שנה לניסיון ההתנקשות בטראמפ: היורה, התמונה ההיסטורית – והשאלות שנותרו | גילויים חדשים

ניסיון ההתנקשות בטראמפ בפנסילבניה, הוליד את התמונה האייקונית של הנשיא עם אגרופו המורם • ״נס הציל אותי", אמר טראמפ לאחר מכן - במה שהפך להיות הרגע המכונן של הקמפיין • דוח סנאט שפורסם השבוע חושף: השירות החשאי דחה לפחות עשר בקשות לתגבור כוחות • השירות החשאי השעה לאחרונה שישה סוכנים שהיו מעורבים באבטחת האירוע, אך בכירים שאחראים על התכנון קודמו במקום להידחות

שנה לניסיון ההתנקשות בדונלד טראמפ בפנסילבניה // רויטרס

שנה בדיוק חלפה מאז שזעזע ניסיון ההתנקשות בנשיא דונלד טראמפ בעצרת הבחירות בבאטלר, פנסילבניה, אירוע שהפך לנקודת מפנה במערכת הבחירות של 2024, חיזק את מעמדו של טראמפ כמנהיג רפובליקני, אך גם חשף מחדלי אבטחה חמורים שנסיבותיהן עדיין תחת בדיקה מעמיקה.

התמונה ההיסטורית לאחר ניסיון ההתנקשות בטראמפ, צילום: איי.פי

האירוע התרחש ב-13 ביולי 2024, כאשר תומאס קרוקס, בן 20, ירה שמונה כדורים מגג מבנה סמוך לעבר הבמה שבה עמד טראמפ. קליע אחד שפשף את אוזנו של טראמפ, ואילו קליעים נוספים הרגו את לוחם האש המקומי קורי קומפרטורו, שניסה להגן בגופו על משפחתו. שלושה בני אדם נפצעו, והמתנקש נורה למוות בידי צלף מהשירות החשאי.

הגג שממנו התבצע הירי ותמונתו האחרונה של היורה תומס קרוקס, צילום: .
תומס מת'יו קרוקס, שניסה להתנקש בחייו של דונלד טראמפ, בצעירותו, צילום: רויטרס

האירוע הפך מיד לנקודת מפנה בקמפיין של טראמפ - לא רק בשל הטרגדיה, אלא גם בשל התגובה. הנשיא לשעבר, כשפניו מגואלות בדם, הרים את אגרופו לעבר הקהל וצעק “להילחם! להילחם! להילחם!”, רגע שתועד והפך לאייקוני בקמפיין ולסמל חדש של תנועת MAGA.

אך מאחורי הדימויים הדרמטיים קיימים שורת מחדלים חמורים. דוח סנאט שפורסם השבוע קבע כי השירות החשאי דחה או התעלם מלפחות עשר בקשות מצד צוות האבטחה של טראמפ לתגבור כוחות, כולל צוותי צלפים, ציוד נגד רחפנים וכוחות תגובה מהירה. הדוח מעלה שאלות נוקבות על שיקול הדעת ועל כשירות ההיערכות המוקדמת לאירוע.

הרגעים שלאחר ניסיון ההתנקשות, צילום: AP

במקביל, טראמפ עצמו מרבה לדבר על “נס” שאפשר את הישרדותו. בראיונות ובהופעותיו הוא טוען כי רק מפני שהסיט את ראשו לעבר גרף שהוצג על המסך, ניצל מפגיעה ישירה. “הקליע היה הורג אותי אם לא הייתי מסתובב בדיוק ברגע ההוא”, אמר באירועי קמפיין. חברי צוות לשעבר, בהם סוזי וויילס ורוג’ר סטון, טוענים כי טראמפ רואה בכך אות משמיים לשליחותו הפוליטית.

ראש השירות החשאי קימברלי צ'יטל, התפטרה בעקבות האירוע, צילום: AP
אנשי השירות החשאי מגוננים על הנשיא טראמפ לאחר ניסיון ההתנקשות, צילום: איי.פי

לצד זאת, משפחתו של קורי קומפרטורו, ההרוג היחיד מניסיון ההתנקשות, דורשת תשובות. אלמנתו, הלן, אמרה כי “היינו כמו ברווזים במטווח. הדם שלנו על הידיים שלהם. הם נכשלו”.

השירות החשאי, מצידו, הציג תוכנית רפורמה מקיפה בת 37 סעיפים, כולל קווים ברורים לפיקוד באירועים, שדרוג תיאום עם גורמים מקומיים, ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות לזיהוי איומים. אך חלק מהצעדים תלויים עדיין באישור הקונגרס ובמימון מתאים, ורבים מזהירים כי ללא שינויים מערכתיים, ניסיון ההתנקשות הבא הוא רק עניין של זמן.

בינתיים, טראמפ, שתמונתו עם האוזן המדממת מניף באגרופו זכורה מהאירוע – זכה בבחירות לנשיאות, וממשיך להוביל את המדינה מהבית הלבן. עבור רבים מתומכיו, טראמפ נפל וקם, אך כל השאלות סביב מחדלי האבטחה וניסיון ההתנקשות טרם נענו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר