התקפלות או ניצחון במשא ומתן? נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז היום (ראשון) על דחייה של 90 יום בתוכנית המכסים הרחבה שהציג בשבוע שעבר. במקביל, הנשיא העלה את שיעור המכס על סחורות מסין ל-125%. תמשך הגבייה של מכס "בסיסי" בשיעור 10% על הסחורות המיובאות.
בעקבות ההודעה, מדדי וול סטריט זינקו בחדות: מדד הדאו ג'ונס עלה בכ-5.76%, מדד S&P 500 טיפס ב-6.46% ומדד הנאסד"ק זינק ב-8.04%.
בהצהרה רשמית כתב טראמפ: "בהתבסס על חוסר הכבוד שסין הפגינה כלפי השווקים העולמיים, אני מעלה את המכס שארצות הברית מטילה על סין ל-125%, בתוקף מיידי. בשלב מסוים, בתקווה בעתיד הקרוב, סין תבין שהימים של ניצול ארה"ב ומדינות אחרות אינם עוד בני-קיימא או קבילים."
"מאידך",הנשיא הוסיף, "בהתבסס על העובדה שיותר מ-75 מדינות פנו לנציגי ארצות הברית... כדי לנהל משא ומתן על פתרון ... ועל כך שמדינות אלה לא הגיבו בשום צורה נגד ארצות הברית, אישרתי השהייה של 90 יום והפחתה משמעותית של המכס ההדדי בתקופה זו, ל-10%, גם כן בתוקף מיידי".
לאחר הודעת הנשיא, שר האוצר סקוט בסנט טען כי מדובר כחלק מאסטרטגיה מתוכננת. "זה היה חלק מהאסטרטגיה של הנשיא. הוא ואני שוחחנו ארוכות ביום ראשון, וזו הייתה האסטרטגיה שלו מההתחלה", אמר בסנט לעיתונאים מחוץ לבית הלבן. "אפשר אפילו לומר שהוא דחף את סין לעמדה גרועה. הם הגיבו. הם הראו לעולם שהם שחקנים רעים".
ההכרזה החדשה מגיעה לאחר תגובות נחרצות מצד סין והאיחוד האירופי למכסים האמריקניים. משרד המסחר הסיני הכריז היום על הטלת מכסים של 84 אחוזים על סחורה מתוצרת ארצות הברית הנכנסת למדינה, בתגובה למכסים בשיעור של 104% על יבוא סיני. הממשלה הסינית הבהירה כי היא מתכוונת "להילחם עד הסוף" במה שהיא מכנה "שימוש לרעה במכסים על ידי ארה"ב".
דובר משרד החוץ הסיני, לין ג'יאן, אמר בתדרוך עיתונאים כי בייג'ינג תנקוט צעדים "נחושים ותקיפים" כדי להגן על האינטרסים שלה, והוסיף כי "אם ארה"ב באמת רוצה לפתור את הבעיה באמצעות דיאלוג ומשא ומתן, עליה להפגין גישה של שוויון, כבוד ותועלת הדדית".
למרות הודעת הנשיא כי הוא משהה את המכסים על מדינות שלא הגיבו לא תוכנית שלו, היה זה האיחוד האירופי שהגיב להטלת מכס של 20% על סחורה מהאיחוד בהחלטה להטיל מכסי נגד על מגוון רחב של מוצרים מארה"ב, בשיעורים של בין 10-25%. המוצרים כוללים בין היתר מוצרי קוסמטיקה ואיפור, פולי סויה, אופנועים, עופות, מיץ תפוזים, אורז, טבק, אלומיניום ופלדה, סירות יוקרה, יהלומים וביגוד.
העלאת המכסים על חלק מהמוצרים תחל כבר בשבוע הבא, ב-15 באפריל, בעוד שעל מוצרים אחרים יוטלו המכסים בהדרגה בחודשים הקרובים. לפי הנציבות האירופית, הצעדים עשויים להיות מושעים אם ארה"ב תסכים ל"תוצאה הוגנת ומאוזנת של משא ומתן". עתידה של תוכנית התגובה האירופית לא ברור לפי שעה.
ביום רביעי שעבר הודיע הנשיא טראמפ על תוכנית רחבה ומקיפה של מכסים כנגד עשרות מדינות ברחבי העולם במה שכינה "יום השחרור של אמריקה". טראמפ טען כי התוכנית תכניס טריליוני דולרים לארה"ב ותחזיר את הייצור התעשייתי אליה. ההודעה טלטלה את הבורסות ברחבי העולם וירידות חדות נרשמו בכל המדדים במשך השבוע האחרון. בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן קבע כי הסיכוי למיתון עולמי עלה ל-60% בעקבות ההודעה.
בין המכסים שהוכרזו במקור, הגבוהים ביותר היו על סחורות מקמבודיה (49%), לאוס (48%), וייטנאם (46%), בורמה (44%) וסרי לנקה (44%), המשקפים את מדיניות המכס ההדדית שהנשיא הצהיר עליה. במקביל, סחורות ממדינות רבות היו אמורות להיות מחויבות במכס של 10% בלבד, ביניהן בריטניה, אוסטרליה, צ'ילה, קוסטה ריקה, ניו זילנד, אוקראינה, אל סלבדור ומרוקו.
בהופעה פומבית מוקדם יותר היום, התפאר טראמפ ביכולות המשא ומתן שלו: "אני אומר לכם, המדינות האלו מתקשרות אלינו. מנשקות לי בתחת. הן מתות לעשות איתנו עסקה. 'בבקשה אדוני תעשה עסקה, נעשה הכל, נעשה הכל אדוני'", אמר הנשיא. הוא אף תקף רפובליקנים המבקרים את מדיניותו: "ואז אני רואה רפובליקנים מורדים, מישהו כזה שרוצה לעשות לעצמו שם, אומר 'אני חושב שהקונגרס צריך להשתלט על המשא ומתן', אני אומר לכם, אף אחד לא עושה משא ומתן כמוני".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו