אין חובב טיקטוק שלא נתקל לאחרונה בסרטונים מעוררי התכווצות בו מראים גברים ונשים עומדים זה מול זה דרוכים ותוך שניות מקבלים סטירות עוצמתיות לפניהם, בלי ניסיון ממשי להגן על עצמם, מה שמוביל לזעזוע גופני קשה ולצופים הנורמטיביים להלם גדול.
מדובר בטרנד שהחל לפני מספר שנים אך תפס תאוצה מאז פרצה מגפת הקורונה בו החלו להקים ליגות חובבניות שבו אנשים סוטרים אחד לשני עד איבוד הכרה. הכללים פשוטים: עליך לסטור ליריב שלך מספיק חזק כדי שהוא לא יוכל להחזיר לך. המתחרים עומדים במרחק זרוע אחד מהשני וכל אחד בתורו סוטר בפניו של היריב. אסור להם לזוז, להירתע או להגן על עצמם.
הספורט הזה אם אפשר לקרוא לו כך, הופך לאט - לאט ליותר ויותר לגיטימי בקרב אנשים ברחבי העולם, אבל עדיין אין מספיק כסף בזכיות למתחרים כדי לעזוב את העבודה היומיומית שלהם. בנוסף, בגלל הסכנות הכרוכות, בליגות שהוקמו אדם יכול להתחרות אחת ל-60 יום ואם ספג פציעה קשה, הוא לא יוכל לפעמים להתחרות כשלושה חודשים. מה שהופך את התחרויות למפחידות במיוחד, היא העובדה שהאנשים שמגיעים אליהן, התחרו בעבר באגרוף, אומנויות לחימה כמו MMA ובכללי, אלה לא בני אדם שהיית רוצה להיתקל בכף היד שלהם.
המתאגרפת המקצוענית והאלופה הפולנית, אווה פיאטקובסקה, אמרה בראיון ל-MailOnline שהיא הוזהרה לפני שניסתה את כוחה בתחרויות הללו, אך הרגישה דחף לנסות זאת בכל זאת. "סקרן אותי כמה קשה זה יהיה בהשוואה לאגרוף", אמרה. "תמיד ידעתי שאני יכולה לחטוף אגרוף, אז לא פחדתי לקבל סטירה". במשחקה היחיד עד כה, היא סיימה בשוויון עם יריבתה, אך ההשפעות לא היו נעימות בכלל. "ביום שאחרי התחרות חצי מהפנים שלי היו נפוחות וחבולות ולקח להן שבוע להחלים. אף פעם לא נראיתי כל כך רע אחרי שום קרב אגרוף".
באוקטובר 2021 'לוחם' סטירות ובונה גוף פולני בשם ארתור 'וואלוש' וולצ'ק הופל ארבע פעמים וסבל מדימום מוחי באירוע שהתקיים בוורוצלב. וולצ'ק בן ה-46 הובהל לביה"ח, הוכנס לתרדמת רפואית, ולבסוף מת בנובמבר מאי ספיקת איברים רבים. לאחר מכן, הרשויות הפולניות פתחו בחקירה של תנאי הבטיחות למתחרים, בעוד שהאמרגנים התעקשו כי בריאותו של וולצ'ק נותרה בראש סדר העדיפויות לאחר ההפלה הרביעית והאחרונה שלו. "המתחרה נשאר בהכרה, אבל התסמינים הנוירולוגיים המטרידים שנצפו על ידי המחלצים הניעו אותם להתקשר לשירותי הרפואה", נכתב.
מייסד ה-UFC דווקא תומך
מה שמדהים הוא שלמרות תמרורי האזהרה, יש לא מעט אנשים, ביניהם סלבריטאים שמקדמים את הספורט הזה. מייסד ה-UFC, דיינה ווייט, יצר את ליגת ה-Power Slap, בעוד היוטיובר המוכר שהפך למתאגרף בעצמו - לוגאן פול - וארנולד שוורצנגר נותנים גם הם את הדחיפה שלהם. "אני אוהב את האבסורד שבדבר", אמר פול ל-USA Today לקראת אירוע שהתקיים במרץ האחרון. ״אני אוהב את הרעיון ששני בחורים יכולים פשוט לעמוד אחד מול השני ופשוט סוטרים אחד לשני כדי לראות מי נופל ראשון. זה מצחיק אותי".
כריס נובינסקי, חוקר מח, בעל דוקטורט בהרווארד ומתאבק לשעבר, שביקר את הטיפול של עולם הספורט בזעזוע מוח, נחרד לאחרונה כאשר הלוחם כריס קנדי, הראה סימנים של פגיעת ראש משמעותית. "זה כל כך עצוב", צייץ נובינסקי, המייסד והנשיא של קרן Concussion Legacy. ״שימו לב לפגיעה הראשונה שלו. יכול להיות שהוא לעולם לא יהיה אותו הדבר, כנראה שהאנשים האלה מחכים לפעם הראשונה שמישהו ימות זמן קצר לאחר המכה״.
מי שכמובן לא מתחבר לאזהרות אלה וטוען שהם הפחדות חסרות שחר הוא ג'יי. טי טילי שהקים גם הוא ליגת כאפות - SlapFight Championship - שגררה יותר מ-500 מיליון צפיות ברשתות החברתיות ורשמה עסקאות למכירת זכויות שידור בהודו, גרמניה, איטליה, דרום מזרח אסיה ועם FITE TV בארה"ב. בעיני טילי, הקפדה על כללי בטיחות נותנת לגיטימציה לספורט הזה.
"אף אחד לא באמת לקח את הספורט ברצינות רבה, אבל ככל שצפיתי בו יותר, הבנתי שאם נעשה את זה נכון, אתה יכול לראות קרב אדיר. אם תעמיד שני בחורים באותו גודל ותכניס כמה כללים כדי למנוע מהם להיפגע מוחית, אין מישהו שלא ירצה לראות את זה". גם ווייט הצטרף לרשימת הסנגורים ואמר: "כולם נמצאים כעת בתהליך למידה. למדנו הרבה בשנים האחרונות וכולם יראו שיפור ככל שההצגה תימשך". השאלה, אם ההצגה הזו באמת צריכה להימשך.

