מרקו רוביו, דונלד טראמפ וג'יי די ואנס (מימין לשמאל). צילום: רויטרס

"מי אוהב את ואנס? מי את רוביו?" : טראמפ לא בטוח מי לבחור כיורש

מקורבים ששוחחו עם ה"ניו יורק טיימס" טוענים: הנשיא מנהל "קבוצות מיקוד" על עתידו של ג'יי-די ואנס, ומשווה אותו לשר החוץ רוביו • עקיצות על חופשות, הגביע שהתרסק, וההתמכרות לרשתות החברתיות: האם סגן הנשיא המיליניאל יקבל את ברכת הדרך של טראמפ ל־2028?

בשיחות פרטיות שמנהל בשבועות האחרונים נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עם יועצים ובעלי ברית, חוזרת ועולה שאלה אחת: האם לג'יי-די ואנס יש את האקס פקטור כדי להיות הנשיא ה־48 של ארה"ב? טראמפ, כך לפי שורה ארוכה של מקורבים ששוחחו עם עיתון ה"ניו יורק טיימס", עדיין לא יודע לענות בצורה חד-משמעית.

טראמפ סיפק לסגנו הצעיר, והמיליניאל הראשון שהפך לסגן נשיא, גישה לחדרים בהם מתקבלות ההחלטות החשובות ביותר בקדנציה שלו - קרש זינוק לקראת מירוץ אפשרי ב־2028. ה"ניו יורק טיימס" דיווח כי רק השבוע במהלך ישיבת קבינט השווה אותו לאליוט נס, סוכן הברית שפירק את ארגוני הפשע של אל קפונה בשיקגו של שנות השלושים, על רקע מאבקו של ואנס נגד הונאות שמתמקד בעיקר במדינות כחולות. אך מאחורי הקלעים, היחסים בין השניים מורכבים בהרבה וייתכן שיכריעו את עתיד תנועת MAGA כולה.

טראמפ ידוע בשאלונים ובניהול קבוצות מיקוד מאולתרות בקרב יועציו הקרובים, העיתון האמריקני מדווח כי רבים במעגל הקרוב חוו על בשרם התייחסויות ציבוריות על עתידם המקצועי. סגנו הנאמן של טראמפ, ג'יי די וואנס נתפס כיורש אפשרי לנשיא הדומיננטי ומי שככל הנראה יקבל את המינוי הרפובליקני בעוד שנתיים ולרשת תנועה שלמה. אך האם יקבל את ברכתו של טראמפ? התשובה לשאלה תקבע את גורלו הפוליטי במפלגה.

סגן נשיא אמריקה, ג'יי די ואנס ורעייתו, בטקס הפתיחה של אולימפיאדת החורף, צילום: AFP

אחת השאלות הדחופות לטראמפ, כך סיפרו מקורביו לעיתון ה"ניו יורק טיימס" היא "מי יותר טוב - ואנס או מזכיר המדינה מרקו רוביו?" הסקר המאולתר שנערך מאחורי דלתיים סגורות מרחף כעת מעל שני השמות הבולטים ביותר בממשלו של הנשיא האמריקני.

נוסף על כך, טראמפ, כמעט בכל פעם, משווה את הישגי הסגן להישגים שלו עצמו: הוא ציין כי ואנס מעולם לא זכה במירוץ פוליטי ללא סיוע ממנו, מלין על מספר החופשות שלקח במהלך הקדנציה, בעוד טראמפ נמנע מכך. וחוזר, בנוכחותו של ואנס, על כך שהאחרון התנגד תחילה למלחמה באיראן. "אני איש של שלום יותר ממך, אבל הייתי חייב לעשות את זה", אמר לו. וביקר את כשלונו של ואנס להביא תוצאות משיחות המשא ומתן בפקיסטן. 

הנשיא האמריקני גם לא שוכח רגע מביך במיוחד בו ג'יי די ואנס הפיל את גביע אליפות הפוטבול של אוהיו סטייט קולג' על הדשא הדרומי של הבית הלבן. "אני שמח שזה לא הייתי אני", אמר טראמפ.

ההבדלים בין השניים לא יכולים להיות בולטים יותר: טראמפ, שיחגוג 80 בחודש הבא, הוא קבלן נדל"ן מקווינס שגדל בעושר לעומתו, ואנס, בן דור ה־Y גדל למשפחה קשת יום באוהיו. בישיבות, ואנס לעיתים גולל בטלפון שלו ועושה שימוש אובססיבי ברשתות החברתיות כדי להתעמת עם מבקריו. סוזי וויילס, ראש הסגל של טראמפ, המליצה לואנס בשבועות האחרונים לקחת הפסקה מרשתות חברתיות יחד עם בכירים אחרים בוושינגטון שהצטרפו להמלצה. לדידם, אלו התכתשויות שאינן הולמות את התפקיד.

עם זאת, ואנס מציג בעקביות את התכונה האחת שטראמפ מעריך מעל לכל: נאמנות. הוא נסוג מעמדותיו באשר למלחמה באיראן והתייצב לצד הנשיא, הוא תקף יריבים פוליטיים ואף את האפיפיור ליאו ה־14, חרף העובדה שהוא עצמו המיר את דתו לקתוליות. טוני פבריציו, סוקר ותיק של טראמפ, אמר שהנשיא בחר בוואנס למועמד לסגן ב-2024 בדיוק בגלל שהוא מדבר ישירות אל מצביעי הליבה. "הוא לוחם MAGA שיוצא כל יום ונלחם על הדברים שהנשיא רוצה", אמר פבריציו. "הוא ידע את זה, וזה בדיוק מה שהוא קיבל."

סקר של מכון פיו מפברואר הראה ש־75 אחוז מהמצביעים הרפובליקנים רואים אותו באור חיובי אך ביקורת כלפיו מתחילה לצבור תאוצה. הפודקאסטר הימני טאקר קרלסון, מי שהמליץ לטראמפ לגייס את ואנס כסגנו, אמר לאחרונה שהפר את הבטחתו לא לערב את ארה"ב במלחמות זרות מציבה אותו "במצב קשה".

ייקח הפסקה מרשתות חברתיות? ג'יי די ואנס והטלפון,

ויש כמובן גם את עניין עלייתו המטאורית של מזכיר המדינה, מרקו רוביו שמבלה יותר זמן עם טראמפ מאשר ואנס, מתוקף תפקידו כיועץ ביטחון לאומי בפועל. הוא טס עם הנשיא לעיתים קרובות במטוס איר פורס וואן, נופש איתו בסופי שבוע בפלורידה, והתגבשה בין השניים מערכת יחסים שואנס יתקשה להתעלות מעליה. בארוחה בגן הוורדים בתחילת החודש, טראמפ סיבב את האולם בשאלות לאורחיו: "מי אוהב את ג'יי-די ואנס? מי אוהב את מרקו רוביו?" אך הבהיר במפורש שאינו תומך באף אחד מהשניים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...