טראמפ נגד הדיווח ב-CNN: "אתרי הגרעין באיראן הושמדו לחלוטין" | הערכה: זה היקף הפגיעה בפועל

הנשיא האמריקני מכחיש את הדיווח לפיו הפגיעה שנגרמה למתקנים האיראניים חלקית בלבד • ברצף פוסטים שיתף דברים של מקורביו לפיהם הפגיעה "הייתה מושלמת" - וכן שיתף את תיעוד שלטי התמיכה בו על איילון • דוברת הבית הלבן האשימה את ה"פייק ניוז" • במכון המחקר ISIS מעריכים כי יכולותיה של איראן נפגעו - אך לא נמחקו לחלוטין

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. צילום: אי.אף.פי

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכחיש את הדיווח ב-CNN כי במודיעין האמריקני מעריכים כי התקיפות לא הצליחו להשמיד את מתקני הגרעין, ופרסם מחדש ב-TruthSocial ציטוט של מזכיר ההגנה פיט הגסת' כי "מסע ההפצצות שלנו חיסל את יכולתה של איראן ליצור נשק גרעיני".

הגסת' טען כי "הפצצות הענק שלנו פגעו בדיוק במקום הנכון בכל מטרה ופעלו בצורה מושלמת" וכי ההשפעה "קבורה מתחת להר של הריסות באיראן". הוא הוסיף כי מי שאומר שהפצצות לא היו הרסניות "רק מנסה לערער את הנשיא והמשימה המוצלחת".

תיעוד: המתקן בפורדו בבוקר שאחרי התקיפה האמריקנית

עוד שיתף ראיון של שליחו המיוחד סטיב ויטקוף, שם תקף שוב את הדיווחים בנוגע לאי-ההשמדה המוחלטת של המתקנים, ואף שיתף את סרטון השלטים מאיילון, שם נכתב "תודה הנשיא טראמפ". 

טראמפ משתף סרטון של שלטי התמיכה בו על איילון, צילום: צילום מסך

הפוסטים של טראמפ מגיעים בעקבות הדיווח ברשת CNN לפיו במודיעין האמריקני מעריכים כי התקיפות לא הצליחו להשמיד את מתקן הגרעין. 

גם דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט מיהרה לגנות את הדיווח ברשת האמריקנית. "'ההערכה לכאורה זו שגויה לחלוטין וסווגה כ'סודית ביותר', אך עדיין הודלפה על ידי מפסידן אנונימי וזוטר בקהילת המודיעין. הדלפת ההערכה הזו היא ניסיון ברור להשפיל את הנשיא טראמפ ולהכפיש את טייסי הקרב האמיצים שביצעו את משימתם, להשמיד את תכנית הגרעין של איראן, בשלמות. כולם יודעים מה קורה כשמטילים 14 פצצות במשקל 14,300 קילוגרמים בצורה מושלמת על מטרותיהן: השמדה מוחלטת". 

מפת הפגיעות במתקן בפורדו, צילום: אי.אף.פי

טראמפ, כידוע, מרבה לתקוף את התקשורת האמריקנית, כולל רשת CNN. מוקדם יותר, לפני פרסום הכתבה בנוגע להשמדת המתקנים אמר: "ה'פייק ניוז' (חדשות מזויפות), במיוחד CNN, הם מנסים לומר 'אני מסכים שזה הושמד, אבל אולי לא עד כדי כך הושמד'. אתם יודעים מה הם עושים? הם באמת פוגעים בטייסים הנפלאים שסיכנו את חייהם. CNN הם חלאות... הם נגדי, הם רוצים לנסות להשפיל אותי". הוא הוסיף, "איראן לעולם לא תשקם את תוכנית הגרעין שלה. משם? בהחלט לא... המקום הזה הושמד".

בתוך כך, במכון המחקר ISIS מציגים כי תמונת המצב האמיתי באיראן מצויה בין הדיווח ב-CNN לדברי טראמפ. על פי החוקר דיוויד אולברייט, התקיפות של ישראל וארצות הברית הרסו את תכנית הצנטריפוגות של איראן. "יעבור זמן רב עד שאיראן תתקרב ליכולת שהייתה לה לפני התקיפה", הוא כותב. "עם זאת", סייג, "ישנן שאריות מלאי של אורניום מועשר בשיעורים של כ-60, 20 ו-3.5 אחוזים, לצד צנטריפוגות שיוצרו אך טרם הותקנו בנתנז או בפורדו". לסיום אמר כי: "החלקים הללו שלא הושמדו מהווים איום מכיוון שניתן יהיה להשתמש בהם בעתיד להעשרת אורניום ברמה המספיקה לנשק". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר