חקירה פלילית נגד ראשי הביון האמריקני לשעבר: חשדות לקונספירציה במערכת המודיעין של אובמה

החקירות הגיעו בעקבות סקירה פנימית שחשפה חשדות לפוליטיזציה במודיעין האמריקני • מוקד החקירה: התיק המפוקפק נגד טראמפ שמערכת קלינטון הזמינה ומימנה • דוברת הבית הלבן: "אלה שעסקו בשערורייה חייבים לשאת באחריות על ההונאה"

הנשיא דונלד טראמפ. צילום: רויטרס

ה-FBI פתח בחקירות פליליות נגד שני מהגורמים הבכירים ביותר במערכת המודיעין האמריקנית מתקופת אובמה: ג'ון ברנן, מנהל ה-CIA לשעבר, וג'יימס קומי, מנהל ה-FBI לשעבר. מקורות במשרד המשפטים מסרו לרשת "פוקס ניוז" כי החקירות מתמקדות בחשדות למתן הצהרות כוזבות לקונגרס ולהתנהגות פוגענית בזמן חקירת טראמפ-רוסיה.

מנהל ה-CIA הנוכחי ג'ון רטקליף העביר ראיות נגד ברנן למנהל ה-FBI קאש פאטל לצורך העמדה פוטנציאלית לדין. ההעברה הגיעה בעקבות סקירה פנימית שחשפה "חריגות פרוצדורליות" ביצירת הערכת המודיעין משנת 2017 שטענה להתערבות רוסית בבחירות 2016.

שני מקורות תיארו את השקפת ה-FBI על פעולותיהם של ברנן וקומי כ"קונספירציה", מה שעלול לפתוח מגוון רחב של אפשרויות תביעה. ההיקף המלא של החקירות לא ברור, אך החשדות כוללים הפרת אמון הציבור והטעיית הקונגרס.

"תיק סטיל" במוקד החקירה נגד ברנן

במוקד החקירה נגד ברנן עומד התיק הידוע בשם "תיק סטיל" - מסמך מלא טענות לא מאומתות שהוזמן על ידי מערכת הבחירות של הילרי קלינטון. סקירה פנימית חדשה של ה-CIA חשפה שברנן דחף לכלול את התיק בהערכת המודיעין, למרות התנגדותם של אנשי CIA בכירים שהזהירו שהדבר יפגע באמינות המסמך.

"תיק סטיל" במרכז. ראש ה-CIA לשעבר ג'ון ברנן, צילום: אי.פי

ברנן העיד בפני ועדת המשפטים של בית הנבחרים במאי 2023 ש"ה-CIA התנגדה מאוד לכל הכללה של תיק סטיל בהערכת קהילת המודיעין". אולם מסמכים מסווגים שפורסמו השבוע מראים שברנן כתב: "השורה התחתונה שלי היא שאני מאמין שהמידע מצדיק הכללה בדוח".

אימייל פנימי מדצמבר 2016 מסגן מנהל ה-CIA הזהיר שהכללת התיק תסכן "את האמינות של כל המסמך", אך ברנן התעקש על הכללתו. הסקירה מצאה שברנן "הראה העדפה לעקביות נרטיבית על פני בטיחות אנליטית".

קומי תחת חקירה על התדרוך לאובמה

החקירה נגד קומי פחות מפורטת, אך מקורות במשרד המשפטים אישרו שהיא מתנהלת באופן פעיל. קומי השתתף בתדרוך שקיים ברנן לנשיא אובמה ב-28 ביולי 2016, שבו הוצג מידע מודיעיני על תוכנית של מערכת הבחירות של הילרי קלינטון "לדמוניזציה של דונלד טראמפ על ידי יצירת שערורייה בדבר התערבות שלשירותי הביטחון הרוסיים".

"דמוניזציה של דונלד טראמפ". ראש ה-FBI לשעבר ג'יימס קומי, צילום: רויטרס

התובע המיוחד ג'ון דרהם קבע בחקירתו כי ה-FBI "נכשל לפעול" בעקבות "סימן אזהרה ברור" שהלשכה הייתה יעד של מאמץ בהובלת קלינטון "לתמרן את תהליך אכיפת החוק למטרות פוליטיות" לקראת בחירות 2016. לעומת זאת, חקירתו של התובע המיוחד רוברט מולר, שנמשכה כמעט שנתיים, לא מצאה ראיות כלשהן לקונספירציה או תיאום בין מערכת הבחירות של טראמפ לפקידים רוסים.

דוברת הבית הלבן קרולין לוויט הגיבה: "הנשיא טראמפ צדק - שוב. אלה שהיו מעורבים בשערורייה פוליטית זו חייבים לשאת באחריות על ההונאה שביצעו נגד הנשיא טראמפ". ברנן וקומי טרם הגיבו על הדיווחים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר