גזענות | היום

גזענות

מעצרו של המחבל היהודי ג'ק טייטל הביא לשרטוט הפרופיל של הטרוריסט היהודי החדש. מדובר במפגע בודד הפועל לבד, תושב ההתנחלויות, איש ימין קיצוני המשתייך לשוליים של המתנחלים, בלי זיקה לממסד המתנחלים. זאב בודד, אולי "עשב שוטה".

הבעיה בפרופיל הזה טמונה בכך שהוא מנסה להתנכר לעובדה בסיסית - למחבל הזה יש סביבה תומכת ובית גידול רעיל. לא מדובר בציבור המתנחלים אלא בערוגה הכהניסטית שלו, זו שראשיתה בארה"ב והמשכה בהתנחלות תפוח בשטחים.

אמנם תנועת כ"ך הוצאה מחוץ לחוק על ידי יצחק רבין בעקבות הטבח של ברוך גולדשטיין במערת המכפלה, אך אין ספק שהכהניזם חי, בועט וממשיך להצמיח טרוריסטים שרוצחים פלשתינים ופוגעים ביהודים. אלא שלאחר כמה שנים של הקפאה פרלמנטרית, חזר הכהניזם לשלוח את נציגיו לכנסת ישראל. כבר היו, וישנם, חברי כנסת גזענים ומצדדי טרנספר, אבל בחירתו של מיכאל בן-ארי, תלמידו ומעריצו המוצהר של כהנא, לנציגו של הרב בכנסת, וזאת כשהוא פועל יחד עם עוזרו הפרלמנטרי, הפרובוקטור איתמר בן גביר - מחזירה למשכן את רוחו הרעה של הרב כהנא. כך בעצם חזרה הגזענות הממוסדת לכנסת, ובריש גלי.

ח"כ בן-ארי, אשר בחדרו תלויה בגאווה תמונה של מאיר כהנא, עוסק בהנצחתו באופן פעיל. לאחרונה הוא פנה לראשי רשויות מקומיות בבקשה לקרוא שמות של רחובות על שמו של כהנא. עתה הוא מבקש לקיים בכנסת אזכרה לזכרו. אלה אינם דברים בעלמא, אלא ניסיון למת-ן לגיטימציה לאיש ולתורתו המשוקצת.

בתגובה לכך אמר יו"ר הכנסת רובי ריבלין כי אם הבקשה אינה פרובוקציה מכוונת, אלא רק רצון לקיים אזכרה לחבר כנסת לשעבר - הוא ישקול את האפשרות הזו. בית המחוקקים, אמר ריבלין, פתוח לכל דעה לגיטימית.

טוב עשה ריבלין שבסופו של דבר החליט לסרב לבקשה - מה שמשתלב עם העובדה כי גם הכנסת וגם בית המשפט העליון בישראל קבעו כבר לפני חצי יובל שנים כי הכהניזם והתורה הכהניסטית אינם בגדר דעה לגיטימית. זו בפירוש לא עוד דעה שיכולה ליטול חלק במשחק הפוליטי הדמוקרטי בישראל. כך קבע בית המשפט.

גם הכנסת כבר אמרה את דברה בנידון בעבר, בקובעה כי מי שמזדהה עם תנועה שמטרתה הפיכת מדינת ישראל למדינת הלכה וגירוש אזרחיה הערבים או שלילת זכויותיהם האזרחיות, חייב להיות מוצא מחוץ למחנה בהנחה שהדמוקרטיה הישראלית חפצת חיים.

הרב הראשי לישראל, הרב יונה מצגר, אמר לפני כמה ימים כי הוא מלא תמיהה על כך שאדם דתי מסוגל לשכוח את הדיבר "לא תרצח". אבל רבים מהם אכן שכחו. אם צריך להזכיר לרב מצגר, אז הנה: מאז המחתרת היהודית של שנות ה-70 וה-80, דרך ברוך גולדשטיין ויגאל עמיר, ועתה, עם חשיפתו של יעקב "ג'ק" טייטל, מתגלה כי שומרי מצוות רבים התעלמו מהדיבר הזה. לא משום שכך התורה מצווה, אלא משום שהרב כהנא ורבנים קנאים אחרים הטיפו להם שהכלל היסודי הזה, "לא תרצח", איננו חל על מי שאינו חושב כמוהם.

לכן צריך לומר בפירוש: לא, תורתו של כהנא אינה מהווה דעה לגיטימית במדינה דמוקרטית, ובטח שאין לה מקום בכנסת ישראל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר