האיסלאם אותו איסלאם, ורק במערב נותנים הנחות
,עודכן
בשלהי המאה ה־11 הקים פלג של ניזארים (אחת מקבוצות הפלג האיסלאמי איסמעיליה), בעיקר בפרס וסוריה, כת קיצונית שקראה תיגר על שלטון הממלכה הסלג'וקית בשטחי ממלכת פרס. חברי הכת נקראו "חשישיון", והם נודעו באכזריותם הרבה. הם חיסלו את אויביהם הפוליטיים והדתיים - כולל מוסלמים - בלי חשבון. הם היו, אם תרצו, סוג של אל־קאעידה או דאעש של התקופה.
הסופר הלבנוני אמין מעלוף מיטיב לתאר בספרו הנפלא "סמרקנד", כיצד הפילוסוף והמשורר הפרסי הדגול, עומאר כיאם, שהיה מאוהב בעיר הקסומה סמרקנד, נאלץ להתמודד עם מציאות של אלימות וטרור איסלאמי. חבר הכת אף דקר למוות את הווזיר הגדול של פרס, ניזאם אל־מולכ, מממן עבודותיו המפוארות של כיאם בתחומים שונים, משירה ועד מתמטיקה.
ה"חשישיון" לא אהבו קידמה, לא את הכופרים, את השונה, ואימצו את תורת ההתנקשות באחר.
אפילו אירופה של ימי הביניים, שלא היתה טהורה וקדושה במיוחד (למרות הצלב), ראתה את חברי הכת כקבוצה קיצונית רדיקלית מסוכנת ועם הזמן המילה assassin - הגירסה הלטינית של "חשישיון" - הפכה באירופה לכינוי לרוצח מקצועי. דרך אגב, באירופה של אותה תקופה נולדה באנגליה, תחילה בעיר נוריץ' (1144) ובהמשך בעיר גלוסטר (1164) עלילת הדם כאילו משתמשים היהודים בדם ילדים לטקסים דתיים. העלילה התפשטה באירופה ומכאן לפרעות נגד היהודים הדרך היתה קצרה.
חלפו עברו להן מאות שנים ומה השתנה? מתוך האיסלאם (דת מונותיאיסטית חשובה) ממשיכות להתפתח קבוצות רדיקליות קיצוניות המפגעות נגד המערב וגם נגד האיסלאם הנתפס כמתון, ובאירופה תמיד יהיה מי שימצא את השטן דווקא בדמותו של היהודי. מה חדש?
השבוע כמעט במקביל נרצחו על ידי איסלאמיסטים שני חיילים קנדים, האחד בפיגוע דריסה סמוך למונטריאול ואילו השני שלשום בבניין הפרלמנט באוטווה. כמעט במקביל שלשום תינוקת טהורה בירושלים נפלה קורבן לפיגוע דריסה. כמו במאה ה־12.
אבל המערב כמובן מעדיף לספק הנחות לטרוריסטים היום. הנחות בדמוי סיבות. בואו ונסביר למה ונספק להם תירוצים. הסכסוך הישראלי־פלשתיני גורם להרג בסוריה, לפיגועים בקנדה, לירי מעזה ולמה לא באותה הזדמנות גם למכונת כביסה שלי להתקלקל. לא נותר לנו רק לתהות אם מנהיג כת "החשישים", חסן בן אל־צבאח, עשה את פשעיו והקים את המסדר בגלל הבנייה היהודית בירושלים.
עד שהמערב לא יפנים כי הטרור שהיכה השבוע את אוטווה וירושלים הוא אותו טרור ומקורו אותו מקור, לא נוכל להתקדם במלחמה נגד הטרור למרות קואליציה של 50 מדינות נגד דאעש. הבנת מקור הבעיה לא פחות חשובה מאלפי הפצצות בסוריה ובעיראק.
ולמי שעדיין בוחר לקשור בין הבעיה הפלשתינית לבין דאעש, נזכיר למען ההגינות גם להוסיף את ה"חשישים" שבגאוניותם חזו את הרצל. כי הלא בעלילות, לאורך ההיסטוריה, תמיד כיכבנו - אנחנו, היהודים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנובועז ביסמוט
כיהן כעורך הראשי של "ישראל היום" מ-2017 ועד ינואר 2022. החל את דרכו העיתונאית ב-1983 בעיתון מעריב ככתב ספורט, ובתפקידי כתיבה ועריכה במדור הכלכלה. בהמשך שימש שליח מעריב בפריז. בשנים 2004-1990 היה שליח ידיעות אחרונות בפריז. ב-2008 הצטרף ל"ישראל היום", ושימש עורך חדשות החוץ ופרשן. במהלך השנים דיווח ממדינות רבות שעימן אין לישראל יחסים דיפלומטיים, ובהן איראן, סוריה, תוניסיה, לוב, תימן ועיראק. ב-1993 ביקר ברפובליקה האסלאמית של איראן, והיה לעיתונאי הישראלי הראשון שביקר במדינה מאז ההפיכה ב-1979. במהלך ביקורו בעיראק ב-2003, נעצר על ידי הכוחות האמריקניים בחשד לריגול, והוא הוחזק במעצר. כיהן כשגריר ישראל במאוריטניה בשנים 2008-2004. ב-2012 יצא ספרו "עובר כל גבול", העוסק בביקוריו במדינות מוסלמיות ובמפגשיו עם מנהיגיהן. בעל שני תוארי מוסמך מאוניברסיטת סורבון שבפריז. נשוי בשלישית ואב לארבעה. אוהד שרוף של ליברפול.