כוכב פרנצווארוש הציל מאות יהודים - ונרצח על ידי הנאצים
אישטוון טוט-פוטיה נחשב לאחד מ-11 השחקנים הגדולים בתולדות המועדון, אותו הוביל לתארים גם כמאמן • במלחמת העולם השנייה הקים ארגון מחתרתי והסתיר יהודים רבים בביתו, עד שנתפס בגלל הלשנה והוצא להורג • זהו סיפורו של כדורגלן יוצא דופן שייזכר כחסיד אומות העולם
,עודכן
0השמעה
אישטוון טוט-פוטיההיה מגדולי כדורגלני הונגריה. הוא שיחק בתחילת הקריירה בנמזטי, אך מזוהה במיוחד עםפרנצווארוש, בשורותיה שיחק 14 שנים, רשם 197 הופעות והבקיע 63 שערים. עד היום הוא נחשב לאחד מ-11 השחקנים הגדולים בתולדות המועדון מבודפשט.
במאזנו גם 19 הופעות בנבחרת הונגריה, בהן כבש שמונה שערים. למרות שהיה נמוך (1.64 מטר) וכבד משקל (78 ק"ג) טוט נודע בשל כושרו הגופני המצוין יחד עם טכניקת משחק מעולה. הוא הותיר חותם גם כמאמן כשהוביל את פרנצווארוש לזכייה בשתי אליפויות ושלושה גביעים ואימן גם באיטליה כולל באינטר הגדולה.
טוט לחם במלחמת העולם הראשונה כחלק מצבא האימפריה האוסטרו-הונגרית והגיע לדרגת קצונה. ב-1943 גויס למילואים בצבא ההונגרי וגם חזר לאמן את פרנצווארוש - עד לפלישת הנאצים למדינה במרץ 1944. חודשיים לאחר מכן החל שלטון הכיבוש הנאצי לשלוח את יהודי הונגריה לאושוויץ-בירקנאו.
טוט לא עמד מנגד. הוא הצטרף לחברו משנות העשרים בפרנצווארוש, גזה קרטש, והם הקימו ארגון חשאי בשם "Dallam" ("מנגינה" בהונגרית) שפעל להציל יהודים ופרטיזנים הונגרים לפני תפיסתם. ביתו של טוט הפך למטה להנפקת מסמכים ולהסתרה של יהודים, ביניהם ספורטאים ואמנים.
בתחילת 1945 נתפסו טוט וקרטש על ידי הנאצים בעקבות הלשנה. ב-6 בפברואר 1945, שבועות ספורים לפני שחרור בודפשט על ידי הצבא האדום הסובייטי, הם הוצאו להורג עם עוד חמישה מחבריהם, על ידי אנשי "צלב החץ" בבית הסוהר בו הוחזקו. טוט נרצח כשהוא בן 53.
לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה, אירוע "זיכרון בסלון" של מוזאון הספורט היהודי בכפר המכביה, שם זרקור לזכרו. במהלך מלחמת העולם השנייה טוט הציל מאות יהודים ושילם על כך בחייו. באירוע השתתף שגריר ישראל בהונגריה בעבר יעקב הדס, ונציג פרנצווארוש גוסטב ביינרט שלח ממסר מצולם. בקבוצה משחקים כיום גבי קניקובסקי ומוחמד אבו פאנישחקני נבחרת ישראל.

