ה"ניו יורק טיימס" מדווח הבוקר (שבת) כי שבועות בלבד לאחר שיתוף הפעולה ההיסטורי במתקפה על איראן, ישראל הורחקה ממוקדי קבלת ההחלטות בוושינגטון.
על פי הדיווח, ההבטחה של נתניהו לטראמפ כי שיתוף הפעולה הצבאי יוביל לנפילתו של המשטר האיראני - שהוכחה כלא נכונה - הובילה לכך שישראל הודרה מהשפעה על שיחות המו"מ בין ארה"ב לאיראן.
שני מקורות ביטחוניים ישראלים סיפרו לעיתון כי ההנהגה הישראלית נותקה כמעט לחלוטין מהעדכונים על המתרחש בחדרים הסגורים של השיחות הגורליות. הם הוסיפו כי בשל המחסור במידע, ישראל נדרשת להסתמך על מקורות דיפלומטיים וכן על מקורות מודיעיניים מתוך המשטר האיראני.
העיתון מדווח כי השינוי במעמדה של ישראל עשוי לפגוע במאמציו של נתניהו בבחירות הקרובות. על פי הדיווח, רבים במעגל הפנימי של טראמפ ראו בהבטחה לשינוי משטר כרעיון אבסורדי. הפערים רק התרחבו לאחר סגירת מצר הורמוז וההשפעות שלו על מחירי הנפט, שהובילו את טראמפ למאמצים להשיג הפסקת אש.
ההסכם יהיה דומה לזה שהשיג אובמה
נתניהו הציב שלוש מטרות למלחמה: הפלת המשטר האיראני, חיסול תוכנית הגרעין של איראן והשמדת תוכנית הטילים שלה. בעוד אף אחת מהמטרות לא הושגה, ארה"ב שינתה את עמדתה והציעה למשטר האיראני השהייה של 20 שנה בתוכנית הגרעין שלו - חלון זמן שייתכן ואף התקצר בהצעה האחרונה עליה דנו הצדדים.
המשמעות היא שאם אכן תושג עסקה בסופו של דבר, היא תהיה דומה להסכם שחתם הנשיא אובמה עם המשטר האיראני ב-2015, אותו הסכם שממנו יצא טראמפ בעידודו של נתניהו בקדנציה הראשונה שלו.
השלכה נוספת של ההדרה של ישראל משיחות המו"מ היא שנושא מאגר הטילים הבליסטיים של איראן נותר מחוץ לשולחן, ככל הידוע לבכירים ישראלים. במובן הזה, אם ייחתם הסכם הוא לא ישפר את הטענה המרכזית שהייתה לישראל כלפי ההסכם של אובמה, שלא כלל אף הוא התייחסות לסכנה ממאגר הטילים.
הכוונה לבטל את הסנקציות שהוטלו על המשטר האיראני על ידי ארה"ב מדאיגה אף היא את ישראל. גורמים ישראלים טוענים כי איראן תזכה לגלגל הצלה כלכלי בדמות מיליארדי דולרים שיוזרמו לכלכלה שלה, שיסייעו לחדש את התמיכה בארגוני החסות ובהם חיזבאללה.
הנתק בין ישראל לארה"ב החל על פי העיתון כשבועיים לאחר תחילת המתקפה, כשהיה ברור ששינוי משטר באיראן אינו אפשרי. בכירים אמריקניים המעורים בפרטים סיפרו לעיתון כי בעוד טראמפ ראה בנתניהו כשותף למלחמה, הוא אינו רואה בו כשותף למשא ומתן עם איראן. על פי הגורמים, הנשיא האמריקני רואה בנתניהו "גורם שיש לרסן" בכל הקשור לפתרון סכסוכים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
