החידה מי מהסקרים צודק, 14 או שאר הערוצים, מעסיקה רבות את המערכת הפוליטית ואת הציבור הישראלי. לטענתו של שלמה פילבר, הבעלים הפורש של מכון דיירקט פולס שמבצע את הסקרים עבור ערוץ 14, הסוקרים האחרים מנפחים בצורה מלאכותית את הגודל של גוש האופוזיציה וגורמים להקטנה של גוש הקואליציה, וזאת כדי לטעון שאין לגיטימציה לממשלת נתניהו.
פילבר אף טוען שבעוד במשך חמש שנים היו פערים של 3-2 מנדטים בין הסקרים שלו לאחרים, פחות או יותר עם תחילת הרפורמה ראינו נפילה של עשרה מנדטים אצל כל הסוקרים. המסקנה של פילבר היא שהסוקרים האחרים החליטו לשנות את המדגמים, דבר שמגדיל את הגודל היחסי של מצביעי האופוזיציה ובכך מכווץ את גודלו של גוש הימין. במילים פשוטות, הסוקרים הוסיפו למדגמים שלהם שיעור יחסי של מיליון ערבים שבפועל אינם מצביעים בבחירות לכנסת (כגון ערביי מזרח ירושלים ועוד).
הפער המרכזי בין פילבר לשאר הסקרים נובע מכך שהוא מעניק לליכוד עשרה מנדטים יותר מבשאר הסקרים, מנדטים שבאים על חשבון המחנה הממלכתי ויש עתיד, כשישראל ביתנו והדמוקרטים מקבלים בערוץ 14 נתונים כמעט זהים לאלו של סקרי הערוצים האחרים. מה שבטוח, עד נובמבר 2026 נגלה מי צדק
ההסבר של פילבר מעניין מאוד, אולם כאשר מסתכלים על תוצאות הסקרים שמפורסמים בערוץ 12 ובשאר הפלטפורמות שאינן ערוץ 14 עולות כמה תובנות שאינן מתכתבות עם טענותיו של פילבר.
ראשית, טענתו של פילבר שהסקרים האחרים צנחו בעשרה מנדטים עם תחילת הרפורמה המשפטית אינה נכונה. למשל, בסקר ערוץ 12 שפורסם ב־3 בפברואר 2023, בדיוק חודש לאחר הכרזתו של שר המשפטים יריב לוין על הרפורמה, קיבלה הקואליציה 62 מנדטים. בפועל הירידה המרכזית החלה רק בסקר שלאחר ליל גלנט, שפורסם ב־27 במארס 2023 ושבו הקואליציה קיבלה 54 מנדטים בערוץ 12, כאשר רק עשרה ימים קודם לכן היא קיבלה בסקר 58 מנדטים.
שנית, מדוע כמעט בכל שאר הסקרים שתי המפלגות הערביות מקבלות עשרה מנדטים (בערוץ 13 הן מקבלות 11 מנדטים), בדיוק כמו בסקר של ערוץ 14? הרי פילבר טוען שבסקרים האחרים שיעור הערבים הוא למעשה כפול ולמעשה היינו צריכים לראות שם 18 מנדטים למפלגות הערביות. פילבר בוודאי יטען להגנתו שהציבור הערבי מצביע גם למפלגות לא ערביות, אולם נתוני ההצבעה של הציבור הערבי מראים בבירור שכמעט 90% מהערבים מצביעים למפלגות ערביות.
שלישית, מדוע כמעט בכל שאר הסקרים מקבלות המפלגות החרדיות ש"ס ויהדות התורה יחדיו 18 מנדטים (עשרה ושמונה מנדטים בהתאמה), בדיוק כפי שהן מקבלות בסקר של ערוץ 14? הרי לשיטתו של פילבר גוש הקואליציה אמור להיות קטן יותר. באותו הקשר, אם לשיטתו של פילבר הסקרים האחרים מחלישים את גוש הקואליציה, כיצד ניתן להסביר את העובדה שבעוד בערוץ 14 זוכה עוצמה יהודית בשבעה מנדטים, היא מקבלת בשאר הסקרים נתון גבוה יותר?
לסיכום, הנתונים שהצגתי כאן סותרים לחלוטין את טענות פילבר לגבי הפער בין סקרי ערוץ 14 לשאר המתחרים. בפועל הפער המרכזי בין פילבר לשאר הסקרים נובע מכך שהוא מעניק לליכוד עשרה מנדטים יותר מבשאר הסקרים, מנדטים שבאים על חשבון המחנה הממלכתי ויש עתיד, כשישראל ביתנו והדמוקרטים מקבלים בערוץ 14 נתונים כמעט זהים לאלו של סקרי הערוצים האחרים. מה שבטוח, עד נובמבר 2026 נגלה מי צדק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו