האיש חוסל, הרעיון נותר
, עודכן
העולם הערבי התפנה אתמול לרגע אחד משלל הבעיות שבהן הוא טרוד, מן המהפכות ומן מהפכות-הנגד ומן המלחמות והמאבקים המשסעים אותו, כדי לעסוק בחדשה המרעישה על אודות חיסולו של מנהיג אל-קאעידה, אוסאמה בן לאדן.
המשטרים הערביים הגיבו לרוב בקורת רוח על חיסולו של הטרוריסט מספר אחת בעולם, אבל היתה זו קורת רוח זהירה, מסויגת ומרוחקת, כאילו אין הדבר נוגע להם או בכלל מעניינם. אחרי הכל, עבור מרבית השליטים הערבים היה מנהיג אל-קאעידה מטרד ואף איום. ועם זאת, לא פעם הם, כמו במקרה הסורי, בחרו להתעלם במעין הסכמה שבשתיקה מפעילותו ואף איפשרו לו לפעול בשטחם, בתנאי שימקד את פעילותו נגד מטרות אמריקניות ומערביות ויימנע מלפעול נגדם.
לעומת זאת, ברחוב הערבי היה אפשר לחוש באמפתיה למנהיג שהרים את נס המאבק במערב ובארה"ב. אין המדובר בהכרח בתמיכה בכלל מעשי הטרור הרצחניים שלו, אבל מדובר בהחלט בהזדהות עמוקה ואף בתמיכה בעצם נכונותו לקרוא תיגר על ארה"ב, להכות בה, ומאוחר יותר לחמוק בהצלחה מידיה במשך יותר מעשור.
באופן לא מפתיע דמתה התגובה בעולם הערבי לחיסול לתגובה הערבית על פיגועי 11 בספטמבר, שהיקנו לבן לאדן את מעמדו והפכו אותו לאימת המערב. גם אז גינו המשטרים הערביים את מעשה הטרור, ואילו ברחוב אי אפשר היה שלא לחוש בשמחה לאידה של ארה"ב, שנענשה מידי בן לאדן על שעוללה לערבים במשך שנות דור.
היחיד שהעז לומר את הדברים בפה מלא היה ראש ממשלת חמאס, אסמעיל הנייה, שביכה את חיסולו של לוחם הג'יהאד בידי האמריקנים, אויבי הערבים והאיסלאם. מבחינה זו הוא ביטא כנראה את הלך הרוח ברחוב הערבי טוב יותר מראש ממשלת הגדה המערבית, סלאם פיאד, שהביע תמיכה במעשה החיסול.
מחר יתעורר הרחוב הערבי ליום חדש ולבעיות הישנות והמוכרות, ויעבור לסדר היום על חיסולו של בן לאדן. האיש חוסל, אבל רעיון הג'יהאד הרצחני במערב ובארה"ב נותר, ועימו נותרה רשת מסועפת של ארגוני טרור רצחניים השואבים את השראתם מן האיש ומתפיסת עולמו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו