לא סתם עוד הנחת מחיר ברכבת | ישראל היום

לא סתם עוד הנחת מחיר ברכבת

אז מה אם אמרו עד דצמבר? לקראת סוף חודש ספטמבר, בלי הודעה מוקדמת, הופסקה הנחת תושבי שדרות לנסיעה ברכבת ישראל. מחיר נסיעה הלוך ושוב משדרות לתל אביב קפץ ביותר מ־50 אחוזים - הפרש משמעותי לכל הדעות. ממשרד האוצר וממשרד התחבורה טרם ניתנו תשובות ראויות, ואנשים רבים שהתחשיב החודשי של הוצאותיהם כולל נסיעות ברכבת, מצאו עצמם המומים וזועמים.

לאחר הפתיחה החגיגית של תחנת הרכבת שדרות, ניתנה לנו, התושבים, ההנחה מסיבות ביטחוניות, אבל חייבים לדון בהשפעה מרחיקת הלכת של ההטבה (או מניעתה) על תושבי העיר. בהיעדר תשתיות מפותחות, בהיעדר תחבורה ציבורית זמינה ואמינה ובהיעדר נגישות למרכזי תעסוקה - כמעט ללא קשר לרמת ההכנסה - תלותם של תושבי פריפריה ברכב פרטי הופכת קריטית.

רוב תושבי הפריפריה ממהרים להוציא רישיון נהיגה בגיל המוקדם ביותר המאפשר זאת, ומשתדלים לקנות רכב מייד אחר כך. הסיבה פשוטה; המרחקים גדולים ואין חלופות ראויות. בגיל צעיר יותר הנגישות למקומות בילוי כנראה מטרידה אותנו יותר, אבל ככל שמתבגרים כך זה הופך להיות צורך אזרחי, כלכלי וקיומי. בגילים המאוחרים יותר כבר מדובר בנגישות למוסדות השכלה גבוהה, למוסדות ממשלתיים ולמשרות איכותיות. כך קורה שהתלות ברכב גדולה, ותחבורה ציבורית נתפסת כמפלט האחרון לאחר שנוסו כל האופציות האחרות.

אבל קרה דבר מדהים: בעקבות ההנחה ברכבת לתושבי שדרות, תושבי העיר החלו להסתמך על השימוש ברכבת למטרות תעסוקה מרוחקת, למטרות בילוי ולטיולים. פתאום זה היה זול כל כך ונוח כל כך, שרכב כבר לא נראה כמו האופציה היחידה. וכך נהנו התושבים בשנים האחרונות מחופש תנועה מוגבר ומחודש ברחבי הארץ. המדינה הרגילה את התושבים להטבה, אבל לא תכננה לממש אותה לאורך זמן. כך נגרמה עוגמת נפש כפולה לאנשים שריחוקם מהמרכז התעסוקתי והחברתי בישראל נתפס עד השנים האחרונות שלא בהישג ידם, ועכשיו, ללא כל הסבר או הודעה מוקדמת, גם יכולתם להגיע אליו צומצמה משמעותית. העובדה המצערת היא שלא משנה עוד כמה מחלפים ייפתחו, מסלולים יורחבו ודרכים יקוצרו - הממשלה מובילה אותנו למסקנה שבמדינת ישראל עדיף שיהיה לך רכב פרטי.

הדלאי לאמה אמר בין משפטיו המפורסמים ש"אם אתה מפסיד, אל תפסיד את הלקח". נוסף על עוגמת הנפש הנקודתית שנגרמה לתושבי שדרות, יש להסתכל עלינו כמקרה בוחן וללמוד מכך על התועלת העצומה הטמונה בסובסידיה של תחבורה ציבורית: הפחתת תאונות הדרכים, הפחתת העמידה בפקקים, הורדת עלויות המחיה לתושבי הפריפריה, וגם הפחתת זיהום האוויר. השימוש הנרחב בתחנת הרכבת בשדרות הוכיח דבר אחד מרכזי - שעלות אטרקטיבית יותר של נסיעה בתחבורה ציבורית היא רווח כפול, הן לממשלה והן לאזרחים. למה להשקיע מיליארדים בפיתוח עוד מחלף או כביש, כשמרבית האוכלוסייה היתה מעדיפה לעבוד על הלפטופ בדרך לעבודה בנוחות, או להתקשקש עם חברים ברגיעה בדרך ליום שופינג?

הכותבת היא בת העיר שדרות וחברה בתוכנית העמיתים של קרן ברל כצנלסון

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו