נשיא ארה”ב דונלד טראמפ פרסם הערב (שני, שעון ישראל) תוכנית מקיפה שנועדה לסיים את המלחמה בעזה. על פי התוכנית, אם חמאס וישראל יסכימו להצעה, המלחמה תסתיים באופן מיידי.
ל"ישראל היום" נודע כי רה"מ בנימין נתניהו הביע את הסכמתו להצעה, כך מפי גורם מדיני. עוד נודע ל"ישראל היום" כי התוכנית למעשה החלה להתבצע בשטח.
העקרונות העיקריים לתכנית בת 21 השלבים: סיום מיידי של הלחימה עם אישור ההסכם. כוחות צה”ל יסוגו לקו המוסכם לקראת שחרור החטופים. כל הפעילות הצבאית, כולל הפצצות אוויריות, תופסק, וקווי החזית יוקפאו עד לעמידה בתנאים לנסיגה מלאה ומדורגת. שחרור החטופים יתבצע תוך 72 שעות מרגע שישראל תקבל בפומבי את ההסכם, כל החטופים, חיים ומתים, יוחזרו.
במקביל, נקבע כי ישראל תשחרר 250 מחבלים שנשפטו מאסר עולם ועוד 1,700 עצורים מעזה מאז ה־7 באוקטובר 2023, בהם נשים וילדים. בנוסף, על כל גופה של חטוף שיוחזר, יוחזרו לידי הפלסטינים 15 גופות. חברי חמאס שיבחרו לוותר על נשקם ויקבלו עקרון של דו־קיום יזכו לחנינה, בעוד מי שיבקשו לעזוב את הרצועה יקבלו מעבר בטוח למדינות שיקלטו אותם.
עם קבלת ההסכם יוזרם לרצועה סיוע הומניטרי מיידי, בהתאם להבנות ינואר 2025: שיקום תשתיות מים, חשמל וביוב, שיקום בתי חולים ומאפיות, וכניסת ציוד לפינוי הריסות. הפצת הסיוע תתבצע דרך האו”ם, הסהר האדום וגופים בינלאומיים נוספים, ללא התערבות ישראלית או פלשתינית.
לצורך ניהול חיי היום־יום בעזה תוקם ועדה פלשתינית־טכנוקרטית זמנית, בפיקוח גוף בינלאומי חדש – “מועצת השלום” – שבראשו יעמוד טראמפ עצמו ובהשתתפות מנהיגים נוספים, בהם ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר. הגוף יפקח על תהליך השיקום עד שהרשות הפלשתינית תבצע רפורמות ותוכל לחזור לשליטה בעזה.
בנוסף, יוקם מנגנון כלכלי בינלאומי לפיתוח עזה, כולל אזור סחר מיוחד והקמת מיזמי תעסוקה ותשתית בהשראת “ערי הפלא” במזרח התיכון. התוכנית מדגישה כי איש לא יוכרח לעזוב את הרצועה – אך יינתן חופש תנועה למי שיבקש, לצד עידוד האוכלוסייה להישאר ולהשתתף בבניית “עזה חדשה”.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נואם כעת (שני) במסיבת עיתונאים יחד עם נתניהו: "אחרי התייעצויות אינטנסיביות עם שותפינו, באזור אני מפרסם את העקרונות שלנו לשלום. זה נעשה בההתחשבות טוטאלית במדינות שעשו תרומה להצעות האלה. אני רוצה להודות למנהיגים של מדינות ערביות ואיסלאמיות יחד עם אירופה, שמעורבת מאד.אני רוצה להודות לנתניהו שנתן אור ירוק לעסקה.
"מנהיגים אירופים אומרים: 'האם זה נכון, האם אתה עושה שלום במזרח התיכון?'. הם מתקשרים לשאול אם זו רק שמועה או באמת, האם דיברת עם כולם. אני רק רוצה להגיד שהפגישות שהיו לי עם כל כך הרבה מדינות, סעודיה, המלך הוא בן אדם פונימנאלי, אמיר קטאר הוא אדם נפלא. האמירויות, הם לגמרי מעורבים.
"אני רק רוצה להגיד שהפגישות שהיו לי עם כל כך הרבה מדינות, סעודיה, המלך הוא בן אדם פונימנאלי, אמיר קטאר הוא אדם נפלא. האמירויות, הם לגמרי מעורבים. החטופים חוזרים תוך פחות מ-72 שעות, כולל הגופות של החללים. נתניהו היה ברור בהתנגדותו למדינה פלשתינית, אני מבין את זה, אך מה שהוא עושה היום כה טוב לישראל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו