הרכב הקואליציה | ישראל היום

הרכב הקואליציה

התכוונתי לכתוב רשימה המתייחסת לשינוי שיטת הממשל בישראל, ולו רק כדי לחשוף מעט את רמת הבורות והשטחיות שבה מועברות כיום הצעות בנושא זה. אולם, קודם שהתחלתי לכתוב אמרתי לעצמי כי נושא זה יטופל בעוד כמה חודשים, אם בכלל, בעוד שבימים אלה עומדת להיעשות שגיאה חמורה במערכת הפוליטית שכולנו נשלם עליה מחיר יקר.

בעצת יועצי תדמית למיניהם ולצורך השגת תדמיות אישיות ותקשורתיות, כנראה תוקם בישראל ממשלה שבמרכזה הליכוד ביחד עם מפלגות הימין והמפלגות הדתיות. אפשרות זו, המנוגדת לרצונו של רוב העם, היא תוצאה של מה שהיוונים נהגו לכנות "היבריס" - גאווה אישית הדוחפת אנשים לבצע שגיאות.

כמעט כל בר דעת מבין כי אחדות לאומית היא כיום אינטרס לאומי חיוני ועליון. הצטרפות לממשלת אחדות לאומית, הן של קדימה והן של העבודה, אינה אופציה - היא חובה! אכן, מפלגות צריכות להישאר נאמנות לעקרונותיהן ולמצען, אך מול זאת ישנם מצבי חירום לאומיים המשנים סדרי עדיפויות והמכפיפים עקרונות מפלגה. כך הדבר כיום כאשר אנו ניצבים בפני משבר כלכלי המציף את המשק במובטלים חדשים מדי חודש ועל הפרק סוגיית ההתגרענות של איראן שצוברת תאוצה ללא מעצורים, תהליך שישנה טוטאלית את כל יחסי הכוחות באזור הים התיכון.

עמדות עקרוניות של מפלגות, שבמובנים רבים הן בעלות ערך הצהרתי, אינן יכולות להיות הסיבה לכך שמפלגות אחראיות לא תצטרפנה לעשייה הלאומית ולהתמודדות עם מצבי חירום המחייבים גיוס מיידי של כל המשאבים הלאומיים והפגנת אחדות ברורה. מפלגות אינן רכושו הפרטי של איש. הן ניזונות בעיקר מכספי הציבור, וביד נדיבה. הסיעות בכנסת זוכות לתקציבים גדולים במיוחד. ההתמודדות של המפלגות במערכות הבחירות נעשית גם היא על חשבון הציבור.

החובה המוטלת על המפלגות היא לא רק כלפי ציבור בוחריהן, ובוודאי שלא רק מול ציבור נבחריהן, אלא כלפי הציבור הרחב כולו. אכן, כל מפלגה יכולה לפרש את משמעותה של חובה זו בצורה שונה ופרשנויות אלה הן לגיטימיות לחלוטין בתקופות רגילות. אך הן אינן לגיטימיות בתקופה הנוכחית. ללכת היום לאופוזיציה במודע וכמהלך מחושב זהו מעשה חסר אחריות. לשום מפלגה נטולת רוב מוחלט בציבור, אין הזכות לכפות את תעודת הזהות שלה על כלל השותפים.

אם בתקופה קשה זו, המחייבת התמודדות רחבה בכמה וכמה מישורים, בוחרת מפלגה לעבור לאופוזיציה, הרי שהיא מצהירה מראש שאין בכוונתה לקחת חלק באחריות לעיצוב התכנים והביצוע כדי להתמודד עם בעיות החירום של המדינה. משמעות הדבר היא שמפלגה זו אומרת שאת ההתמודדות עם הבעיות הקשות של המדינה בשעה זו, היא מעבירה למפלגות אחרות. אני אשב באופוזיציה בפוזיציה מרשימה. לא אקח חלק בעשייה. אתקוף ואבקר בכל הזדמנות. אחפש כל פגם אפשרי ואצהיר על חולשות גם כשאינן קיימות, שכן זה תפקידי כאופוזיציה וכך אערער את אמון הציבור במהלכים שהממשלה צריכה לעשות.

החשיבה שאולי עומדת ביסוד הרצון של תנועות קדימה והעבודה ללכת לאופוזיציה, לפיה הבה ניתן לליכוד, לימין ולדתיים ללכת לבד ולהיכשל, אם אכן זהו הקו המנחה - פסולה מעיקרה וכמעט גובלת ברצון מודע לגרום נזק לאינטרסים של המדינה. זהו בדיוק התסריט שאיננו זקוקים לו בשעה זו. אם אכן הממשלה שתוקם ללא קדימה וללא העבודה תיכשל, תיפול האחריות לכך בעיקר על השתיים.

שום מפלגה לא קיבלה בבחירות האלה את המנדט מהציבור להיות נאמנה רק לדרכה שלה. ההכרעה הדמוקרטית ביטאה פיצול של מגמות ופיצול של תפיסות עולם. על שום כך, אחדות ושיתוף פעולה מלא, תוך התמודדות עם הבעיות המיידיות העומדות לפתחנו, הם צו השעה וההכרעה הדמוקרטית של כלל הציבור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו