נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חנן היום (חמישי) את צ'אנגפנג ג'או, מייסד בורסת הקריפטו הגדולה בעולם בינאנס Binance. ג'או ריצה עונש מאסר לאחר שהודה באשמה - בכך שאיפשר להשתמש בפלטפורמה להעברת כספים הקשורים להתעללות מינית בילדים, סחר בסמים וטרור.
לג'או, שביקש בעבר חנינה מהנשיא האמריקאי יש קשרים עסקיים לחברת הקריפטו World Liberty Financial שהקימו שני בניו של טראמפ, אריק ודונלד ג'וניור, בשנה שעברה. החברה השיקה מטבע דיגיטלי בשם USD1 שערכו צמוד לדולר האמריקאי.
לפי הדוח הכלכלי האחרון של הנשיא טראמפ, הוא הרוויח בשנה האחרונה יותר מ־57 מיליון דולר מחברת הקריפטו World Liberty Financial, שהקימו בניו. החברה הודיעה שקרן השקעות מאבו דאבי תשקיע 2 מיליארד דולר בבינאנס, באמצעות המטבע הדיגיטלי USD1 שפיתחה — ובכך נוצר קשר עקיף בין עסקי משפחת טראמפ לבין בורסת הקריפטו של ג׳או.
ג'או שוחרר מהכלא בשנה שעברה לאחר שריצה עונש של ארבעה חודשי מאסר בגין הפרת חוק הבנקאות האמריקני. הוא היה האדם הראשון שנידון למאסר בגין הפרה כזו של החוק, שמחייב מוסדות פיננסיים בארה״ב לעקוב אחר לקוחותיהם ולדווח על פעילות חשודה. התביעה טענה שאיש לא הפר את התקנות במידה שג'או עשה זאת.
השופט בתיק אמר שהוא מוטרד מכך שג'או בחר להתעלם מהדרישות הבנקאיות האמריקניות כדי לא להאט את הצמיחה המהירה של החברה. לפי התביעה, ג'או אמר לעובדיו שגישת החברה לחוק האמריקני היא ״עדיף לבקש סליחה מאשר רשות״.
לפי כתב האישום, בינאנס אפשרה למעלה מ-1.5 מיליון עסקאות במטבעות דיגיטליים בהיקף של כמעט 900 מיליון דולר שהפרו סנקציות אמריקניות, כולל העברות אל הזרוע הצבאית של חמאס, אל קעידה ואיראן.
דוברת הבית הלבן קרוליין לויט אמרה היום כי ממשל ביידן העמיד את ג׳או לדין מתוך "רצון להעניש את תעשיית הקריפטו". לדבריה, "לא הוגשו נגדו האשמות בהונאה ולא זוהו קורבנות ישירים".ג׳או עצמו הודה בנובמבר 2023 כי לא נקט צעדים מספקים למניעת הלבנת הון בפלטפורמה. "נכשלתי כאן", אמר אז בבית המשפט. "אני מצטער עמוקות על הכישלון שלי".
ג׳או גדל באזור כפרי בסין, ומשפחתו היגרה לקנדה כשהיה בן 12, לאחר טבח כיכר טיאננמן ב־1989. בצעירותו עבד במקדונלד'ס, ובהמשך פיתח עניין בתעשיית הטכנולוגיה במהלך לימודיו בקולג'. בשנת 2017 הקים את Binance, שהפכה לבורסת הקריפטו הגדולה בעולם, והוא עצמו הפך למיליארדר. לפי פורבס, ג׳או מדורג כיום כאדם ה־21 בעושרו בעולם, עם הון מוערך של 88 מיליארד דולר.
החנינה מגיעה בסיומו של מאמץ של כמה חודשים של ג'או לקבל חנינה מהנשיא. אף שג'או כבר שוחרר מהכלא, החנינה מבטלת את הרשעתו בפלילים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
