"הוא ראוי להיות ביורוליג בעונה הזו, בעונה הבאה ובעונה שעברה. יש כלפיו הערכה גדולה בעיני כל שמבין כדורסל. הוא הוכיח את זה שוב היום". את הדברים האלה אמר טורניקה שנגליה, הכוכב הגדול של הכדורסל הגאורגי ואייקון יורוליג, על מאמנו בנבחרת אלכסנדר דז'יקיץ'.
זה היה במסיבת העיתונאים אחרי הניצחון הגדול של גאורגיה על צרפת שהוביל אותה להישג היסטורי - מקום ברבע גמר היורובאסקט. שנגליה התערב וענה במקום מאמנו על שאלת עיתונאי ששאל את דז'יקיץ' אם הוא לא סבל מחוסר הערכה מספקת לאורך השנים והבליט את ההערכה הרבה לה זוכה המאמן.
נדמה שזה הסיפור הגדול של הקריירה של המאמן הסרבי שאימן בעבר בהפועל ירושלים. הוא זוכה לקונצנזוס מקצועי כמעט מקיר לקיר על יכולות האימון שלו, אבל מקום בצמרת הכדורסל הוא לא כבש. זה נובע, בין השאר, מאישיותו המאוד מיוחדת וחוסר ההתפשרות על העקרונות שלו.
דז'יקיץ' בן ה-54 היה בירושלים פחות מעונה וחצי, אבל נכנס לפנתיאון של הקבוצה. הוא הפך לסוג של מוסד עם אמירות ידועות כמו "הקבוצה של דז'יקיץ'", "הכדורסל של דז'יקיץ'" ועוד. כשאומרים את זה, כל אחד יודע על מה מדובר. המאמן הסרבי הוביל את הירושלמים לאחת העונות המופלאות שלה לפני שנתיים עם זכיה בגביע והגעה לגמר ליגת האלופות של פיב"א. לא פחות מזה - הוא הציב כאן את אחת מקבוצות ההגנה הגדולות שהיו.
הוא עזב את ירושלים במהלך העונה שלאחר מכן בעקבות פרוץ מלחמת חרבות ברזל ומאז הוא לא אימן קבוצה, אלא רק את נבחרת גאורגיה. הוא ניצח את ספרד במשחק הפתיחה ולאחר מכן את קפריסין, מה שסידר לו את המקום בשלב הבא על חשבון אלופת אירופה לשעבר.
אחר כך הוא ניצח צרפת בשמינית הגמר והוכיח שוב את יכולתו להופיע במאני טיים. עכשיו הוא בפני הזדמנות לעשות הישג לא יאומן עם עלייה לחצי הגמר אם ינצח היום (רביעי, 17:00) את פינלנד. דז'יקיץ' לא רק ניצח את צרפת, הוא עשה לה בית ספר בכלים הידועים שלו: הגנה חזקה מאוד, שליטה בקצב והתקפה מאוד מדויקת על החוזקות של השחקנים שלו.
"לא מתפשר"
גיא הראל, בעבר מנכ״ל הפועל ירושלים, הוא האיש שהביא את המאמן למועדון ובשיחה עם "ישראל היום" הוא לא ממש חושב שזו הייתה הפתעה: "צרפת לא מרשימה ובנויה רק על הכישרון. כשהיא נתקלת בקבוצה עם שיטה מהודקת, היא בבעיה. כישרון מול כישרון זה 30 הפרש לצרפת, העניין הוא שמולם עמדה קבוצה ומאמן שיודע איך לבוא למשחקים כאלה. אגב, דז'יקיץ' יודע לשחק כדורסל גם כשהוא לא אנדרדוג. הוא מאמן מאוד ורסטילי".
למה הוא לא אימן קבוצה מאז שעזב את ירושלים?
"צחקתי כששמעתי שאמרו שהוא עזב אז בגלל שיש לו קבוצה אחרת. דז'יקיץ' הוא לא איש של קומבינות. הוא עזב בגלל המצב. הוא לא אימן קבוצה מאז כי הוא צריך סיטואציה נכונה. הוא לא מתפשר. הוא ילך רק למקום שהוא מרגיש שהוא יוכל להגיע בו לגבהים. אני רואה אותו בעתיד חוזר לאמן קבוצה".
למה הוא לא מוצא את מקומו בקבוצות העילית של אירופה?
"אין חולק על כך שדז'יקיץ' הוא לא הטופ, הוא הטופ של הטופ. כולם מכירים את יכולות האימון הגבוהות שלו. הוא לא מגיע לקבוצות האלה כי יש הרבה שיקולים של אגו. הוא בא עם אג׳נדה. קבוצות לא מוכנות לעשות עבורו מה שהם עושות בשביל מאמנים בעלי שם. הוא לא פרץ מחסום השם הגדול. הוא האיש הכי טוב בעולם ומאמן מבריק. בגילו הוא לא ישתנה, הוא איש שמתעקש על דברים. אין ספק שיש כאן פספוס של הקבוצות וגם שלו".
הראל מוסיף: "הוא מאמן ברמות הכי גבוהות. שחקנים אוהבים אותו. יש לו שיטה ולכדורסל שלו יש זהות ברורה. אין הרבה מאמנים כאלה. בכל חדר עם כל מאמן הדעה שלו תישמע ותיחשב. כשראיתי את הדברים שאמר עליו ואת הכבוד שקיבל משחקן כמו שנגליה, מאוד התרגשתי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
