״ישראל רצחה את קנדי״: פעילת הימין האמריקני שהפכה ל״אנטישמית השנה״ | פרופיל

קנדיס אוונס, הפרשנית השמרנית הביע שורה של האשמות קונספירטיביות חמורות כלפי ישראל, הקהילה היהודית ואנשי ציבור יהודיים • היא טענה כי ג'פרי אפשטיין עבד עבור המוסד וכינתה את ישראל "אומה שטנית • צפו בקטע המדובר ובריאיון המלא

קנדיס אוונס. צילום: מתוך הפודקאסט של טאקר קרלסון

סערה תקשורתית התחוללה בארצות הברית בעקבות ריאיון מעמיק של קנדיס אוונס עם טאקר קרלסון, שבו השמיעה הפודקאסטרית והפרשנית השמרנית שורת האשמות קונספירטיביות חמורות כלפי ישראל, הקהילה היהודית ואנשי ציבור יהודיים. אוונס, דמות מוכרת בקרב הימין האמריקני, חצתה קו אדום נוסף, ועשתה זאת מול מיליוני צופים.

קנדיס אוונס: "ישראל שולטת בארה"ב מאז שהם ירו בקנדי" // טאקר קארלסון שואו

הריאיון עם טאקר קרלסון, איש התקשורת הבולט ב-MAGA שהפך בעצמו לאנטי ישראלי קולני, נערך בעקבות התביעה של הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון נגד אוונס בגין הקונספירציה על כך שאשתו היא למעשה גבר.

הסטורי באינסטגרם של קנדיס אוונס. "באה לפאה הזאת", צילום: אינסטגרם

במהלך הריאיון, התייחסה אוונס לקבלה, תורת הסוד היהודית, כ"פדופיליה, שדים, והקרבת ילדים... זו הדת שלהם". על הליגה נגד השמצה (ADL), אמרה: "זו רמאות. הם קוראים לכל דבר אנטישמי כי זה משרת את האג'נדה הפוליטית שלהם. אם אתה מבקר יהודי - אתה נאצי". עוד טענה כי איש העסקים היהודי ג'פרי אפשטיין, שהורשע בעבירות מין נגד קטינות והתאבד בכלא, שימש כסוכן מוסד, וכי "כל פעם שמישהו מתקרב לחשוף את הרשת של אפשטיין - משתיקים אותו. הוא לא היה רק פדופיל. הוא היה חלק ממשהו הרבה יותר גדול והרבה יותר עתיק".

ביחס לישראל, כינתה אוונס את המדינה "אומה שטנית", ציינה כי היא "שולטת בממשלה שלנו", האשימה את ישראל ב"קמפיין הרעבה" נגד ילדים בעזה, וטענה כי מטרת פרויקט "תגלית" היא "לגרום ליהודים אמריקנים להאמין שיש לך קשר עם מדינה מומצאת במזה"ת מ-1948". עוד טענה כי הלובי הפרו-ישראלי איפא"ק אחראי לרצח הנשיא קנדי.

זהו פרק נוסף בשורת התבטאויות ארוכה שהביאה את אוונס להסתבכויות רבות. מוקדם יותר השנה, היא קיבלה את התואר המפוקפק "אנטישמית השנה" על ידי הארגון StopAntisemitism, אשר ציין כי מדובר באחת הדמויות הפומביות הקולניות והמסוכנות ביותר בכל הנוגע להפצת שנאה נגד יהודים. עוד לפני כן, טענה אוונס כי ישראל הייתה מעורבת בפיגועי ה־11 בספטמבר, וכי בהוליווד פועלות "כנופיות יהודיות" שמשתיקות את מתנגדיהן.

במהלך ראיון נוסף עם פירס מורגן בחודש שעבר, הציעה שארה"ב תתמוך קודם בשינוי שלטון בירושלים. "במה תרמה הציונות לאמריקה?" שאלה. היא גם טענה כי חיילים אמריקנים מתים "בגלל אינטרסים ישראליים", והוסיפה כי "איפא"ק שולט במדיניות החוץ של ארה"ב".

בחודש יוני אוונס האשימה את הרב שלמה ריסקין, מייסד מוסדות "אור תורה סטון", בניסיון לשחד כמרים נוצרים כדי שיתקפו אותה בדרשותיהם. אוונס פרסמה פוסט ברשת X שבו טענה, ללא כל בסיס, כי הרב ניסה לשחד כמרים נוצרים והציגה מייל מפוברק שבו הוצע כביכול תשלום בביטקוין למי שיבקר אותה. הרב קנת ברנדר, נשיא המוסדות, הגיב בכעס: "הטענות שקריות, חסרות בסיס ודיבה מוחלטת".

על רקע התבטאויותיה האנטישמיות החוזרות ונשנות, פלטפורמות מרכזיות החלו לנקוט בצעדים: ערוץ היוטיוב שלה הושעה, והחברה אף שללה את זכאותה להכנסות מפרסומות.

אוונס, שהחלה את דרכה כפובליציסטית שחורה המותחת ביקורת על תנועת  Black Lives Matter, הפכה בשנים האחרונות לדמות בולטת בקצה הימני של המפה הפוליטית בארה"ב. היא הקימה את תנועת BLEXIT לעידוד אפרו-אמריקנים לעזוב את המפלגה הדמוקרטית, והובילה קמפיינים נגד פמיניזם, להט"ב, פליטים ומוסדות תרבות.

אולם את עיקר פרסומה קיבלה בזכות ההתבטאויות השערורייתיות שלה, שבשנים האחרונות הפכו לא רק שנויות במחלוקת אלא פשוט אנטישמיות מובהקות. למרות ביקורת רחבה, גם מתוך המחנה השמרני, אוונס ממשיכה לדבוק בטענותיה ואף מציגה את עצמה כקורבן לרדיפה מצד "הממסד היהודי".

האם מדובר בעוד פרובוקטורית שתיעלם כמו אחרים לפניה, או שמא נחשפת כאן מגמה עמוקה יותר של אנטישמיות גוברת בקרב הימין האמריקני? עד שזה יתברר, ההסתה בקרב אוונס ודומיה נגד הקהילה היהודית תחת אצטלה של חופש הביטוי נמשכת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר