אי הבנה: התקשורת במערב והמזה"ת | היום

"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

אי הבנה: התקשורת במערב והמזה"ת

, עודכן

כשצפיתי בדיווחים מקהיר אודות "ניצחונו" של הגנרל אל-סיסי בבחירות לנשיאות, חשבתי להסביר ממה צריך להיזהר כשקוראים את דיווחי התקשורת העולמית על הנעשה במזרח התיכון.

משפט הפתיחה הוא: "כשאתה רואה פילים מעופפים עליך לבדוק את ראייתך או פשוט לצבוט את עצמך כדי לוודא שאינך חולם בהקיץ". ההשראה למשפט לקוחה ממאמר של תומס פרידמן בנ"י טיימס, "Watching Elephants Fly" מינואר 2012, שבו ביקש להעניק שעור בעיתונאות: "אם תראו פילים מעופפים, סיגרו פֶּה, פתחו פנקס והחלו לרשום. המהפכה המצרית היא הנמשל לפילים. איש לא צפה אותה ולכן לאיש אין היכולת לחזות לאן תתפתח. הדבר הנכון לעשות הוא לסתום את הפה ולרשום רשימות בפנקס".

שבע שנים לאחר מכן, המהפכה המצרית היתה כלא היתה. בנאומו ליום השנה למהפכה, לא היסס סיסי להכריז שייעודו כנשיא וכחייל, הוא לוודא שמה שעבר על מצרים בשבע השנים האחרונות וסיכן את קיומה כמדינה וכאומה, לא ישוב על עצמו לעולם.

במשתמע הובן מדבריו, שהמהפכה המצרית היא הדבר הנורא ביותר שקרה למצרים בעשור האחרון. לסיסי הייתה תובנה נוספת, מה השתבש בתקופת שלטון מובארכ: הוא נשאר בשלטון יותר מידי שנים.

המזרח התיכון בוחר אפוא שוב ושוב בעץ הזית ולא במכונית הלקסוס, ומתברר גם שלמרות שהעולם הפך לכאורה שטוח ומחובר כולו לרשת האינטרנט, באזורנו ובאזורים רבים בעולם משמשת המרשתת לא להעברת רעיונות של קדמה אלא להפצת מסרים של אנטי קדמה וגם של שנאה וטרור.

ראו דאע"ש והצלחתו לגייס תומכים נלהבים בעולם. מה שנדרש כשנדמה למישהו, שהוא רואה פילים מעופפים בשמי קהיר, זה סבלנות והיכרות עמוקה עם הייחודיות, ההיסטוריה ועם תושבי המרחב. לאלו יש דרך משלהם, שאין חובה לכבד וקשה לא פעם להתפעל ממנה, אבל זו בחירתם.

המזרח התיכון אינו שונה בכך מאזורים אחרים. בסמוך לבחירות במצרים התקיימו בחירות ברוסיה שבהן "זכה" פוטין באחוזי תמיכה זהים לסיסי. אבל שעה שהעולם ובעיקר התקשורת המערבית מוכנה לקבל ואף לכבד את דרכה הייחודית של רוסיה שאינה מובילה לדמוקרטיה, ובוודאי לא במודל המערבי - הרי שבכל האמור במזה"ת התקשורת עדיין מתעקשת לראות בתופעות של כאוס ואבדן שליטה, כמו גם בהופעה של כוחות אסלאמיסטים, המבקשים להחליף את האליטות הישנות והצבא בעריצות רבה יותר, כסימנים לדמוקרטיה במיטבה.

ברוסיה המתח בין המדינה לדת אינו קיים כידוע, שכן כמו הצארים שלפניו עלה בידי פוטין להכפיף את הכנסייה למרותו. במזרח התיכון מדובר בשני כוחות מנוגדים, הלוחמים לא למען דמוקרטיה אלא למען שלטון מוחלט.

את תגובת העומק לגלובליזציה שמקדמת התקשורת, ובוודאי גם כוחות כלכליים בעולם, אפשר לראות לא רק בעולם הערבי או בטורקיה של ארדואן, אלא גם בבריטניה של עידן הברקזיט ואפילו, רחמנא ליצלן בארה"ב של טראמפ. אלא שמי שאיננו מחובר לזרמי עומק אלו, ומעדיף לראות את העולם דרך המשקפיים של עולם מערבי שבע, דמוקרטי ונאור, ימשיך כנראה לראות פילים מעופפים בשמיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

מערכת היום

מערכת "היום“ מפיקה ומעדכנת תכנים חדשותיים, מבזקים ופרשנויות לאורך כל שעות היממה. התוכן נערך בקפדנות, נבדק עובדתית ומוגש לציבור מתוך האמונה שהקוראים ראויים לעיתונות טובה יותר - אמינה, אובייקטיבית ועניינית.

כדאי להכיר