לשנות את כללי המשחק
, עודכן
כמו לאורך כל סבב הלחימה האחרון, גם אמש ניסו ארגוני הטרור ברצועה להכתיב את המהלכים. הצהרתם כי יפסיקו את שיגור הרקטות והמרגמות לישראל (בכפוף לתנאים) היתה ניסיון להקדים תרופה למכה שעמדה לבוא.
בעזה עקבו אחר התקשורת הישראלית, והבינו שהדם רותח. תחושת התושבים כי הפקירו אותם, התלהמות הפוליטיקאים ערב הבחירות, ההדלפות כי צה"ל משייף כבר את התוכניות המבצעיות - כל אלה היתרגמו ברצועה לכותרת ברורה: הגענו לדקה ה-90. זמן המשחקים נגמר. ישראל עומדת לתקוף.
חמאס, שהוביל את המהלך בעידוד מצרי, הבין היטב שהוא עתיד להיות הכתובת המרכזית של תקיפה עתידית. לאחרונה הוא זקף גב, וחזר להוביל בגלוי את פעולות ההתנגדות לישראל. לא עוד הסתתרות מאחורי ארגונים סוררים, אלא פעילות בגלוי, לאור יום, תוך כדי לקיחת אחריות ברורה.
בשבת שיגרו פעיליו את הטיל לג'יפ של לוחמי גבעתי, בראשון הם הובילו את ירי הקטיושות לשדרות, ואתמול הכתיב הארגון את הרגיעה. פעילות משולבת, צבאית-מדינית-הסברתית, שנועדה למצב אותו מחדש כשליט הכל-יכול של עזה.
בישראל קראו את התמונה, ולא תירגמו אותה למעשים. רק הבוקר יכנס ראש הממשלה דיון סדור, מקיף, על המדיניות כלפי הרצועה ומה שייגזר ממנה בפעולות צה"ל. עד שיוחלט על מדיניות חדשה נשארת בתוקף זו הישנה, שלפיה האינטרס הישראלי הוא "להכיל" את המצב. המשמעות המבצעית היא שפועלים לסיכול ירי ולפגיעה במשגרים, ומגיבים באופן מידתי, מינורי, כדי להימנע מהסלמה.
בצה"ל סבורים כי המדיניות הזאת, שהחזיקה מעמד יפה מאז "עופרת יצוקה", לא יעילה עוד. חמאס פעיל הוא חמאס מסוכן, מאתגר, שמעלה את הרף בכל יום. מי שלא מגיב לירי תדיר לעבר יישובי עוטף עזה, סופג פיגועים כנגד הכוחות שפועלים ממערב לגדר, ומי שמבליג גם על זה חוטף את הפיגועים ממזרח לגדר. אם נתפתה לאשליית השקט הזמני שמציע חמאס, נתעורר בקרוב במציאות רעה עוד יותר.
לכן ממליץ צה"ל לשנות את כללי המשחק. גם אם לא מיידית, מהבוקר, אז מיידית מהפעם הבאה. לקבל אישור למפרע שמרגע שזה יתחיל, התגובה הישראלית תהיה חריפה בהרבה. צה"ל נערך לתגובה ב"מדרגות" פעולה שונות בכפוף לאישור הדרג המדיני.
אפשר להניח שאישור כזה יינתן, בכפוף לאשרור סופי שיינתן בזמן אמת ויביא בחשבון משתנים של דיפלומטיה, לגיטימיות, פוליטיקה מקומית ואפילו מזג אוויר.
אם זה יקרה, אפשר להניח שיגלוש צה"ל מפגיעה במטרות נדל"ן שוליות ליעדים מרכזיים יותר - מפקדות, מחסנים, תשתיות ואישים. מדרגה אחר מדרגה, בכפוף לתגובת הצד השני, ובקצה - האפשרות של פלישה קרקעית לעזה. שר בממשלה הביע אמש תקווה שבעצם האיום יהיה כדי להרתיע ולדחות את הסבב הבא; אלוף שנדרש לדברים הגיב בחיוך ש"אירועי הימים האחרונים הוכיחו שעל הפלשתינים אפשר בהחלט לסמוך שהם יספקו את הסחורה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו