לבנות ברמת שלמה, בחוכמה | היום

לבנות ברמת שלמה, בחוכמה

השר לעניינים אסטרטגיים משה יעלון - המועמד המוביל לכהן כשר הביטחון הבא - תידרך השבוע קבוצה של עיתונאים צרפתים. הוא חילק להם מפות של אזור ירושלים ומעלה אדומים והוכיח כי הבנייה באזור E1 לא תחצה את יהודה ושומרון, וממילא לא תגרום לביתור המדינה הפלשתינית אם אמנם תקום. הן מפני שכבר יש נתיבי תחבורה המאפשרים לחבר את רמאללה לבית לחם, והן מפני שקיים מעבר בין השומרון לבין יהודה, ממזרח למעלה אדומים.

מדוע, אפוא, אין להתחיל, לדעתי, בבנייה שם? מפני שיצא לאזור זה בעולם כולו מוניטין כשטח המבתק את הרצף הטריטוריאלי של העם הפלשתיני, ועד שיתוקן הרושם תגרום הבנייה במקום לנזק מדיני רב, אולי אפילו בלתי הפיך.

לא כן בשכונת רמת שלמה, המוכרת לי היטב. עיבוי היישוב עונה על צורך טבעי, על גידול מתבקש, על היאחזות יהודים לא רק בארץ ישראל אלא גם כאילו היתה נטור קרתא במובן החיובי, ובלבד שיושבי המקום יאחזו במקלע ובשלח לגונן עליו, ובכך גם לשמש המוצב החיצון לירושלים. אבל הצהרה מהדהדת על בניית 1,500 יחידות דיור? שאני.

אפשר לבנות 15 פעמים 100 יחידות דיור בהחלטות המתקבלות במועדים שונים אם כי בפרקי זמן קצרים. הכרזה על 1,500 היא כמות ההופכת לאיכות. כמות השמורה לבעליה לרעתם. זו הזמנה לעולם להתייצב נגד ישראל וללחוץ עליה. בשיטת הסלאמי, צעד זה היה עובר בקלות יחסית. מה גם שכל צעד כזה אינו מונע בסופו של דבר משא ומתן גם על עתיד ירושלים. ברור שהיא "אוחדה לה יחדיו" כדי שישראל לא תורחק עוד מערש הקדושה היהודית. אך אם תהיה הזדמנות לעשות שלום ויהיה צורך להכיר במעמד המיוחד של הפלשתינים-מוסלמים באגן הקדוש - ואיני שולל זאת, תלוי בתוכן ההסכם - כי אז שום בנייה ברמת שלמה אינה משפיעה על ההסדר אשר יושג בין הכותל המערבי לבין מסגדי עומר ואל-אקצא.

מנגד, בהכרזת הממשלה על בנייה כה מאסיבית ברמת שלמה, היא כמעט מסכנת את יכולתה לבצעה. היא מיותרת ויוצאת לאוויר העולם רק מפני שבארץ מתקיימת עתה מערכת בחירות, ונפתלי בנט דוחף את המהלך, וככל שבנימין נתניהו נענה כך יגבר הלחץ עליו עד 22 בינואר. הבית היהודי - כמו כל רשימה אחרת - ינהל את מערכת הבחירות שלו כאוות נפשו. זו מהות הדמוקרטיה. אבל תוך מודעות מובהקת למחיר הלאומי הכרוך בה. ממילא הממשלה תבנה ככל יכולתה. אבל יכולתה תפחת ככל שתרבה המהומה הפוליטית סביב הנושא.

ביסודו של דבר, הבית הלאומי, הלוחץ עתה על הממשלה, מחלץ ממנה לא בנייה בבטון ובמלט אלא הצהרות שהן יעד לביקורת חריפה בעולם הידידותי לישראל. השאלה אם עוד מנדט בכנסת ה-19 שקול כנגד ההכבדה שיש במירוץ שאליו דוחפת האופוזיציה מימין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר