הורים יחידנים והקהילה הגאה כולה נשאו עיניהם לעבר בית המשפט העליון ביום חמישי, בתקווה שישים קץ לאפליה הקשה בנושא הפונדקאות. הם ציפו לבשורה שמשמעותה הורדת עול הביורוקרטיה והמעמסה הכספית הבלתי נתפסת הכרוכות בדרך היחידה העומדת בפניהם לממש את זכותם הבסיסית להפוך להורים. אלא שהם ייאלצו לחכות. הם כבר רגילים. השינוי המתבקש כל כך נכנס למקפיא למשך חצי שנה, ואם נביא בחשבון את הקלישאה הגורסת כי הזמני הוא הקבוע ביותר, מי יודע אם ומתי ישראל, הנחזית להיות אור לגויים, תיישר קו עם משפחת העמים.
בג"ץ, בהחלטתו לתת לכנסת ארכה של שישה חודשים להשלים את החקיקה בנושא, הקטין את הסיכוי של הזוגות הללו לשוויון זכויות בהליך פונדקאות, לפחות בטווח הנראה לעין. הוא הותיר אותם להמשיך ולהתמודד עם הליך פונדקאות מעבר לים ועם הוצאות של מאות אלפי שקלים.
בשנים האחרונות הוגשו שלוש עתירות לבג"ץ במטרה להעניק גם לבני זוג בני אותו המין וליחידנים את הזכות להליך פונדקאות בישראל, ואולם שלושתן נבעטו למגרש המחוקק. קשה שלא לתהות אם לא מדובר בתרגיל נוח. כך בית המשפט לא צריך לקבל החלטה אמיצה, והכנסת - תסמכו עליה שהיא כבר תמסמס אותה.
לוח הזמנים בפעילותה של הכנסת לא יציב במיוחד. גרירת רגליים היא דבר שבשגרה, והחשש המוצדק הוא שגם הפעם ששת החודשים יהפכו לשנה, במיוחד כשמדובר באותה ממשלה המתנגדת לאפשר לזוגות להט"בים לאמץ ילדים. ואם הממשלה תיפול, או חלילה יפרוץ משבר - הנושא החשוב יידחק הצידה, לשמחתם של רבים בה.
כמשפטנית הנאבקת מאבקים ציבוריים רבים למען הקהילה הגאה, אני יכולה לומר בביטחון כי עבור אותם זוגות בהליך הפונדקאות, עיכוב של יום כמוהו כנצח. מי שלא חווה את התסכול והכאב של "אזרח סוג ב'" הנדרש להילחם על זכויותיו הבסיסיות - לא יודע תסכול מהו. עם כל הכבוד ל"עקרון הכיבוד ההדדי" בין הרשויות, כפי שחזרו והדגישו השופטים בהחלטתם, עקרון כבוד האדם והזכות לשוויון חשוב לא פחות, והוא זה שצריך לעמוד לנגד עיני השופטים והמחוקק.
כבוד השופט ג'ובראן אותת לכנסת מה צריך להיות הצעד הבא באומרו כי ההסדר בנושא הפונדקאות כיום הוא מפלה ואינו עולה בקנה אחד עם עקרון השוויון והערך החוקתי של כבוד האדם. חבל שנמנע ג'ובראן מצעד גדול ומשמעותי יותר, אבל משעה שזו הכרעתו - כולנו צריכים לקוות כי הקו שהתווה יהדהד באוזני המחוקקים ויוביל אותם לעבר חקיקה מתבקשת, צודקת, שוויונית ולא פחות חשוב מכך - מהירה ויעילה.
הכותבת היא מומחית בדיני משפחה ובייצוג הקהילה הגאה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו