מלחמה נגד "הרעלת העם האמריקני" - או שהמטרה אחרת לגמרי? נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ. ברקע: מפת ונצואלה. צילום: אי.פי, אי.אף.פי

מלחמה עם ונצואלה? ההכרזה של טראמפ - וגיחות המפציצים לחופי המדינה

הנשיא האמריקני נשא דברים בקשר למתיחות עם ונצואלה • "לא נכריז מלחמה, פשוט נהרוג שמביאים סמים למדינה שלנו" • דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט אמרה מוקדם יותר היום כי "הממשל הזה לא הולך לסבול נרקו-טרוריסטים שמביאים סמים לארה"ב"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשא הלילה (חמישי) הכרזה בקשר למתיחות עם ונצואלה, שהגיעה בימים האחרונים לשיאה כאשר קצב התקיפות נגד ספינות שזוהו כמבריחות סמים גבר והרטוריקה של הממשל כלפי משטרו של ניקולס מדורו התחדדה. במהלך היום זוהו גיחות של מפציצי B-1 אמריקניים לחופי המדינה, מסר נוסף למשטר בקרקאס.

טראמפ אמר בין היתר כי "אנחנו יודעים הכל על אוניות הסמים. אני לא חושב שנכריז מלחמה. פשוט נהרוג אנשים שמבריחים סמים למדינה שלנו. נהרוג אותם והם יהיו מתים".

במהלך השבוע הודיע הצבא האמריקני על שתי תקיפות באוקיינוס השקט, הראשונות מחוץ לקריביים מאז שטראמפ השיק את המבצע הצבאי נגד מבריחי סמים. מזכיר ההגנה פיט הגסת פרסם סרטונים קצרים של התקיפות שבהם נראה כלי שיט מתפוצץ.
דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט אמרה מוקדם יותר היום כי "הממשל הזה לא הולך לסבול נרקו-טרוריסטים שמביאים סמים לארה"ב".

קשה באימונים ספינה של חיל הים הוונצואלני טבעה במהלך תרגיל להדיפת פלישה אמריקנית %2F%2F רשתות חברתיות

לדבריה, "הקרטלים התחמשו, נהיו מסודרים ואלימים יותר, וגרמו למותם של עשרות אלפי אמריקנים בכל שנה״, והוסיפה כי ״זו עמדתנו לגבי כל מדינה ובפרט לגבי ונצואלה״. לוויט סירבה להרחיב על ההכרזה הצפויה של טראמפ הלילה.

מאז תחילת ספטמבר החל הצבא האמריקני לתקוף ספינות באזור הקריביים והגביר את הרטוריקה כלפי משטרו של מדורו. עד כה תקף הצבא לפחות שבע ספינות והרג 32 אנשים שזוהו כמבריחי סמים, ברקע ביקורת על חוקיות התקיפות. ארה״ב הכפילה את הפרס על ראשו של מדורו ל-50 מיליון דולר והאשימה אותו בניהול ״קרטל השמשות״ - רשת סחר סמים שפועלת מתוך מנגנוני השלטון.

מפציצי ה-B1, צילום: רויטרס

לפי הדיווחים בתקשורת האמריקנית, בממשל לא שוללים ואף שואפים להביא להפלתו של הנשיא ניקולאס מדורו שזייף בחירות ביולי 2024 ושולט בונצואלה באגרוף ברזל מאז 2013. מאז 2014 נמלטו כ-8 מיליון פליטים - רבע מהאוכלוסייה - והמדינה קרסה תחת משטרו. ארה״ב ניתקה קשרים דיפלומטיים עם ונצואלה ב-2019 ובקדנציה הראשונה של טראמפ ניסה לתמוך במנהיג האופוזיציה חואן גואידו - ללא הצלחה.

בחודשיים האחרונים הציבה ארה"ב במפרץ הקריביים כוח צבאי משמעותי: נושאת המסוקים איווו ג׳ימה עם אלפי חיילי מארינס, משחתות, צוללת גרעינית, מטוסי F-35 ומסוקי אוספריי להנחתת כוחות מיוחדים. היום טסו מפציצי B-1 לחופי ונצואלה בהפגנת כוח. מדורו הגיב בהכרזה על גיוס מיליציות עממיות, אך סרטוני התעמולה מראים בעיקר פנסיונרים ועובדי מדינה שנאלצו להשתתף במיצגים.

מדורו אמר אתמול (רביעי) כי לונצואלה יש 5,000 טילי כתף נגד מטוסים מסוג "איגלה", שמיועדים להפיל כלי טיס בגובה נמוך. "לא פחות מ-5,000 טילים בעמדות ההגנה שלנו", אמר בטקס עם בכירי הצבא. ונצואלה כבר השתמשה בטילים האלה בתרגילים צבאיים שהורה עליהם בתגובה לפעילות האמריקנית.

המתיחות עם ונצואלה מתרחשת על רקע משבר דיפלומטי עם קולומביה, שביקרה בחריפות את התקיפות האמריקניות. נשיא קולומביה גוסטבו פטרו האשים את ארה"ב ברצח לאחר שתקיפה בספטמבר הרגה דייג קולומביאני. השבוע הודיע טראמפ על הפסקת כל הסיוע לקולומביה והטיל עליה מכסים, תוך שהוא מכנה את פטרו "מנהיג סמים בלתי חוקי". קולומביה החזירה את שגרירה מוושינגטון להתייעצויות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...