נשיא ארה״ב דונלד טראמפ הודיע הערב (רביעי) על ביטול המכסים שאיים להטיל על שמונה מדינות נאט״ו, לאחר "פגישה פרודוקטיבית מאוד" עם מזכ״ל הברית מארק רוטה. בפוסט ברשת טרות' סושיאל כתב טראמפ כי הושגה "מסגרת לעסקה עתידית" בנוגע לגרינלנד והאזור הארקטי. "הפתרון הזה, אם יושלם, יהיה נהדר עבור ארצות הברית וכל מדינות נאט״ו", הוסיף. טראמפ ציין כי הדיונים נמשכים גם בנוגע למערכת ההגנה "כיפת הזהב", וכי סגן הנשיא ג׳יי-די ואנס, שר החוץ מרקו רוביו והשליח המיוחד סטיב ויטקוף יובילו את המשא ומתן ו״ידווחו לי ישירות״.
בראיון ל-CNBC לאחר נאומו ניסה טראמפ להסביר את החלטתו לבטל את המכסים. "יש לנו קונספט של עסקה", אמר. "אני חושב שזו תהיה עסקה טובה מאוד לארה״ב, גם להם. זה קצת מורכב, אבל נסביר את זה בהמשך". לדבריו, המסגרת כוללת זכויות כרייה לארה״ב באי ומעורבות אירופית במערכת ההגנה "כיפת הזהב". כשנשאל כמה זמן העסקה תימשך, השיב: "לנצח".
ההודעה מסמנת מפנה דרמטי לאחר שבוע של מתיחות חריפה בין ארה״ב לבעלות בריתה באירופה. בסוף השבוע איים טראמפ להטיל מכסים של 10% החל מה-1 בפברואר, שיעלו ל-25% ב-1 ביוני, על דנמרק, נורבגיה, שבדיה, צרפת, גרמניה, בריטניה, הולנד ופינלנד - מדינות ששלחו כוחות סמליים לתרגיל צבאי בגרינלנד. טראמפ כתב אז כי המכסים יישארו בתוקף "עד שיושג הסכם לרכישה מלאה ומוחלטת של גרינלנד".
"אנחנו חייבים לקבל את גרינלנד": נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ // רויטרס
שעות לפני ההודעה על ביטול המכסים נשא טראמפ נאום בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שם שלל לראשונה שימוש בכוח צבאי. "אנשים חשבו שאשתמש בכוח, אבל אני לא צריך להשתמש בכוח. אני לא רוצה להשתמש בכוח. אני לא אשתמש בכוח", אמר. עם זאת, טראמפ לא ויתר על דרישותיו: "יש לכם בחירה - להגיד כן ונהיה מאוד אסירי תודה, או להגיד לא, ואנחנו נזכור".
בנאומו כינה טראמפ את הדנים "כפויי טובה", וטען כי ארה״ב "הצילה את גרינלנד" במלחמת העולם השנייה ואז "החזירה אותה לדנמרק - כמה טיפשים היינו?". הוא תיאר את האי כ"חתיכת קרח" החיונית למערכת ההגנה "כיפת הזהב", והוסיף: "אף מדינה או קבוצת מדינות אינה במצב שמאפשר לה לאבטח את גרינלנד מלבד ארה״ב. אנחנו מעצמה גדולה, הרבה יותר ממה שאנשים מבינים. אני חושב שהם גילו את זה לפני שבועיים בוונצואלה".
איומי המכסים של טראמפ הכו בשווקים. ביום שלישי רשמה וול סטריט את הירידות החדות ביותר בשלושה חודשים. לאחר ששלל שימוש בכוח, התאוששו המדדים. מאז המבצע ללכידת נשיא ונצואלה ניקולס מדורו, מיקד הממשל את תשומת לבו בגרינלנד. טראמפ סירב לשלול שימוש בכוח צבאי, וכשנשאל עד כמה הוא מוכן להרחיק לכת השיב: "תגלו". מדינות אירופיות הגיבו בשליחת כוחות סמליים לתרגיל בגרינלנד - צעד שהרגיז את טראמפ.
עוד קודם לתרגיל הצבאי נפגשו בבית הלבן שרי החוץ של דנמרק וגרינלנד, לארס לוקה ראסמוסן וויויאן מוצפלדט, עם סגן הנשיא ואנס ומזכיר המדינה רוביו. הפגישה הסתיימה בכישלון. "לא הצלחנו לשנות את העמדה האמריקנית", אמר ראסמוסן בצאתו. "ברור שלנשיא יש רצון לכבוש את גרינלנד - וזה כמובן בלתי מקובל לחלוטין".
שעות ספורות לפני הודעת טראמפ, הקפיא הפרלמנט האירופי את העבודה על הסכם הסחר עם ארה״ב שנחתם בקיץ האחרון. ברנד לנגה, יו״ר ועדת הסחר הבינלאומי של הפרלמנט, הודיע כי ההצבעה על יישום ההסכם, שתוכננה לשבוע הבא, נדחית "עד שארה״ב תחליט לחזור לדרך של שיתוף פעולה במקום עימות". לנגה הוסיף כי "הריבונות והשלמות הטריטוריאלית שלנו מוטלות על הכף", והודיע כי ביום שני תדון הוועדה בהפעלת "כלי נגד הכפייה" של האיחוד - מנגנון שמאפשר להטיל סנקציות נרחבות על מוצרים ושירותים אמריקניים.
נשיא צרפת עמנואל מקרון - הנחרץ מבין מנהיגי אירופה כלפי טראמפ - שנאם בדאבוס יום לפני טראמפ, קרא לקיים תרגיל צבאי של נאט״ו בגרינלנד והודיע כי צרפת "מוכנה לתרום" לו. מקרון אמר כי אירופה לא תקבל את מצב בו "החזק ביותר" קובע את החוק ולא תיכנע להפחדות. "אנחנו מעדיפים כבוד על פני בריונים", אמר, "ואנחנו מעדיפים שלטון חוק על פני אכזריות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו