סגנית הנשיא והמועמדת הדמוקרטית לנשיאות לשעבר, קמלה האריס, מנסה לפתוח דף חדש עם האגף הפרוגרסיבי של המפלגה הדמוקרטית, בשעה שהמחנה הסוציאליסטי רושם שורת ניצחונות בפריימריז ומאותת לקראת 2028: זה כבר לא זרם שולי, אלא כוח פוליטי שמסוגל להדיח את ותיקי הממסד.
לפי דיווח ב"אקסיוס", האריס שוחחה בשבוע שעבר באופן פרטי עם ראש העיר ניו יורק זוהראן ממדאני, הידוע בעמדותיו האנטי-ישראליות החריפות, ונפגשה בחודשים האחרונים מאחורי דלתיים סגורות עם דמויות בולטות במחנה הפרוגרסיבי, כולל פעילים אנטי-ישראלים. השיחה עם ממדאני התקיימה יומיים בלבד אחרי שמועמדים שנתמכו על ידו ניצחו בשלושה מרוצים לבית הנבחרים בניו יורק והדיחו שני חברי קונגרס מכהנים. האריס גם נפגשה באפריל עם חברת בית הנבחרים הפרוגרסיבית אלכסנדריה אוקסיו-קורטז, ובשבוע שעבר בדטרויט עם עבאס עלוויה, ממייסדי תנועת Uncommitted, שצמחה מתוך התנגדות למדיניותו של הנשיא לשעבר ג'ו ביידן במלחמה בעזה.
המהלך של האריס אינו מתרחש בחלל ריק. הוא משקף הבנה גוברת בצמרת הדמוקרטית כי הכעס משמאל, בעיקר סביב ישראל ועזה אך גם סביב כלכלה, הגירה ובריאות, הפך לנכס אלקטורלי בפריימריז הקרובים. ב-2024 רבים מהפעילים האנטי-ישראלים האשימו את האריס בכך שלא התרחקה מספיק מביידן, שאותו ראו כפרו-ישראלי מדי. בספרה, כתבה האריס כי הפצירה בביידן להפגין יותר אמפתיה כלפי אזרחים פלסטינים שנהרגו בעזה, אך לדבריה הוא "לא היה מסוגל לעשות זאת". מנגד, קולות אנטי-ישראלים עדיין מביעים ספקנות. "למה שנאמין לה עכשיו?", אמרה האסטרטגית הפרוגרסיבית הפלסטינית-אמריקנית ראניה באטריס.
במקביל, ההצלחות של האגף הסוציאליסטי כבר אינן מוגבלות לניו יורק. בקולורדו, מלאט קירוס, מועמדת בת 29 הנתמכת על ידי הסנאטור הפרוגרסיבי ברני סנדרס, הדיחה בפריימריז הדמוקרטיים את חברת בית הנבחרים הוותיקה דיאנה דגט, שנבחרה לראשונה עוד לפני שקירוס נולדה. מדובר במועמדת הפרוגרסיבית השלישית בתוך שמונה ימים שהביסה חבר קונגרס מכהן. קירוס הכריזה בפני תומכיה: "אנחנו מנצחים מחוף לחוף, בכל דרג. אנחנו לוקחים בחזרה את המפלגה והמדינה שלנו".
הניצחון שלה חשף שוב את אחת מנקודות החיכוך המרכזיות בין הממסד הדמוקרטי לשמאל החדש: ישראל. קירוס פוטרה ב-2023 ממשרד עורכי דין לאחר שפרסמה מכתב שבו טענה כי אין להשוות בין קריאות סטודנטים לחיסול ישראל לבין אנטישמיות. במהלך הקמפיין היא ספגה ביקורת נוספת לאחר שסירבה להגדיר כאנטישמי את פיגוע בקבוקי התבערה בבולדר, קולורדו, שכוון נגד צעדה שבועית של ארגון "רצים למען חייהם" להעלאת המודעות לחטופים בעזה, ושבסופו מתה מפצעיה קארן דיימונד, בת 82. זאת, אף שלפי החוקרים, התוקף אמר לשוטרים כי מניעו היה הרצון "להרוג את כל הציונים".
בערב הניצחון שלה נשמעו בקהל קריאות DSA - ארגון הסוציאליסטים הדמוקרטים של אמריקה. קירוס הציגה סדר יום חד: לבטל את רשות ההגירה (ICE), לקדם ביטוח בריאות ממשלתי, להוציא את הכסף הגדול מהפוליטיקה, לפעול נגד הלובי הפרו-ישראלי - איפא"ק, ולשים סוף למה שכינתה "רצח העם בפלסטין". היא סיכמה: "זו תנועה, ואנחנו רק מתחילים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו