובים אלי יודעים. זה מצב שלדעתי משפיע על המועדון עכשיו. זה משפיע עליי, אבל כשזה משפיע על המועדון, אני חושב שאני חייב לעזוב".
ההפסד לוויאריאל לא היה גורם בהחלטה, אבל כן התזמון לפרסם אותה. "יכול להיות שאם היינו מנצחים 2:3 ולא מפסידים 5:3 הייתי מחכה עם ההודעה", הוא אמר. זה לא היה סתם הפסד, אלא הפעם הראשונה שברצלונה ספגה חמישייה בבית ב-61 השנים האחרונות, מאז ההפסד 5:1 לריאל מדריד בינואר 1963. וזו הייתה גם הפעם הראשונה מזה 73 שנה שבארסה ספגה ארבעה שערים או יותר בשני משחקים רצופים (אחרי ההפסד 4:2 לבילבאו בגביע).
חודש ינואר הנורא שהתחיל עם תבוסה 4:1 לריאל מדריד בגמר הסופר קופה הסתיים עם הפסד מביך מול ויאריאל, כשההגנה קורסת בדקות האחרונות. עד לדקה ה-84 בארסה עוד הוליכה 2:3. בחמשת משחקי הליגה האחרונים הקבוצה ספגה 16 שערים – וזה אחרי שבכל 38 משחקי הליגה בעונה שעברה היא ספגה 20 שערים בלבד. מטורף. צ'אבי הופיע בסופו של דבר במוצאי שבת בחדר מסיבת העיתונאים למעלה משעה לאחר שריקת הסיום מול ויאריאל, ואז הטיל את הפצצה. הוא עשה זאת אחרי שהודיע על החלטתו בפגישת חירום באצטדיון עם הנשיא ז'ואן לאפורטה, סגן הנשיא רפא יוסטה, המנכ"ל אלחנדרו אצ'בריה והמנהל הספורטיבי דקו.
צ'אבי ניסה להסביר את ההחלטה ואמר בין השאר: "המצב צריך להשתנות ובתור אוהד ברצלונה אני לא יכול להרשות שהמצב יישאר כפי שהוא. בסוף טובת המועדון חשובה לי יותר מטובתי האישית. אני לא רוצה להוות בעיה עבור המועדון. אני חושב על המועדון, על טובת השחקנים. כאוהד אני חושב שהדבר הטוב ביותר לעשות הוא ללכת ב-30 ביוני. אני אתן כמיטב יכולתי בארבעת החודשים האלה". הוא הוסיף: "ההחלטה שלי היא סופית ואעזוב גם אם נזכה בליגת האלופות. אני חושב שההחלטה שלי תשחרר עכשיו את השחקנים, כי הם היו לחוצים מאוד בזמן האחרון. במובן מסוים אני חושב שגם אני אהיה עכשיו יותר משוחרר. אני לא רוצה להיות הבעיה של ברצלונה אלא הפתרון, כפי שהייתי הפתרון לפני שנתיים, כשמוניתי".
בתוך דבריו לצ'אבי גם הייתה ביקורת לא פשוטה על ההתנהלות של ברצלונה כמועדון, וגם אם לא נקב בשמות ספציפיים, היה ברור למי הוא מכוון. "היו עיתונאים ששאלו אותי אם אוכל להפוך לאלכס פרגוסון של ברצלונה ולהמשיך בתפקיד במשך שנים רבות. אז אני מצטער לומר, אבל זה בלתי אפשרי כאן".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

