משרד המשפטים האמריקני החל בתהליך המשפטי של הגשת כתב אישום נגד יו"ר הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי בארה"ב, ג'רום פאוול, כשהוא מאשים אותו שהטעה את הקונגרס בעדותו. פאוול, שמצוי תחת מתקפות חוזרות ונשנות של הנשיא דונלד טראמפ בשל סירובו לציית לדרישותיו בנוגע לשיעור הריבית, אמר בסרטון שפרסם הלילה (שני) כי מדובר ב״תירוץ״ שנועד לפגוע בעצמאות הפד.
״האיום בהעמדה לדין פלילי הוא תוצאה של כך שהפדרל ריזרב קובע את שיעורי הריבית על בסיס ההערכה הטובה ביותר שלנו לגבי מה שישרת את הציבור, ולא בהתאם להעדפותיו של הנשיא״, אמר פאוול. ״השאלה היא האם הפד יוכל להמשיך לקבוע את שיעורי הריבית על בסיס ראיות ותנאים כלכליים - או שמא המדיניות המוניטרית תיקבע על ידי לחץ פוליטי או הפחדה״.
Video message from Federal Reserve Chair Jerome H. Powell: https://t.co/5dfrkByGyX pic.twitter.com/O4ecNaYaGH
— Federal Reserve (@federalreserve) January 12, 2026
פאוול הוסיף כי ״יש לי כבוד עמוק לשלטון החוק ולאחריותיות בדמוקרטיה שלנו. אף אחד - ובוודאי לא יו״ר הפדרל ריזרב - אינו מעל לחוק״, אך הדגיש כי ״יש לראות את הצעד חסר התקדים הזה בהקשר הרחב יותר של איומי הממשל והלחץ המתמשך״ להורדת ריבית.
טראמפ, שמינה את פאוול לתפקיד בשנת 2018, תוקף אותו שוב ושוב מאז שחזר לבית הלבן ודורש ממנו להוריד בחדות את הריבית, כשהוא מכנה אותו "פאוול האיטי מידי". עצמאות הבנק המרכזי בקביעת הריבית - ללא התערבות פוליטית - נחשבת לעיקרון יסוד במדיניות כלכלית, והיא מאפשרת לבנק להתמקד בשליטה על האינפלציה ללא לחצים פוליטיים קצרי טווח. כהונתו של פאוול כיו"ר מסתיימת במאי, לאחר חודשים שטראמפ רמז כי ינסה לפטרו.
ביום שישי הגיש משרד המשפטים צווי זימון למושבעים, כחלק מהליך שעשוי להוביל להגשת כתב אישום פלילי נגד פאוול. הצווים מתייחסים לעדות שנתן פאוול בפני ועדת הבנקאות של הסנאט ביוני, בנוגע לפרויקט שיפוץ בניינים של הפד בעלות 2.5 מיליארד דולר. יו"ר הוועדה, הסנאטור הרפובליקני טים סקוט, טען כי השיפוץ כולל מרפסות גג, מעליות מותאמות אישית שמובילות לחדרי אוכל VIP, גימורי שיש לבן ואוסף אמנות פרטי. פאוול הכחיש חלק מהפרטים בעדותו ואמר כי ״אין שיש חדש... אין מעליות מיוחדות״.
טראמפ אמר אתמול בראיון ל-NBC כי לא ידע על החקירה נגד פאוול. כשנשאל אם מדובר בניסיון ללחוץ עליו בנושא הריבית, השיב: ״לא. לא הייתי אפילו חושב לעשות את זה ככה״. עם זאת הוסיף: ״הוא בהחלט לא טוב בפד, והוא לא טוב בבניית בניינים״.
בעוד כשבוע וחצי צפוי בית המשפט העליון לדון בניסיון חסר תקדים אחר של טראמפ - לפטר את נגידת הפד ליסה קוק. מדובר בפעם הראשונה שנשיא אמריקני מנסה לפטר נגיד פד ב-112 שנות קיומו של הבנק המרכזי. קוק עתרה נגד ההחלטה, ובתי המשפט קבעו כי היא יכולה להישאר בכסאה כל עוד התיק מתנהל.
הסנאטור הרפובליקני תום טיליס, חבר ועדת הבנקאות שמאשרת מינויים לפד, הודיע כי יתנגד לכל מינוי של טראמפ לבנק המרכזי - כולל מחליף לפאוול - ״עד שהעניין המשפטי הזה ייפתר במלואו״. טיליס אמר כי ״אם היה ספק כלשהו אם יועצים בממשל טראמפ פועלים באופן פעיל לסיים את עצמאות הפדרל ריזרב, עכשיו אין ספק כזה״, והוסיף כי ״עכשיו עצמאותו ואמינותו של משרד המשפטים הם שמוטלים בספק״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו