אוהדי פריז סן ז'רמן חוגגים בשאנז אליזה. צילום: AFP

אזור מלחמה: בפריז לא מסוגלים לחגוג בלי ונדליזם

הזהירו אותנו שפריז תעלה בלהבות, והסברנו שבתור ישראלים, לכל היותר נרגיש כמו בבית • אבל כשצלם חוטף מכות רק כי הוא עושה את עבודתו, וחלקים רחבים בחברה מצטרפים להתפרעויות של בני המהגרים, אתה מבין כמה הבעיה חמורה • עדי רובינשטיין היה בבירת צרפת בליל הזכייה של פריז סן ז'רמן וראה את הצרה מקרוב

כמה שעות לפני הגמר הגדול, הזהירו אותנו שפריז תהפוך לאזור מלחמה. כמי שבאים באמת מאזור מלחמה, הסברנו להם שמקסימום נרגיש בבית.

הייתי בפריז בשנת 2000 כשהצרפתים השלימו דאבל וזכו ביורו, גם אז התחוללו מהומות כאשר המונים יצאו עם דגלי אלג׳יריה לחגוג את הזכייה ביורו. אז אמרו לנו אותו דבר בערב לפני והזהירו לא להתקרב לשאנז אליזה, והוסיפו שבעשרים שנה הקרובות ״המצב רק יחמיר״. אמרו וצדקו.

אין לצרפתים יכולת לחגוג בלי קורטוב או רע, של ונדליזם. כדורגל או סילבסטר, נפצים וחלונות שבורים הם חלק מהעניין. כמה דקות אחרי שבבר השכונתי הסתיימה הצפייה המשותפת בזכייה של פריז סן ז'רמן, זיקוקים החלו לעוף באוויר ואיתם הנפצים.

חגיגות הזכייה של פריז סן ז'רמן, צילום: AP

מזכיר את הבית

שחר והב, ניצול הטבח מניר עוז, נשוי לצרפתייה שהכריחה אותו לעזוב מיידית את התופת הישראלית ולבוא לשקט בצרפת. הוא שולח לי תמונות מהמהומות בשכונה שלו וכותב לי:״ נו, מרגישים בבית לשם שינוי עם הפיצוצים האלה״. בטלוויזיה הצרפתית עברו למצב שידור חי, לא מהחגיגות בבודפשט, אלא מהשריפות באייפל. כמה דקות אחרי הצלם חטף מכות והתרחק מהאזור.

הבדיחה הגזענית שרצה בפריז ובסצנת הכדורגל האירופאית היא ש"לפריז אין אוהדים לבנים והיא צריכה לשחק באליפות אפריקה, לא באליפות אירופה״. זה נכון שראשי ה"אולטראס" והמתפרעים הראשיים הם מהגרים ובני מהגרים שכבר נולדו בפריז ופרבריה, אבל חלקים רחבים מהחברה הצרפתית מצטרפים אליהם במעשי הוונדליזם.

מגדל אייפל מואר בצבעי פריז סן ז'רמן בחגיגות הזכייה בליגת האלופות, צילום: רויטרס

לצד דגלי אש"ף שבאוויר, רגע אחרי שנגמר המשחק יצאה גם השבת ויהודים עם כיפות על הראש בירכו את שכניהם האפריקאים על הניצחון. המשחק לא ממש עניין אותם, אבל השכנות והחברות כן.

פעם בפריז לא אהבו כל כך כדורגל, כי ראו את ברנאר טאפי ומארסיי השנואים שולטים באירופה. האוהדים הוותיקים של הקבוצה עדיין מסתובבים עם חולצות של "אופל" הספונסר הקודם של הקבוצה, לפני שמבצע שטיפת המוח הקטארי להשתלט על התודעה האירופאית והאמריקנית יצא לדרך ובהצלחה אדירה.

הם צקצקו בלשונם כאשר עשרות בני נוער, מול העיניים שלנו, יצאו עם אלות ומוטות ברזל "להתחיל בחגיגות". חלקם העדיפו אגב, לחגוג עם כוס יין ולהזכיר שהכל פתוח בכלל ברולאן גארוס. כן, גם את זה יש בעיר הזאת על הדרך.

שוטרים בחגיגות הזכייה של פריז סן ז'רמן בליגת האלופות, צילום: AP

בין המערב למערב הפרוע

בשורה התחתונה לעיר היפה בעולם, יש גם את קבוצת הכדורגל שמשחקת את הכדורגל הכי יפה בעולם. אפשר היה לומר שזה כמעט לא פייר שלצד מוזאונים שמציגים את ההיסטוריה התרבותית של המערב, יש גם את קבוצת הכדורגל שמשנה את חוקי המשחק כפי שהכרנו אותו עד היום.

כדי לאזן את כל היופי הזה, פריז עלתה אמש בלהבות. להזכיר לנו שכדורגל ואומנות הם הטעם לחיים, אבל בכל הקשור לחיים עצמם, הצרפתים יחד עם חלקים רחבים מאירופה, נמצאים בבעיה אמיתית.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...