אנטה ז'יז'יץ' עבד קשה מאוד בקיץ האחרון. הוא נצמד לתוכניות של מאמן הכושר רגב פנאן והצוות המקצועי, השיל כמה קילוגרמים ממשקלו ועשה הכל כדי להגיע טוב יותר, חזק יותר ומוכן יותר לעונתו השנייה במכבי ת"א.
אלא שאז הענק הקרואטי החליק על מדבקת פרסום ברבע גמר גביע ווינר - וכל התוכניות השתנו. בבדיקה שנערכה התברר כי הסנטר סובל מקרע קטן בשריר, שהשבית אותו לכמעט חודש, לפני שחזר בשבוע שעבר. "אני צריך עוד זמן להיכנס לכושר כמו שצריך, אבל שמחתי לחזור למגרשים", הוא אמר אתמול באימון המסכם לקראת המשחק מול ז'לגיריס קובנה, "הכי חשוב זה שהקבוצה שיחקה טוב כשהייתי בחוץ ושבסופו של דבר ניצחנו".
ימים ספורים לפני הפציעה המתסכלת העניק ז'יז'יץ' ראיון בלעדי ל"ישראל היום", שבו דיבר בפתיחות על העונה שעברה, על הציפיות ממנו, על האוהדים, על החבר הטוב דראגן בנדר, וגם הפתיע עם כמה סיפורים מהקריירה שלו.
אנטה ז'יז'יץ' לקראת העונה של מכבי תל אביב // משה בן שמחון
איך אתה מסכם את העונה שעברה מבחינה אישית?
"זו היתה השנה הראשונה שלי מחוץ לאן.בי.אי. התחלתי טוב וירדתי קצת ביכולת. רוב העונה הייתי במספרים טובים, אבל הפסדנו בכמה משחקים צמודים בצורה חסרת מזל וזה מאכזב. בסוף זכינו בשני גביעים ובאליפות, אז הייתי שמח וגאה במה שעשינו".
האם בעונה הזו אנחנו נראה אנטה ז'יז'יץ' טוב ויעיל יותר?
"בוודאות כן. סיימתי את העונה האחרונה בעלייה, ואני רוצה להמשיך אותה. אני רוצה להיות השחקן הכי טוב שאני יכול".
Ante Zizic is Rebuilding his game form 💪#WeAreMaccabi @13Avieven pic.twitter.com/GWRIJnOk1Q
— Maccabi Tel Aviv BC (@MaccabitlvBC) October 24, 2021
ומבחינה קבוצתית, איך אתה מסביר את הכישלון של מכבי ביורוליג בעונה שעברה?
"המטרה שלנו הייתה להגיע לפלייאוף, אבל הפסדנו בצורה חסרת מזל כמה משחקים שהיינו צריכים לנצח. הקורונה פגעה בנו, הקהל שנותן לנו אקסטרה לא היה ולא הצלחנו להראות מה אנחנו מסוגלים. אני חושב שהיינו צריכים להיות טובים יותר, אבל לצערי זה לא קרה".
העונה אתם יכולים להגיע לרבע הגמר?
"בהחלט, זו המטרה. בנינו קבוצה מנוסה עם שחקנים טובים שתיתן לנו צעד אחד יותר ממה שעשינו בשנה שעברה".
בכדורסל המודרני מצפים משחקנים גבוהים לעשות הרבה דברים - לקלוע שלשות, לשמור על גארדים, לרוץ מהר. איזה התאמות אתה עושה בשביל להמשיך ולהיות שחקן לגיטימי ברמות הגבוהות?
"אני יכול לשפר עוד הרבה דברים – אני יכול וצריך לקפוץ גבוה יותר, לרוץ מהר יותר, לקלוע שלשות, ואני עובד על זה. אני תמיד משווה את זה לפאזל, שאתה מחבר את החתיכות ויוצר משהו שלם. אני גבוה וצעיר ויש לי זמן להשתפר, ואני מקווה שיעוד כמה עונות אהיה לפחות 50% טוב יותר ממה שאני עכשיו".
במהלך העונה נשמעו טענות על הביצועים ההגנתיים שלך. מה אתה עושה כדי לשפר את זה?
"מובן שאני עובד על זה. צריך להבין שיש פה גם עניינים קבוצתיים. למשל, בעונה שעברה לא התאמנו כל השחקנים יחד, כך שלא הכל היה כפי שהמאמן רצה. לא היתה לנו הרמוניה כמו לקבוצות הטובות באירופה, שכולם במקום הנכון ועוזרים זה לזה. אבל גם מבחינה אישית אני יודע שהגנה חשובה יותר מהתקפה, ואני עובד בכל יום כדי לשפר את האספקט הזה".
בתקשורת וברשתות החברתיות מדברים הרבה על הקשר הקרואטי בינך לבין דראגן בנדר והמנהל המקצועי ניקולה וויצ'יץ'.
"אני לא יודע אם כל הדיבורים האלה אמיתיים. כשהייתי ילד, צפיתי במשחקים של ניקולה במכבי ת"א, באולימפיאקוס ובנבחרת קרואטיה. לאחר מכן שיחקתי בספליט ופגשתי את בנדר והפכנו לחברים טובים. אנחנו מאותו מחוז ומאותה מדינה, וטוב שיש לך חבר שאתה יכול לתקשר איתו בשפה שלך. האמת היא שלא מעניין אותי מה התקשורת אומרת, כי אני מתעסק בשלי. לא ידעתי במה מדובר, אני לא נמצא הרבה ברשתות החברתיות ואני לא מבין עברית, אז הכל בסדר מבחינתי".
אתה מרגיש בישראל אנרגיות חיוביות סביבך?
"אחרי שאני משחק טוב, כל האוהדים מריעים ומעודדים אותי וכשאני יוצא מהאולם רוצים להצטלם איתי, אז אני מניח שזה טוב. בעונה שעברה האוהדים קראו בשם שלי וזה היה משמעותי מאוד עבורי. אנשים מזהים אותי ברחוב וניגשים אלי, ועד עכשיו לא היו לי שום חוויות רעות. אני חושב שהמצב בהחלט חיובי".
אם כבר הזכרנו את בנדר. הוא נבחר במקום הרביעי בדראפט והיו ממנו ציפיות גבוהות, מדוע לדעתך הוא עדיין לא מימש את הציפיות ממנו?
"גם לי קשה להסביר, הוא אחד השחקנים המוכשרים ביותר ששיחקתי איתם. תחשוב שהוא יכול לעשות הכל - לכדרר, לזרוק מכל טווח, הוא גבוה ואתלטי, לא במקרה הוא נבחר 4 בדראפט. אבל לפעמים באן.בי.אי קשה לקבל הזדמנות אמיתית וטובה. הוא לא היה במערכת טובה בשבילו (פיניקס סאנס - י"מ). לדעתי הוא עדיין לא הראה למה הוא מסוגל. הוא עוד צעיר ויש לו עוד הרבה זמן, אני מאמין שהוא עוד יראה לכולם את האיכויות הגבוהות שלו".
כשדראגן נפצע בעונה שעברה הסתכלתי עליך והיית בהלם מוחלט.
"אני מכיר את דראגן כבר 10-15 שנים וראיתי את הפנים שלו אחרי הפציעה וישר הבנתי שהמצב לא טוב. הוא היה בשוק כשזה קרה לו, הוא לא האמין. תהליך ההחלמה הוא קשה, הוא עבר ניתוח ואני מקווה שתהיה לו התאוששות טובה ומהירה ושכבר נראה אותו על המגרש".
בלאט זיהה ודחף, לברון נתן בראש
ז'יז'יץ' רק בן 24, אבל עם רזומה כמו של שחקנים שנמצאים בשלהי הקריירה. בגיל צעיר שיחק באקדמיה של וויצ'יץ' בספליט, לאחר מכן התקדם לציבונה זאגרב, ובגיל 16 נחת בישראל והתאמן עם הקבוצה הבוגרת של מכבי ת"א, אך עזב כעבור כמה שבועות וחזר לציבונה, שם נבחר לשחקן המצטיין של הליגה האדריאטית.
בוסטון התלהבה ובחרה בו בדראפט, אך הוא מעולם לא שיחק בשורותיה. מי ששם עליו את ידו הוא דיוויד בלאט, שזכר את הפוטנציאל מהשבועות הספורים שלו בתל אביב והחתים אותו בדרושפאקה. הקרואטי קיבל קרדיט גדול והיה חלק מרכזי בהגעה של הטורקים לרבע גמר היורוליג. בקיץ 2017 כבר הגיע לאן.בי.אי והצטרף לקליבלנד קאבלירס, שבמדיה שיחק במשך שלוש עונות ושיתף פעולה עם לברון ג'יימס.
"כשגדלתי לברון היה אחד השחקנים המועדפים עלי", מספר ז'יז'יץ' על התקופה שלו לצד אחד השחקנים הטובים בהיסטוריה, "כשאמרו לי שאני הולך לקליבלנד ואשחק עם לברון הייתי בלחץ גדול. הוא אחד הטובים שיש, לדעתי הוא כרגע הכי טוב בליגה, ובכל זאת אוהדים מדברים עליו לא יפה למרות שהוא 15 עונות מעמיד ממוצעים מדהימים ועושה הכל כאילו שזה בא לו בקלות. הוא מקצוען, דואג לגוף שלו, כל יום עובד על הקליעה ועל התנועה שלו. מה שהרשים אותי הכי הרבה זה איך שהוא רואה את המשחק. זה משהו שלא נתקלתי בו".
"בפעם הראשונה שפגשתי את לברון בסנטה ברברה (במחנה אימונים שג'יימס עורך לכל שחקני קבוצתו בקדם העונה - י"מ) הוא לא אמר לי כלום ופשוט נתן לי לעבוד, אבל לאורך כל השנה הוא נתן לי הרבה עצות. הכי זכור לי שדווקא לאחר אחד המשחקים הכי טובים שלי, כשקלעתי 15 נקודות מול שיקגו בולס, הוא כעס עלי ואמר שאני יכול וצריך לקלוע הרבה יותר. קלעתי 15, והוא רצה שאקלע 23. הוא רצה שאהיה הגרסה הכי טובה של עצמי".
תספר קצת על הקשר שלך עם בלאט. הוא נתן לך הזדמנות גדולה בגיל צעיר ובזכותה הגעת לאן.בי.אי.
"פגשתי אותו במכבי בגיל 16 ואז שוב במחנה אדידס בטרוויזו. אני זוכר שהייתי בן 18 ונבחרתי בדראפט, אבל התמודדתי עם כמה פציעות ויום אחד הסוכן שלי התקשר ואמר שדרושפאקה ובלאט רוצים אותי. ברגע ששמעתי בלאט זה היה עצום בשבילי. שמאמן כזה רוצה אותי בגיל 19 זה אדיר עבורי. הגעתי מאוד צעיר, פתחתי בחמישייה ושיחקתי הרבה, הגענו לפלייאוף ביורוליג ולמדתי ממנו המון. מאוד קשוח לילד בן 19 לשחק כ"כ הרבה ביורוליג, אבל זאת הייתה הדחיפה הכי חזקה שיכולתי לקבל. עד היום אני מודה לדיוויד על מה שהוא נתן לי, הרבה בזכותו הגעתי אחר כך לאן.בי.אי".
יכול להיות שיצאת מוקדם מדי לאן.בי.אי וזו הסיבה שהיה לך קשה יותר שם?
"אני לא חושב שזה מוקדם מדי, כי אם לא תלך - אתה לא יודע אם תקבל הזדמנות נוספת. שיחקתי טוב בקרואטיה, נבחרתי בדראפט ואז הייתי ביורוליג, אז החלטתי לנסות את כוחי. העבירו אותי בטרייד וזה היה קשוח. בעונה הראשונה שיחקתי עם לברון והתמודדנו על האליפות. קשה לצפות להזדמנויות מרובות בקבוצה כזאת, היו לי הזדמנויות לאורך העונה, אבל לא בעקביות. שיחקתי טוב בדקות שקיבלתי, אז העונה ההיא היתה בסדר. לאחר מכן ציפיתי לקבל יותר הזדמנויות, כי הרגשתי שהוכחתי את עצמי, אבל לפניי היו שחקנים כמו אנדרה דראמונד וטריסטן תומפסון, ואז גם נפצעתי. אני מרגיש שזה יותר עניין של סיטואציה ופחות של גיל".
אתה עדיין רוצה לחזור לשחק באן.בי.אי?
"את החלום להגיע לאן.בי.אי כבר הגשמתי. היו לי שם שנים טובות וחוויה טובה. אם תהיה לי הזדמנות לחזור, אחשוב על זה, כי ברור שהאן.בי.אי זאת הליגה הטובה בעולם. אם ארגיש שיש סיטואציה מתאימה ואפשרות לקבל הזדמנות אמיתית - אשמח לעשות את זה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו