טראמפ וחמינאי על רקע נושאת המטוסים אברהם לינקולן. צילום: אי.פי.איי

מזכיר המדינה: "טראמפ מוכן להיפגש עם חמינאי" | צפו

מרקו רוביו אמר בריאיון ל"בלומברג" כי הנשיא יסכים להיפגש עם האייתוללה במידת הצורך • "הוא מסכים עם האייתוללה – הוא חושב שככה פותרים בעיות" • סבב שני של שיחות גרעין בין ארה״ב לאיראן צפוי להתקיים ביום שלישי הקרוב בז׳נבה

מזכיר המדינה מרקו רוביו אמר היום (שבת) בראיון ל״בלומברג״ בשולי ועידת מינכן לביטחון כי נשיא ארה״ב דונלד טראמפ יהיה מוכן להיפגש עם המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי. ״אם האייתוללה היה אומר מחר שהוא רוצה להיפגש עם הנשיא טראמפ, הנשיא היה נפגש איתו, לא בגלל שהוא מסכים עם האייתוללה, אלא כי הוא חושב שככה פותרים בעיות״, אמר רוביו.

טראמפ%3A "מניח שתהיה עסקה עם איראן בחודש הקרוב" %2F%2F רויטרס

רוביו אמר את הדברים במענה על שאלה לגבי ביקורי מנהיגי אירופה וקנדה בסין, שנתפסים כתגובה למתיחות עם ארה״ב בתוך ברית נאט״ו. טראמפ נוהג לחתור לפגישות ישירות עם מנהיגים – בכהונתו הראשונה נפגש פעמיים עם מנהיג צפון קוריאה קים ג׳ונג און, בסינגפור ב-2018 ובהאנוי ב-2019, ובכהונתו הנוכחית נפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפסגה באלסקה באוגוסט האחרון ועם נשיא סין שי ג׳ינפינג.

רוביו עצמו ציין כי נפגש בוועידה עם שר החוץ הסיני, והוסיף: ״הנשיא לא רואה בפגישה ויתור, אלא הדרך שבה פותרים בעיות בעולם״.
ביחס לאיראן, רוביו הבהיר כי ״ברור למדי שלאיראן לעולם לא תורשה להחזיק נשק גרעיני, שמהווה איום לא רק על ארצות הברית, אלא על אירופה, על הביטחון העולמי ועל המזרח התיכון״. את שליחת נושאת המטוסים השנייה לאזור הסביר בכך שאיראן הוכיחה בעבר נכונות לתקוף בסיסים אמריקניים, ואמר: ״אנחנו צריכים כוח אש מספיק באזור כדי להבטיח שלא יעשו טעות, יתקפו אותנו ויגררו משהו גדול יותר״.
עם זאת, רוביו הדגיש כי טראמפ מעדיף את המסלול הדיפלומטי. ״הנשיא תמיד מעדיף לפתור בעיות בעסקה, ולכן אנחנו הולכים לתת לזה סיכוי ולראות אם זה עובד״, אמר, וציין כי השליחים סטיב ויטקוף וג׳ארד קושנר צפויים לקיים פגישות בנושא בקרוב.

עוד במינכן, רזא פהלווי, בנו של שאה איראן האחרון, אמר במסיבת עיתונאים בשולי הוועידה כי הוא מוכן להוביל את המעבר לאחר נפילת המשטר. ״מיליוני איראנים קראו בשמי ודרשו את שובי. זה ממלא אותי ענווה ובו בזמן מטיל עליי אחריות רבה לענות לקריאתם ולהוביל את המעבר הזה כפי שביקשו״, אמר, והוסיף: ״אני לא מתמודד על תפקיד, לא מחפש כוח או תואר״.

פהלווי פירט תוכנית ל-100 הימים הראשונים של מעבר שלטוני: ״המיקוד המיידי יהיה לייצב את המדינה, לייצב את הכלכלה״, תוך עידוד כמה שיותר עריקות" מהמשטר. הוא הוסיף כי מי שאחראיים פלילית״ ו"ידיהם מגואלות בדם העם״ יועמדו לדין, אך השאיר פתח לשילוב אחרים בממשל דמוקרטי עתידי במדינה.

פהלווי תיאר את דיכוי ההפגנות באיראן: ״כשבני עמי יצאו לרחובות, הם נתקלו בטבח תעשייתי ברמה של רצח עם״. לדבריו עשרות אלפים כלואים והשלטונות ממשיכים במעצרים, באיומים ובהוצאות להורג. הוא הזהיר כי אם ״הדמוקרטיות יעמדו מהצד ויסתכלו״ ייהרגו עוד אנשים, ואמר: ״המשך קיומו של המשטר שולח מסר ברור לכל בריון: תהרוג מספיק אנשים ותישאר בשלטון״.

פהלווי קרא להחמרת הסנקציות: ״דרך אחת להחליש את המשטר עוד יותר היא להטיל יותר הגבלות כדי לחתוך את מקורות ההכנסה שלו, כך שלא יוכל עוד להחזיק את כוחותיו״.
פהלווי קרא להפגנות במינכן, לוס אנג׳לס וטורונטו במה שכינה ״יום פעולה עולמי״, ודרש ״צעדים מעשיים ודחופים לתמיכה בעם האיראני״. ״האם העולם יעמוד לצד העם האיראני?״ שאל. ואכן אלפי מפגינים התייצבו ברחבי העולם, ובמינכן עצמה הונך דגל ה״אריה והשמש״ של ימי טרום המהפכה בעזרת שני מנופים.

באיראן עצמה, הנשיא מסעוד פזשכיאן אמר היום) כי ״אף מדינה לא נהנית ממלחמה״ וכי ״אף מדינה לא משיגה דבר מאלימות, עימותים ושפיכות דמים״. דבריו נאמרו בכנס בינלאומי בנושא תשתיות תחבורה, על רקע המתיחות הגוברת מול ארה״ב. ״אנחנו לא צריכים אף אחד שיפקח עלינו, אנחנו מסוגלים לפתור את הבעיות בעצמנו״, אמר, והוסיף: ״הקשר שלנו עם רוסיה עמוק ורחב מאוד״.

מוקדם יותר דיווח אתר ״אקסיוס״ כי סבב שני של שיחות גרעין בין ארה״ב לאיראן צפוי להתקיים ביום שלישי הקרוב בז׳נבה. את המשלחת האמריקנית יובילו היועץ הבכיר של טראמפ ג׳ארד קושנר והשליח סטיב ויטקוף, ואילו את המשלחת האיראנית צפוי להוביל שר החוץ עבאס ערקצ׳י. שר החוץ של עומאן, המתווכת בין הצדדים, צפוי אף הוא להשתתף.

לפי הדיווח, ויטקוף שוחח מוקדם יותר השבוע עם שר החוץ העומאני והעביר דרכו מסרים לאיראנים. טראמפ עצמו אמר ביום שישי כי כל עסקה עם איראן חייבת לכלול אפס העשרת אורניום על אדמתה, ואמר כי האיראנים ״עדיין לא הראו שהם מוכנים לפעול בנוגע לתוכנית הגרעין שלהם״. כשנשאל אם הוא תומך בהחלפת המשטר באיראן, השיב: ״נראה שזה הדבר הכי טוב שיכול לקרות. במשך 47 שנה הם רק דיברו ודיברו, ובינתיים הרבה איבדו את חייהם״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...