מפגן התמיכה הגדול בעולם במדינת ישראל יצא לדרך: האירוע משך עשרות אלפי צועדים וצופים מרחבי ארה״ב, המשתתפים החלו היום (ראשון) ב-11:30 בבוקר (שעון ניו יורק), ולפי הערכות המארגנים השנה צפוי מספר שיא של יותר מ-40 אלף צועדים.
את העניין המיוחד סביב המצעד מייצרת העובדה שזוהי השנה הראשונה שהוא נערך תחת כהונתו של ראש העיר זוהרן ממדאני שהחליט לא לכבד את הקהל בנוכחותו - צעד חריג לעומת קודמיו בתפקיד.
יו״ר הכנסת אוחנה אמר: ״מדובר במפגן עצמה מרשים ובמסר ישיר להנהגה המקומית שמתדלקת באופן נתעב את אש השנאה בעיר כנגד ישראל וכנגד תושביה היהודיים: לא תפחידו אותנו. הנסיון לעקור את זיקתנו במרחב באמצעות שקרים ואלימות, לא יצלח ויענה כאן ובכל מקום באגרוף ציוני עצמתי ומאוחד״.
הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק, אופיר אקוניס, אמר באירוע קבלת פנים לפני המצעד: ״היהודים בניו יורק כאן כדי להישאר. הבית של היהודים, מדינת ישראל, כאן כדי להישאר. אף אחד לא יגיד לנו יותר איפה לחיות. אנחנו כבר לא היהודים החלשים. זהו המצעד החשוב ביותר בהיסטוריה, תשובה מוחצת לכל שונאי ישראל״.
הזרקור השנה מופנה דווקא אל מי שנעדר: ממדאני הודיע רשמית כי לא ישתתף במצעד, ובכך הוא הופך לראש העיר הראשון של ניו יורק שמחרים את האירוע מאז שנוסד ב-1964. ״אמרתי כבר במהלך הקמפיין שלא אגיע למצעד, ועמדותיי על ממשלת ישראל ברורות לחלוטין״, אמר ממדאני בשבוע שעבר, אך טען כי היעדרותו אינה אמורה להתפרש כסירוב לספק אבטחה או את האישורים הדרושים לקיום האירוע בבטחה.
מי שבחר השנה לחזור ולצעוד הוא ראש העיר לשעבר מייקל בלומברג, תומך ותיק של ישראל. לפי דיווח ה״ניו יורק פוסט״, בלומברג, שצעד במצעד לאורך 12 שנות כהונתו, ביקש להפגין את תמיכתו על רקע ההיעדרות של ממדאני. מקור המעורב בהיערכות למצעד אמר לעיתון כי ״זו דרכו של בלומברג לנקר בממדאני״. ראש העיר ניו יורק לשעבר אריק אדמס משתתף גם הוא בצעדה ואמר: ״האנטישמיות גוברת ואנחנו צריכים לעצור אותה״.
לעומת ממדאני, שורה של בכירים אמריקנים, ברמה הפדרלית והמקומית, כן צועדים במצעד: מושלת ניו יורק קת׳י הוקול, התובעת הכללית של המדינה לטישיה ג׳יימס, מבקר המדינה תומאס דינאפולי, מבקר עיריית ניו יורק מארק לוין ויו״ר מועצת העיר ג׳ולי מנין. את המצעד מובילה השנה מפקדת משטרת ניו יורק ג׳סיקה טיש, שעומדת גם בראש מערך האבטחה. גם חבר בית הנבחרים דן גולדמן הודיע כי יצעד.
מישראל הגיעה השנה נוכחות חסרת תקדים של 26 נבחרי ציבור, שצועדים גם באפודי מגן כחלק מההיערכות הביטחונית באזור. בין השרים שיצעדו נמנים שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳, שר העלייה והקליטה אופיר סופר, שר המורשת עמיחי אליהו ושר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי יצחק וסרלאוף. עוד לוקחים חלק בצעדה גם יו״ר הכנסת אמיר אוחנה ושורת חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, בהם מאיר כהן, אתי עטיה, מירב בן ארי, אורית פרקש הכהן ועודד פורר.
יו״ר הכנסת אוחנה נשא מספר דברים באירוע המרגש, שגם שבר שיא כל הזמנים מבחינת משתתפים, ואמר: ״מדובר במפגן עצמה מרשים ובמסר ישיר להנהגה המקומית שמתדלקת באופן נתעב את אש השנאה בעיר כנגד ישראל וכנגד תושביה היהודיים: לא תפחידו אותנו. הנסיון לעקור את זיקתנו במרחב באמצעות שקרים ואלימות, לא יצלח ויענה כאן ובכל מקום באגרוף ציוני עצמתי ומאוחד״.
גם רכזת האופוזיציה ח"כ מירב בן ארי, נשאה נאום באירוע וציינה את האחריות המשותפת לעמוד חזקים עם יהדות התפוצות: "אני מגיעה למצעד ההזדהות בניו יורק, כחברת אופוזיציה, אבל קודם כול כנציגת מדינת ישראל. יש בינינו ויכוחים פוליטיים, ולעיתים גם מחלוקות עמוקות, אבל מול העולם יש לנו אחריות משותפת לעמוד יחד, לחזק את הקשר עם יהדות התפוצות ולהראות שישראל היא הבית הלאומי של כל העם היהודי. דווקא בימים כאלה, הנוכחות שלנו כאן חשובה מתמיד. בעיקר כאשר ראש עיריית ניו יורק החליט לא לצעוד השנה, בניגוד לשנים קודמות, חייבים להעביר מכאן מסר חשוב שתמיכה בישראל, היא לפני הכל".
על רקע העלייה באנטישמיות, המצעד מתקיים השנה תחת מערך האבטחה הנרחב ביותר בתולדותיו. ״ניסחתי את זה בפשטות, אנחנו לא צוחקים לגבי האבטחה של המצעד השנה״, אמרה מפקדת המשטרה טיש, שהבהירה כי לאורך המסלול יפרשו שוטרים במדים ובלבוש אזרחי, צוותי לוחמה בטרור, יחידות לגילוי חומרי נפץ, מסוקים, רחפנים וכלבנים. הצופים יעברו בדיקה במגנומטרים, ולאורך השדרה הוצבו מחסומים כפולים להפרדה בין הצופים לצועדים. לדברי המשטרה, לא ידוע על איום קונקרטי נגד האירוע.
המצעד, שצועד מרחוב 62 לרחוב 74, מציין השנה את יום העצמאות ה-78 של ישראל תחת הסיסמה ״אמריקנים גאים, ציונים גאים״. בין הצועדים קבוצות ממדינות רבות בארה״ב, מישראל ומ-13 מדינות נוספות.
במקביל למצעד, עשרות מחסידי "נטורי קרתא" הפגינו סמוך למסלול האירוע במחאה נגד מדינת ישראל והציונות. המפגינים נשאו שלטים בגנות ישראל וקראו קריאות נגד קיומה של המדינה, בעוד אלפי משתתפי המצעד המשיכו לצעוד לאורך השדרה החמישית תחת אבטחה כבדה. האירוע עבר ללא חריגים מיוחדים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
