יותר מ־50 שנה בבית הלבן. לאפר. צילום: אורן בן חקון

יועץ נשיאי ארה"ב 55 שנים: זה הפתרון שיחזק את ישראל דרמטית

פרופ' ארתור לאפר הספיק בשנות חייו לנהל את תקציב ארה"ב אצל ניקסון ולהיות ממעצבי המדיניות הכלכלית של רייגן • על "שיגעון" המכסים של טראמפ: "הוא צודק" • על נתניהו וסמוטריץ': "מקצועיים להפליא"

[object Object]

כבר יותר מיובל שנים פרופ' ארתור לאפר (ארט, בפי חבריו) נכנס ויוצא בשערי הבית הלבן. מאז 1970 הוא מייעץ לנשיאים אמריקנים כיצד לנהל את הכלכלה שלהם. בהיותו בן 30 הוא ניהל את המשרד לניהול התקציב אצל ריצ'רד ניקסון. בשנות ה-80 היה ממעצבי מדיניותו הכלכלית המוצלחת מאוד של רונלד רייגן. מאז הכל נועצים בו - בכללם ראש הממשלה שלנו, בנימין נתניהו. "הוא נהדר", אומר לאפר על ביבי בפגישתנו בירושלים בחמישי שעבר.

טראמפ מכריז על הטלת מכסים על סחורות מכל העולם / CSPAN

על שמו רשומה בתורת הכלכלה "עקומת לאפר", שאותה שרטט על מפית נייר באחד מדיוני הבית הלבן בשנות ה-70. לאפר המחיש בה עיקרון כלכלי ידוע, שלפיו לפעמים דווקא הורדת מיסים תגדיל את הכנסות המדינה, משום שיותר אנשים ישתפו פעולה עם מס הכנסה.

לארץ הוא הגיע על פי הזמנת "המרכז לחרות ישראלית", המקדם ערכים שמרניים. לאפר הופיע בפני קהל עם איש הבינה המלאכותית ד"ר אלי דוד, שהיה ממדליקי המשואות השנה. הוא גם פגש את נתניהו, את סמוטריץ', את יועציהם הכלכליים וידידים ישראלים שלמדו אצלו בעבר.

בגיל 85 לאפר עדיין חיוני ומקסים, ונשאר מרצה בחסד. הנושא המרכזי שאני מבקש ממנו לבאר הוא טלטלת המכסים העולמית של דונלד טראמפ. נזכיר: הנשיא האמריקני הקים חומת מס גבוהה, שנועדה להקשות מאוד על רוב מדינות העולם למכור סחורות בארה"ב.

הכלכלן ארתור לאפר מקבל את המדליה הנשיאותית מטראמפ // צילום: עמוד ה-X של הבית הלבן

הצעד זעזע את היציבות הכלכלית העולמית, ריסק את הבורסות ולמעשה פתח במלחמת סחר בין אמריקה לשאר העולם. לאפר מספר: "ראיתי מה נשיאים רעים עושים. צפיתי בברק אובמה, בג'ו ביידן, בג'ורג' בוש האב והבן. היו נשיאים רקובים, אבל ראיתי גם טובים. קלינטון היה נשיא גדול, והצבעתי עבורו פעמיים" - ומצדיק את טראמפ.

מדוע? כי "לאחר מלחמת העולם השנייה היינו נדיבים מאוד עם המדינות שניצחנו (יפן וגרמניה), עם השותפות שלנו (בעלות הברית המערביות) ועם העולם. נתנו לכל המדינות לשים מכסים שיגנו על התוצרת שלהן, כי הן היו צריכות לפתח את התעשיות. אלא שמאז הן צמחו, והמאזן (הסחר) שלנו גרוע.

"מה שמביא אותי לנושא השני, ההדדיות. ארה"ב היא המדינה עם המכסים הנמוכים ביותר בעולם, למעט כמה חריגים. זאת, בשעה שכל אחת מהמדינות האלה אוהבת את המכסים שלה. היפנים אוהבים להגן על החקלאים הוותיקים. מכונית אמריקנית נמכרת ביפן ב־60 אלף דולר יותר מאשר בארה"ב, בגלל חסמים וכל מיני דברים. כלומר, יש כל כך הרבה מכסים שהצטברו לאורך כל השנים נגד ארה"ב".

היה ממעצבי המדיניות הכלכלית של רייגן, צילום: AP/Bob Galbraith

אז כשטראמפ אומר לנו בשפה פשוטה מאוד שהסחר העולמי לא הוגן כלפי ארה"ב...

"כן, הוא צודק".

אותי לימדו שיציבות היא חיונית לכלכלה. כשהוא שם מכסים ואז דוחה אותם ומוריד ושוב מעלה - זה ההפך מיציבות.

"אם התוצאה גרועה, אתה צריך להיות בעל יכולת לשנות. בעבר, לאחר שהוטלו מכסים היה קשה לבטל אותם, וזה גרם למיתון. כיום, כשיש לך צווים נשיאותיים (הראיון נערך לפני שביהמ"ש העליון בארה"ב קבע שהצווים לא חוקתיים, א"כ), אני יכול להטיל אותם היום ולבטל מחר. זה הופך את המכסים להרבה פחות מפחידים, וזה מה שמאפשר לטראמפ להביא את המדינות למשא ומתן מולו".

אוקיי, אבל זו עדיין מלחמת סחר, ויש טענה שבמלחמת סחר כולם מפסידים. כי גם למשקי הבית האמריקניים יהיה קשה יותר. לייצר אייפון באמריקה יהיה יקר כפליים, וכך גם מכוניות. כלומר, תהיה אינפלציה ורמת החיים תרד.

"לומר 'כולם מפסידים במלחמת הסחר' זה מופרך. כי כולם מפסידים, אבל לא את אותו הסכום. ארה"ב היא השוק הגדול ביותר בעולם. במלחמת סחר היא תפסיד, אבל הרבה פחות ממדינות קטנות. כלומר יש לטראמפ יתרון במשא ומתן הזה, ואני מאמין שזה מה שטראמפ עושה. שים בצד את כל הכלכלה, התיאוריה והנתונים: אני מאמין שהוא מנהל משא ומתן עם מדינות כדי שהן יגיעו לשולחן, כדי שהוא יוכל לקבל סחר חופשי יותר. בסוף הדרך, אני חושב שהוא רוצה להוריד מכסים וחסמים ושיהיו הסכמי סחר חדשים, בפרט עם סין".

מצדיק את טראמפ, צילום: AP

אבל הוא עדיין לוקח סיכון?

"בוודאי. תמיד כדי להרוויח מסתכנים, ויש סיכוי שדברים לא יסתדרו. אבל התועלות של סחר חופשי הן גבוהות מאוד, ונכון שיש סיכון".

הפתרון הכלכלי שיחזק את ישראל

במאזן הכולל, לאפר משוכנע שהמהלך של טראמפ יצלח. כי אמנם הנשיא האמריקני הכריז מלחמה כלכלית על העולם, אבל את המשא ומתן על הסכמי הסחר החדשים כל מדינה תנהל בנפרד. כלומר, עמדת המיקוח של ארה"ב מול כל מדינה בפני עצמה תהיה חלשה יותר.

להערכתו, סין צריכה הסכם סחר טוב עם ארה"ב לא פחות מאשר להפך. הכלכלן המפורסם מאמין שבאמצעות הסדרת היחסים המסחריים עם הענקית האסיאתית טראמפ יפתור גם את המתיחות הפוליטית מולה בנוגע לטייוואן.

ומה לגבי המשק הישראלי בשעת המלחמה? לאפר מדגיש כי אינו מומחה להתרחשויות הכלכליות בארץ. עם זאת, יש לו כמה המלצות, והוא מעריך כי כשהמלחמה תסתיים - ישראל תיהנה מפריחה כלכלית.

"בהשוואה ל-20 שנה אחורה, ראיתי את הכלכלה הישראלית משתפרת באופן דרמטי. כלומר כל ההתחלות החדשות, ההמצאות, היזמים, הסטארטאפים - זו כלכלה מדהימה. ישראל כיום היא מדינה מודרנית ומאוד מתוחכמת. המלחמה היא עול גדול מאוד על הכלכלה, אבל היא לא תהיה פה לנצח. וכשהיא תיעלם, אני חושב שתוכלו להחזיר את החוב. הוא גבוה, אבל לא באופן קיצוני".

"האנשים פה מקצועיים". נתניהו וסמוטריץ', צילום: עמית שאבי

לאפר ממליץ לישראל לשנות דרמטית את מבנה המיסים: "שיעורי המס שלכם גבוהים ביותר, בערך 45% כולל תוספת של 3%. אתם צריכים ללכת לכיוון מס אחיד, להעלות את השיעורים הנמוכים ביותר ולהוריד את השיעורים הגבוהים ביותר. צעדים כאלה יהפכו את ישראל אחרי המלחמה לחזקה הרבה יותר מבחינה כלכלית. יש לכם הרבה רגולציה כבדה, ואחרי המלחמה גם אותה תוכלו להוריד".

באשר לפגישות עם נתניהו, סמוטריץ' ואנשיהם, אומר לאפר: "אני הולך לחדר הסגלגל כבר 55 שנה. ואתה יודע, מתרגלים לשיחות טובות, לקביעת מדיניות טובה. אוקיי? כל הדיונים שניהלתי כאן בישראל היו טובים בצורה יוצאת דופן. ושוב, אני לא מומחה למדיניות ישראלית, אבל אני מומחה לאופן שבו הדיונים ממוסגרים, איך הם מתפתחים, ובוחן את הסוגיות. האנשים פה מקצועיים להפליא".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו