שר החוץ גדעון סער נשא דברים הלילה (בין רביעי לחמישי) במועצת הביטחון של האו"ם בניו יורק בדיון שעסק במזרח התיכון, על רקע ההחלטות הישראליות האחרונות בנוגע להגדרת שטחים ביהודה ושומרון כאדמות מדינה.
עוד לפני הדיון עצמו תקף סער את האו"ם במסיבת עיתונאים שקיים מחוץ לאולם, ואמר כי הגיע "לומר את האמת, להציג את העובדות ולהגן על זכויותינו", תוך שהוא מאשים את האו"ם ב"אובססיה אנטי-ישראלית".
לדבריו, היהודים הם העם הילידי של ארץ ישראל, "עובדה היסטורית ידועה ומתועדת היטב", והטענות כי מדובר בהפרת המשפט הבינלאומי הן עיוות של המציאות. הוא הזהיר כי הניסיונות לפגוע בישראל לא פסקו מאז הקמתה, ותקף את האו"ם כגוף שהפך, לדבריו, ל"לא רלוונטי בפתרון סכסוכים בעולם".
מנגד, מי שמשך תשומת לב מיוחדת היה נדב תמיר, מנכ"ל ג'יי סטריט ישראל, שדולה שמאלית אמריקנית, אשר שימש בעבר כקונסול הכללי של ישראל בניו אינגלנד, והופעתו כללה ביקורת ישירה על מדיניות ממשלת ישראל. עצם העובדה שדיפלומט ישראלי בכיר לשעבר תוקף את מדיניות ירושלים מעל בימת מועצת הביטחון עוררה עניין מיוחד.
נדב תמיר נגד ממשלת ישראל | UN Web TV
תמיר הציג עצמו כ"פטריוט ישראלי וכציוני", וקרא במפורש לקידום פתרון שתי המדינות במסגרת אזורית רחבה. לדבריו, למרות הטראומה של ה-7 באוקטובר והמלחמה בעזה, "הרגע הזה מציג הזדמנות היסטורית, הזדמנות שאסור להחמיץ". הוא קרא לנתיב "ברור ובלתי הפיך לעבר מדינה פלסטינית מפורזת לצד ישראל", כחלק ממה שכינה "פתרון של 23 מדינות": ישראל, פלסטין ו-21 מדינות ערביות התומכות ביוזמת השלום הערבית.
תמיר הזהיר מפני מגמות בגדה המערבית וטען כי "סיפוח דה-פקטו מתרחש מדי יום", וכי הצעדים האחרונים מסכנים את הסיכוי לפתרון מוסכם. הוא גינה "אלימות מתנחלים, הריסות ועקירות", וטען כי "ישראל אינה יכולה להיות המולדת הדמוקרטית של העם היהודי אם לפלסטינים תישלל מולדת משלהם". לדבריו, הכרה במדינה פלסטינית לא תחזק את חמאס אלא תחליש אותו, משום שתדחה את חזון הסכסוך האינסופי.
איבט קופר, חברת פרלמנט בריטית המשמשת כמזכירת המדינה לענייני חוץ, חבר העמים ופיתוח, אשר ייצגה את בריטניה כנשיאת המועצה החודשית, מתחה ביקורת חריפה על ישראל. היא האשימה את ירושלים בהפעלת "טקטיקות של לחץ כלכלי", ואמרה כי הכלכלה הפלסטינית "עומדת בפני חנק" בשל עיכוב חלק מהכנסות המיסים של הרשות הפלסטינית.
קופר דיברה על "שיא של כל הזמנים של הרחבת התנחלויות ואלימות מתנחלים ישראלית, בהפרה מרחיקת לכת של החוק הבינלאומי", והתריעה כי מאז הפסקת האש נהרגו "מעל 600 פלסטינים בהתקפות ישראליות". היא קראה ל"שינוי כיוון" והזהירה כי העיכובים והמגבלות "עולים בחיי אדם".
הנציג הצרפתי הצטרף לביקורת, הדגיש את התחזקות התמיכה הבינלאומית בפתרון שתי המדינות מאז "הצהרת ניו יורק" בספטמבר 2025, וגינה את החלטות הקבינט הישראלי להרחיב שליטה בגדה.
מנגד, שגריר ארה"ב לאו"ם מייק וולץ הציג קו תקיף וברור לטובת תוכנית 20 הנקודות של הנשיא דונלד טראמפ. לדבריו, מדובר ב"דרך ברורה קדימה לאחר שנתיים של דיונים על עזה". הוא האשים את חמאס בכך ש"שלט בעזה באכזריות" והקריב את עמו לתעמולה, והדגיש כי לפני כל שיקום נרחב "חמאס חייב להתפרק מכל התשתיות הצבאיות, הטרוריסטיות וההתקפיות".
וולץ פירט כי מועצת השלום תספק אלפי חיילים לשמירה על הביטחון, כי הוקמה ועדה לאומית לשיקום השירותים החיוניים, ומעבר רפיח נפתח לפינוי רפואי והכנסת סיוע. לדבריו, מעל 5 מיליארד דולר כבר הובטחו לשיקום על ידי מועצת השלום. "עזה חייבת להיות מפורזת", אמר, והבהיר כי השיקום לא יתבצע במקומות שבהם חמאס לא התפרק מנשקו. "לא יהיו עוד 7 באוקטובר", הצהיר, והוסיף כי הנשיא טראמפ מוביל ל"עידן חדש של ביטחון, שגשוג והזדמנות במזרח התיכון".
בנאומו בדיון עצמו בחר סער לפתוח בעקיצה כלפי רוסיה על אזכור המשפט הבינלאומי נגד ישראל, ואמר כי נאלץ "להתאפק שלא לצחוק בקול רם". הוא שב והדגיש את הרצף ההיסטורי היהודי בארץ, מאברהם אבינו ועד דוד המלך, וקבע כי "העם היהודי הוא העם הילידי בארץ ישראל".
לדבריו, מדובר "במקרה הברור ביותר של זכויות היסטוריות מוכחות ומתועדות של כל אומה על אדמתה". סער הזכיר את הצהרת בלפור והחלטת חבר הלאומים, ותהה: "כיצד נוכחות יהודית במולדתנו העתיקה יכולה להפר את המשפט הבינלאומי? זו סתירה פנימית". הוא הדגיש כי "ירושלים הייתה ותישאר בירתו הנצחית של העם היהודי".
בהמשך תקף את הרשות הפלסטינית על הפרת התחייבויותיה בהסכמי אוסלו, המשך התשלומים למחבלים וההסתה השיטתית, והזכיר כי לאחר ההתנתקות "קיבלנו את מדינת הטרור הגדולה בעולם בעזה ואת טבח ה-7 באוקטובר".
הוא התייחס לחוק האוסר מכירת קרקעות ליהודים ושאל: "עונש מוות על מכירת נדל"ן ליהודי, האם זה צריך להתקיים ב-2026?", והבהיר כי החלטת הקבינט נועדה ליצור "שוויון ושקיפות בעסקאות מקרקעין". סער האשים את הקהילה הבינלאומית ב"המצאת מדינה פלסטינית כביכול", והזהיר כי "לא נסכן את קיומנו". בסיום חזר על תמיכתו בתוכנית טראמפ לפירוק חמאס מנשקו ופירוז עזה, וקרא לאו"ם "להתעורר לפני שיאבד את חשיבותו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו