הפנטקוסט: חג השבועות הנוצרי שהפך לבסיס לתמיכה הגלובלית בישראל

40 אלף נוצרים השתתפו בכנס שערכה השגרירות הנוצרית הבינ"ל • צמיחת הזרם הפנטקוסטלי, שנולד בשבועות, מבשרת על פוטנציאל גדול של תמיכה נוצרית בישראל

צלבנים נוצרים בירושלים (ארכיון). צילום: משה שי

ימים ספורים לאחר שהיהודים יחגגו את חג השבועות, יציינו מיליוני נוצרים ברחבי העולם את חג השבועות הנוצרי, הפנטקוסט. שני החגים, היהודי והנוצרי, קשורים זה לזה. אנחנו, הנוצרים, מאמינים כי כשם שהיהודים הפכו לעם במתן התורה בהר סיני, כך הכנסייה הנוצרית נולדה בדיוק באותו יום - בשבועות. ואותו חג נקשר גם לעלייתו של אחד מהזרמים המשמעותיים ביותר בציונות הנוצרית ובעולם האוונגליסטי, הזרם הפנטקוסטלי.

כמו פסח, גם חג השבועות אומץ על ידי הנצרות, כחלק מהאירועים שנקשרו לחייו של ישוע במאה הראשונה. על פי המסורת הנוצרית, בחג הפנטקוסט ירדה רוח הקודש על המאמינים הנוצרים הראשונים, בדיוק 50 ימים לאחר חג הפסח, מועד צליבתו של ישוע (ביוונית, פנטקוסט פירושו "היום החמישים").

כמעט 2,000 שנה לאחר אותו אירוע, בראשית המאה ה־20, נאספו מאמינים נוצרים בכנסייה קטנה ברחוב אזוסה בלוס אנג'לס, ביקשו לציין את חג השבועות הנוצרי, ולהזכיר את היום המיוחד ואת הקשר הישיר לרוח הקודש ולאלוהים. אף שהקהל המקורי שנכח באותו יום היה מצומצם, הבשורה שיצאה מרחוב אזוסה נפוצה מהר מאוד בעולם.

כך נולדה הנצרות הפנטקוסטלית, שהיא הזרם העיקרי, המשמעותי והחשוב ביותר בקרב האוונגליסטים בארה"ב ובמדינות רבות בעולם. כיום, הנצרות הפנטקוסטלית היא זרם גלובלי שמונה (יחד עם הזרם הכריזמטי, שהוא זרם נוצרי קרוב) יותר מ־600 מיליון מאמינים ברחבי העולם. והזרם הזה, כמו יתר הזרמים בנצרות האוונגליסטית, תומך בישראל ללא סייג.

התמיכה האוונגליסטית בישראל נותרה איתנה בתקופות קשות, וביתר שאת מאז 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, כאשר הביקורת הבלתי מוצדקת על ישראל הלכה וגברה ברחבי העולם, וגרמה לזינוק באנטישמיות ובאנטי־ציונות. סקר שנערך באחרונה במכון הסקרים "פיו", הנחשב למוביל בסקרי דעת קהל, הראה ירידה במעמדה של ישראל בקרב האמריקנים: 53% מהסקרים הביעו דעה שלילית על ישראל

התמיכה הזאת מבוססת בעיקר על ההבנה שעם ישראל שבתנ"ך הוא העם היהודי של העידן המודרני. מהסיבה הזאת אנחנו מאמינים שתקומתה של ישראל בעידן המודרני היא ההוכחה לנאמנות של האל להבטחותיו לאברהם, יצחק ויעקב.

התמיכה האוונגליסטית בישראל נותרה איתנה בתקופות קשות, וביתר שאת מאז 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, כאשר הביקורת הבלתי מוצדקת על ישראל הלכה וגברה ברחבי העולם, וגרמה לזינוק באנטישמיות ובאנטי־ציונות. סקר שנערך באחרונה במכון הסקרים "פיו", הנחשב למוביל בסקרי דעת קהל, הראה ירידה במעמדה של ישראל בקרב האמריקנים: 53% מהסקרים הביעו דעה שלילית על ישראל.

מדובר בירידה משמעותית בהשוואה לסקר שנערך ב־2022, שם 42% הביעו דעה שלילית על ישראל. אבל הפעם יש נקודת אור: האוונגליסטים. 73% מהם הביעו תמיכה בישראל. זו הקבוצה הדתית הגדולה והמשמעותית ביותר בארה"ב, כ־23% מכלל האמריקנים. יש לכך משמעות דרמטית.

במדינות רבות בחצי הכדור הדרומי - אפריקה ואמריקה הלטינית - יש עלייה בשיעור הנוצרים האוונגליסטים־פנטקוסטלים, התומכים בישראל. אירוע תמיכה גדול במיוחד נערך בברזיל: 40 אלף נוצרים השתתפו בכנס שערכה השגרירות הנוצרית הבינ"ל. וכך, צמיחת הזרם הפנטקוסטלי, שנולד בשבועות, מדגימה פוטנציאל גדול של תמיכה נוצרית בישראל.

  • הכותב הוא דובר וסגן בכיר לנשיא השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר