צייץ נגד קטאר - ומחק: שר הבריאות של טראמפ וסערת הפוסט ב-X

רוברט פ. קנדי ג׳וניור תקף בחריפות את דוחא ואת הטענות שישראל ביצעה רצח עם בעזה - אך בהמשך הפרסום נעלם • העיתונאי איתן פישברגר העריך כי הדבר נעשה בעקבות לחץ קטארי, אך לא הציג לכך ראיה • המחיקה בולטת במיוחד על רקע היחסים ההדוקים בין טראמפ לאמירות

רוברט פ. קנדי | צילום: אי.אף.פי

מזכיר הבריאות האמריקני רוברט פ. קנדי ג׳וניור פרסם היום (רביעי), ביום השנה השלישי לטבח 7 באוקטובר, מתקפה חריפה על קטאר ועל מפיצי ההאשמות שלפיהן ישראל ביצעה רצח עם בעזה. אלא שבהמשך הפוסט נעלם, ולפי התיעוד ששיתף העיתונאי העצמאי איתן פישברגר, קנדי מחק אותו.

״קמפיין התעמולה העולמי של האחים המוסלמים, הממומן בידי קטאר, גורם ליוזף גבלס להיראות כמו חובבן״, כתב קנדי. ״האשמת ישראל ברצח עם מגוחכת על פניה, אך היא משמשת מנגנון יעיל למתן הכשר לאנטישמיות״. לדבריו, אנטישמיות משמשת מערכות טוטליטריות, ובהן האסלאמיזם, כדי לגייס המונים, לבנות קואליציות ולצבור כוח.

קנדי המשיך וטען כי ״רוב בני המערב שמדקלמים את ההאשמה הזאת הם אידיוטים שימושיים, שהולכו שולל בידי קמפיין הלוחמה הפסיכולוגית הזה, ששונא יהודים, נוצרים, את ישראל ואת ארה״ב במידה דומה למדי״.

הדברים פורסמו דווקא ב־7 באוקטובר, כאשר בישראל ובקהילות היהודיות מציינים שלוש שנים לטבח חמאס. באותו יום פרסם גם המכון היהודי לביטחון לאומי של אמריקה (JINSA) מכתב של יותר מ־75 מפקדים אמריקנים בכירים בדימוס ומומחים משפטיים, הדוחים את ההאשמות שלפיהן ישראל מבצעת רצח עם. החותמים טענו כי ההאשמות אינן עומדות בהגדרה המשפטית ואינן נתמכות בעובדות.

פישברגר, ששיתף את הדברים, פרסם בהמשך עדכון: ״קנדי בדיוק מחק את הפוסט. ברור שקטאר ביצעה כמה שיחות טלפון זועמות״. עם זאת, הטענה בדבר שיחות טלפון מקטאר היא השערתו של פישברגר, ולא הוצגה ראיה המאמתת אותה.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לוחץ את ידו של אמיר קטאר | צילום: Getty Images

הרקע המדיני מבליט את חריפות ההתבטאות. קטאר, שאירחה במשך שנים את הנהגת חמאס, היא גם שותפה ביטחונית ודיפלומטית מרכזית של ארה״ב: היא מארחת את בסיס אל־עודייד ומשמשת ערוץ תיווך מול גורמים שוושינגטון מתקשה לנהל עמם מגעים ישירים. החל מספטמבר היא פעלה שוב לקידום מגעים בין ארה״ב לאיראן.

טראמפ עצמו ממשיך להציג את דוחא באור חיובי. בנאומו בעצרת האו״ם ב־22 בספטמבר הוא מנה את קטאר בין המדינות שלהן הודה על תרומתן לסיוע ולשיקום במסגרת תוכניתו לעזה, ותיאר את המדינות הללו כנדיבות מאוד. הוא כינה את קטאר שוב ושוב ״בעלת ברית נהדרת״, ואף סיפר שאמר לאמיר כי הוא זקוק ל״יחסי ציבור טובים יותר״.

כפי שפורסם בהרחבה, קטאר העניקה לארה״ב מטוס בואינג מפואר בשווי מוערך של 400 מיליון דולר לשימוש נשיאותי. לפי דיווח של רשת ABC, המטוס עובר כעת שדרוגים קוסמטיים בתא הנוסעים, ולא הובהר אם העבודות כוללות גם שיפורים ביטחוניים. כבר ביולי, בעת יציאתו מפסגת נאט״ו בטורקיה, עבר טראמפ למטוס הנשיאותי הוותיק בהמלצת השירות החשאי, על רקע איומים מאיראן וחששות בנוגע ליכולות ההגנה של המטוס הקטארי.

הקשרים הללו ממחישים עד כמה המתקפה של קנדי חורגת מהטון הפומבי שטראמפ מאמץ כלפי קטאר. עם זאת, הסיבה למחיקת הביקורת החריפה נותרה בלתי ברורה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...