"מבין את הביקורת, אם היינו מחליטים לבד הדברים היו נראים אחרת"

ארי שטינברג, יו"ר מנהלת הליגה, יורה לכל הכיוונים בראיון בלעדי ל"ישראל היום" • הסדרות ("חבל שכבר העונה אין הטוב מ-5") • הכסף במכללות ("אין מספיק ישראלים טובים שיוכלו לשחק בליגת העל") • כניסת עופר ינאי ומתן אדלסון ("מקווה שתיתן תיאבון לעוד אנשי עסקים") וסיכום העונה: "נס גלוי, מהטובות שהיו כאן אי פעם"

ארי שטינברג. צילום: אודי ציטיאט

ליגת העל נכנסה לרגעי ההכרעה המסקרנים, שיסתיימו בעוד שלושה שבועות. בשבוע שעבר הציג יו"ר המנהלת ארי שטינברג את חזונו לעתיד הכדורסל הישראלי, וזמן קצר לאחר מכן התפנה לראיון בלעדי ל"ישראל היום", שבו סיכם עונה יוצאת דופן וענה בפתיחות על כל השאלות הבוערות.

"אני מסכם את העונה הזאת כנס גלוי. יש זיכרון ציבורי קצר ואנשים שוכחים מה היה במדינה לפני שעה, אבל כתוצאה מהמלחמה התחלנו את העונה הזאת בחוסר ודאות מוחלט. לא ידענו אם בכלל יהיו שחקנים זרים בליגה ואם בכלל אפשר יהיה לשחק כאן. אובייקטיבית, מדובר בעונה מהטובות שהיו בכדורסל הישראלי אי־פעם, כל הנסיבות רק העצימו את ההישג", פתח שטינברג את דבריו.

ארי שטינברג, צילום: אודי ציטיאט

ציינת את חוסר הוודאות כתוצאה מהמלחמה. עד כמה התסריט של הרחקת הקבוצות הישראליות מהמסגרות האירופיות הוא ריאלי?

"הפחד הזה קיים. החשש האמיתי הוא שאנשים לא ירצו להגיע לכאן גם בעתיד בגלל שיירו אליהם טילים. למי שתהיה אלטרנטיבה לא יגיע לישראל. בכל רגע נתון הלחץ הזה נוכח, גם בגזרת השחקנים שיפחדו ויבקשו לעזוב. אני לא אופטימי לגבי אירוח של קבוצות בישראל בעונה הבאה במסגרות האירופיות, הלוואי שזה יקרה. אנחנו עובדים על זה, אבל אנחנו לא ישנים טוב".

בדומה לחוסר הוודאות והקשיים מחוץ למגרש, לראשונה זה שנים קשה לסמן קבוצה אחת כמועמדת המובהקת לזכות באליפות העונה. שטינברג, שנתיים וחצי בתפקידו, רואה בשינויים הטקטוניים שמתרחשים בכדורסל הישראלי בשורה חיובית.

"הכניסה של מתן אדלסון ועופר ינאי היא מבורכת ואני מאוד מקווה שהיא תיתן תיאבון לעוד אנשי עסקים. הליגה היתה מרתקת, וגם בקרבות התחתית היה עניין ומתח רב. עד לדקות הסיום של המשחק האחרון לא ידענו מי תרד.

"חצאי הגמר יהיו מרתקים וכל תוצאה אפשרית. ככה הליגה שלנו צריכה להיראות, וחבל שכבר העונה אין סדרות של הטוב מ־5 בשלבי ההכרעה, זה הסכם ישן שירשתי ומסתיים העונה. בעונה הבאה נשחק סדרות של הטוב מ־5 בחצי הגמר ובגמר".

עופר ינאי ומתן אדלסון, צילום: אורן בן חקון, אלן שיבר

בחזון שלך דיברת על נושא הסדרות - עד כמה הוא ריאלי?

"אחת הבעיות בליגה היא השונות של הקבוצות והעובדה שהן המחליטות. מנהלת הליגה לא עצמאית מספיק כדי להחליט עבור הליגה מה טוב עבורה, ויש פוליטיקה ורצונות שונים, אבל אני באתי כדי לעשות ולשנות. המחויבות שלי היא אך ורק לליגה ואעשה רק מה שטוב לה.

"אני יודע שלא יהיה קל ליישם את החזון, אבל נעשה זאת. אני מקווה שהקבוצות יבינו שיש להן מחויבות לליגה ולא רק לעצמן ויקבלו את ההחלטה הנכונה. מנהיגות היא לקבל את ההחלטה הנכונה ולא את הפופולרית".

היית רוצה לקבל סמכויות נרחבות יותר שיאפשרו לך להיות כמו הקומישינר ב־NBA?

"ללא ספק, אני חושב שזה הכרחי. לא כל הסמכויות הן בידי המנהלת וזה יוצר בעיות. אם הכל היה בסמכותנו - הדברים היו מתנהלים יותר טוב".

ארי שטינברג, צילום: אודי ציטיאט

"הביקורת עושה עוול"

נושא נוסף שנכלל בחזון השאפתני שהציג שטינברג מדבר על שיפור דרסטי בנושא המתקנים ואולמות הכדורסל בליגת העל, ליגה שחלק ניכר מקבוצותיה עדיין נאלצות לשחק באולמות של בתי ספר ולא מתאימים לליגה הבכירה.

"זה נושא שמצריך סיוע לאומי וכסף ממשלתי. לצערי, סדר העדיפויות של ממשלות ישראל קלוקל, הן לא משקיעות מספיק בספורט ובתרבות. הוכח בעבר שההשקעה במתקנים משתלמת. קבוצות לא יכולות להחזיק מגרשים לבד כי מדובר בעלויות גדולות.

"הרשויות המקומיות צריכות להבין את זה ולהיכנס לתמונה. אנחנו נלחץ עליהן כדי שיבינו את זה. בסוף התהליך, בליגת העל יהיו קבוצות שיהיה להן אולם ראוי. נפעל לכך שהחל מהעונה הבאה משחקי הפלייאוף ישוחקו רק במגרשים ראויים, קבוצות ייאלצו לנדוד. אנחנו צריכים את השינוי הזה".

ג'ייקובן בראון באולם בעפולה, צילום: מאור אלקסלסי

מה דעתך על ההשפעה של עופר ינאי על הכדורסל הישראלי?

"היא יוצאת דופן. אנחנו רואים יותר עניין ותחרותיות בליגה. ינאי הוא איש אמיץ, והמעבר שלו להיכל מנורה מבטחים הוכיח את עצמו. הכניסה שלו לכדורסל מבורכת, אי אפשר לקחת ממנו את המהפכה שהוא עשה".

לאורך העונה נשמעה לא מעט ביקורת כלפי מנהלת הליגה והתנהלותה. שטינברג מודע לכך, אך מסתייג מהדברים: "אני מבין ומודע לביקורת, אך היא נגרמת ברובה מחוסר ידע והבנה של אנשים וחוסר הבנה לגבי איך שהכדורסל בישראל בנוי. אם היינו מחליטים לבד הדברים היו נראים אחרת.

ארי שטינברג, צילום: אלן שיבר

"הכדורסל הישראלי לא יכול לקיים את עצמו ללא כסף ציבורי. צריך להביא כסף ממקורות חיצוניים, כמו הסכמי שידור או הטוטו. כשאתה מקבל משהו, אתה מחויב לתת משהו כנגד. שיקולי רייטינג משפיעים על שעות המשחקים, אנחנו מבינים את זה, ולדעתי שעות המשחקים מאוחרות מדי.

"אנחנו יוצאים בקרוב להסכם שידורים חדש וניתן לזה מענה טוב יותר. אני ער לביקורת, אבל היא עושה עוול למנהלת, האוהדים בראש מעיינינו. אנחנו מרוויחים את הביקורת ביושר לפעמים, אבל לרוב היא לא מוצדקת. נהיה קל להאשים את המנהלת, גם הקבוצות עושות את זה.

"בסופו של יום אנחנו עושים משהו טוב. מעולם לא היה כל כך הרבה כסף בכדורסל כמו מהרגע שנכנסתי לתפקידי. השליחות שלי היתה לשמור על הכדורסל הישראלי מלהתפרק. אם לא הייתי פה, הכדורסל הישראלי היה מתפרק במלחמה. זה היה כפסע מלקרות".

יו"ר איגוד הכדורסל, עמוס פרישמן, לצידו של יו"ר מנהלת הליגה, ארי שטינברג, צילום: אלן שיבר

דרושים יותר זרים

לאורך העונה, וגם רגע לפני הפלייאוף, שחקנים עברו מקבוצה לקבוצה, תופעה ששטינברג לא אוהב: "זה לא יקרה יותר. אנחנו נעצור זאת ונעשה לוח העברות עם חוקים מסודרים. קבוצה לא תיקח יותר שחקן מיריבה ישירה רגע לפני הפלייאוף".

הפועל חיפה, שירדה לליגה הלאומית, לא שילמה משכורות במשך חודשיים. איך דבר כזה קורה בליגת העל?

"זה מקרה חמור מאוד. הבקרה התקציבית לא נמצאת באחריות המנהלת, היא שייכת לאיגוד הכדורסל ואנחנו פועלים להעביר אותה אלינו. נפעל למנוע תופעות כאלה, אסור שזה יקרה".

בעקבות הכסף הגדול במכללות שמושך שחקנים צעירים, שטינברג פנה לשר הספורט בבקשה לשנות את מתווה השר ולהעלות את מספר הזרים לכל קבוצה. "אין מה לעשות, זה חובה, אין מספיק ישראלים טובים שיוכלו לשחק בליגת העל", מצדיק שטינברג את המהלך. "אוהדים רוצים בסופו של יום ניצחונות, ובשביל זה צריך את השחקנים הטובים ביותר שאפשר. אם נצטרך, בשביל לשחק כדורסל יותר טוב, להביא יותר זרים - זה מה שנעשה".

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר