לפני שמודדים ערכים - להקפיד על אורח חיים בריא | ישראל היום

לפני שמודדים ערכים - להקפיד על אורח חיים בריא

העדכון הבולט בהמלצות החדשות למניעת מחלות לב וכלי דם הוא הפחתת ערכי הכולסטרול אצל אוכלוסייה בסיכון. הפחתה זו מעלה מאוד את מספר הישראלים שיזדקקו לטיפול תרופתי (בעיקר תרופות ממשפחת הסטטינים), ויש המעריכים שלמחצית מתושבי ישראל יומלץ לקבל בקביעות טיפול שכזה. אנשים בעלי ערכים גבוהים שאינם מצליחים לרדת לערכי המטרה, רצוי שיקבלו טיפול תרופתי - תרופות אלו מאריכות חיים גם אם מדובר באדם בן 30 או 40, מאחר שהטיפול התרופתי מוריד באופן משמעותי את התפתחות הרובד הטרשתי.

יש חשש בקרב מטופלים לנוכח השמועות על תופעות לוואי שקיימות בנטילת סטטינים. בנושא זה חשוב להדגיש - אין להפסיק טיפול בשל חשד כזה. לרוב אין תופעות לוואי וגם אם יש כאלו, ניתן להחליף תרופה אחת בתרופה אחרת מאותה משפחה. כמו כן, חשוב להיות בטוחים שתופעות הלוואי קשורות לתרופה ולא נגרמות מסיבה אחרת.

התרופות ממשפחת הסטטינים נמצאו יעילות במניעה ראשונית (באנשים שאצלם טרם נצפתה מחלה) ומשנית (מניעת אירועים חוזרים באנשים עם מחלת כלי דם). מחקרים הראו שטיפול תרופתי והפחתת ערכי הכולסטרול הרע מפחיתים את התפתחות הרובד הטרשתי המצפה את דופן כלי הדם ואף מכווץ רובד קיים. במילים אחרות - זהו "ניקוי" של כלי הדם ממשקעי השומן. נטילת התרופות כרוכה בשיעור נמוך יחסית של תופעות לוואי. על בסיס ניסיון נרחב בטיפול קיימת הצדקה להוריד את ערכי היעד. "הסנסציה" הכרוכה בעדכון - קרי, הגידול הצפוי במספר המטופלים בתרופות להפחתת הכולסטרול - דחקה הצידה את שאר ההמלצות, שאינן נופלות ממנה.

יש להדגיש שוב ושוב את החשיבות העצומה בדיאטה ים-תיכונית מאוזנת ובשמירה על משקל גוף תקין. יש להקפיד ולעסוק בפעילות גופנית סדירה, להפסיק לעשן וכמובן לטפל היטב ביתר לחץ דם ובסוכרת. מחלות הלב וכלי הדם הן גורם המוות המוביל, והקפדה על ההמלצות שפורסמו אתמול חיונית למניעת המחלה וסיבוכיה ולהארכת חיים להמוני ישראלים.

הכותב הוא מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית בבי"ח הדסה עין כרם

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר