דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט בתדרוך הערב. צילום: EPA

הבית הלבן: "הפסקת האש תלויה במצר הורמוז חופשי"; "לבנון לא נכללת בעסקה"

המערכה בלבנון תימשך ללא קשר להסכם עם טהרן • דוברת הבית הלבן: "איראן על ברכיה, חיל הים והאוויר שלה הושמדו כליל בתוך 38 ימים" • בוושינגטון דורשים את מסירת כל האורניום המועשר כחלק מ"תוכנית 15 הנקודות" של טראמפ • סגן הנשיא ג'יי די ואנס ייצא לסבב שיחות מכריע בפקיסטן

דוברת הבית הלבן, קרוליין לוויט, הכריזה הערב (רביעי) על "ניצחון צבאי היסטורי" מול איראן בתום 38 ימי לחימה, והבהירה כי הסכם הפסקת האש המתגבש לא יכלול את הזירה הלבנונית - זאת בניגוד לדרישת טהרן. סגן הנשיא ג'יי די ואנס צפוי להמריא בסוף השבוע לפקיסטן כדי להוביל את המשא ומתן המכריע על עתיד האזור.

הבית הלבן

בניגוד לדיווחים: לבנון מחוץ להסכם

דוברת הבית הלבן, קרוליין לוויט, הבהירה כי לבנון אינה מהווה חלק מהסכם הפסקת האש המתגבש עם איראן, וזאת בניגוד להצהרותיו של שר החוץ האיראני. לדבריה, עמדה זו הובהרה לכל הצדדים המעורבים. לוויט ציינה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אמש עם הנשיא טראמפ והביע תמיכה מלאה במהלך, תוך הבטחה להמשיך ולהיות שותף מועיל בשבועיים הקרובים של המו"מ. למרות המתיחות והדיווחים על ניסיונות טרפוד, בוושינגטון מדגישים כי נתניהו תומך בנשיא וישראל נותרת בעלת ברית מרכזית.

הקו האדום: פירוק היכולת הגרעינית

סוגיית האורניום המועשר עומדת בראש סדרי העדיפויות של הממשל, כאשר לוויט מגדירה זאת כ"קו אדום" שהנשיא טראמפ לא ייסוג ממנו. לדבריה, איראן כבר נתנה אינדיקציות לכך שהיא מוכנה למסור את החומר המועשר שברשותה, והממשל מחויב לוודא שהדבר יתבצע, בתקווה שניתן יהיה להשלים זאת בדרכים דיפלומטיות. "התוכניות של איראן להחזיק את העולם כבן ערובה התפוצצו מילולית ומעשית", אמרה לוויט, והוסיפה כי כעת איראן אינה יכולה להשיג נשק גרעיני או להפיץ נשק לשלוחותיה באזור.

מעורבותו של ג'יי די ואנס במו"מ

סגן הנשיא, ג'יי די ואנס, תפס תפקיד מפתח בדיונים ומשמש כיד ימינו של הנשיא במהלך המהלכים המדיניים. ואנס צפוי להוביל את השלב הבא של המשא ומתן המרתוני כבר בסוף השבוע הקרוב, כאשר הוא ייצא לפקיסטן מלווה בשליח המיוחד סטיב ויטקוף ובחתנו של הנשיא, ג'ארד קושנר. השיחות, שייערכו בחדרים סגורים באסלאמבאד החל מיום שבת, נועדו למזג את מסגרות העבודה של שני הצדדים לכדי הסכם קבוע.

ג'יי.די ואנס, צילום: אי.פי

מבצע "זעם אפי": השמדה טוטאלית של התעשייה הצבאית

לוויט הגדירה את המצב הנוכחי כ"ניצחון היסטורי של ארה"ב", שהושג תוך 38 ימים בלבד, וטענה כי הישג זה הושג מהר יותר מהיעד המקורי שעמד על 4-6 שבועות.

לפי נתוני הבית הלבן: הושמד בסיס התעשייה האיראני ששימש לטרור, הוכו למעלה מ־13,000 מטרות, וחוסל הרוב המוחלט של מערכי הטילים הבליסטיים והמל"טים. חיל הים האיראני הושמד כליל, כולל כל הצוללות שברשותו, וחיל האוויר האיראני הושבת לחלוטין. הלחץ הצבאי המסיבי ואיומו של טראמפ מפני "השמדת ציביליזציות" הם שהביאו את איראן על ברכיה לבקש הפסקת אש ולהסכים לפתיחת מצרי הורמוז.

במישור המדיני, הבית הלבן דחה על הסף את "תוכנית 10 הנקודות" הראשונית שהציגה איראן, וכינה אותה "לא רצינית". עם זאת, שעות לפני הדד-ליין שהציב טראמפ, הציגו האיראנים תוכנית חלופית ומצומצמת יותר, שנתפסת בוושינגטון כבסיס עבודה סביר שניתן לשלבו עם תוכנית 15 הנקודות האמריקנית.

לוויט הזהירה את התקשורת מהפצת נרטיבים שגויים והדגישה כי המו"מ יתנהל בחשאיות בשבועיים הקרובים: "אל תטילו ספק ביכולת של הנשיא לכונן שלום ששם את אמריקה ראשונה". במקביל, צוין כי מתקיימים מגעים בדרג גבוה עם סין והנשיא מצפה לבקר בה בשבועות הקרובים.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בפגישת נאט"ו, צילום: רויטרס

בתוך כך, בבית הלבן לא שללו הערב את האפשרות של פרישת ארה"ב מברית נאט"ו.

הדוברת לוויט אישרה כי הנשיא טראמפ שוקל את הצעד, בין היתר על רקע חוסר שביעות רצונו מהיעדר התמיכה של חברות הברית במלחמתו מול איראן. הדברים נאמרו לקראת פגישתו של טראמפ עם מזכ"ל נאט"ו, מארק רוטה, שתיערך הלילה בבית הלבן. "הנשיא דן בנושא בעבר, ואני מאמינה שהוא ידון בכך שוב עם המזכ"ל בתוך מספר שעות", ציינה לוויט.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...