ג'ימי קרטר, נשיאהּ ה-39 של ארצות הברית, הלך לעולמו היום (ראשון) בגיל 100. קרטר כיהן בין השנים 1977–1981, וזכור בזכות מאמציו הדיפלומטיים, בהם הסכמי קמפ דייוויד, שהובילו לשלום בין ישראל ומצרים.
קרטר תיווך בין נשיא מצרים אנואר סאדאת וראש ממשלת ישראל מנחם בגין במהלך ועידת פסגה בקמפ דייוויד, מהלך שסימן שינוי היסטורי במזרח התיכון והוביל את מצרים להיות המדינה הערבית הראשונה שכוננה יחסים דיפלומטיים עם ישראל.
ג'ימי קרטר נולד בשנת 1924 בעיירה פליינס שבג'ורג'יה למשפחה חקלאית. לאחר שסיים את לימודיו באקדמיה הימית של ארצות הברית, שירת כקצין בצוללות. עם מות אביו בשנת 1953, עזב את הצבא כדי לנהל את עסקי החקלאות המשפחתיים והחל לפעול בזירה הפוליטית.
בשנות ה-60 כיהן בסנאט של מדינת ג'ורג'יה ולאחר מכן נבחר למושל המדינה בשנת 1970. קרטר קידם מדיניות של שוויון זכויות ורפורמות במערכת החינוך והממשל המקומי, תוך שהוא מציג תדמית של פוליטיקאי אמין וישר, מה שסייע לו להיבחר לנשיאות.
ב-1976 הפך לנשיאהּ ה-39 של ארצות הברית. במהלך כהונתו נאלץ להתמודד עם משברים כלכליים חריפים, בהם אינפלציה ומשבר הנפט. הוא ייסד את מחלקת האנרגיה והוביל תוכניות לשימור משאבים טבעיים. בזירה הבינלאומית התבלט קרטר כמוביל מדיניות זכויות אדם, תוך שהוא מנהל מגעים דיפלומטיים מורכבים.
לאחר שהפסיד בבחירות של 1980, קרטר הקדיש את חייו לפעילות הומניטרית בינלאומית. הוא הקים את מרכז קרטר שפעל ליישוב סכסוכים, פיקוח על בחירות וקידום פרויקטים חברתיים. בשנת 2002 הוענק לו פרס נובל לשלום בזכות עשורים של פעילות למען זכויות אדם ושלום עולמי.
ג'ימי קרטר זכה להכרה בינלאומית לא רק על פועלו כנשיא אלא גם על תרומתו לאחר תום כהונתו. במהלך השנים, הוא הוביל פרויקטים הומניטריים רחבי היקף, נטל חלק בפתרון סכסוכים בינלאומיים, פיקח על תהליכי בחירות במדינות מתפתחות ופעל למניעת מחלות באזורים מוכי עוני.
הישגיו הבולטים כללו את ייסוד "מרכז קרטר" בשנת 1982, ששם דגש על קידום זכויות אדם, דמוקרטיה ופיתוח כלכלי וחברתי. המרכז היה מעורב בלמעלה מ-80 מדינות ברחבי העולם, והשפעתו ניכרה בתחומים כמו חיסול מחלות טרופיות והבטחת הליך בחירות חופשי והוגן.
ב-2002 הוענק לו פרס נובל לשלום כהוקרה על פעילותו ארוכת השנים לקידום השלום וזכויות האדם. בין הפרסים הנוספים שבהם זכה נמנים: מדליית החירות הנשיאותית, פרס אנסל אדמס, פרס אינדירה גנדי ופרס האומות המאוחדות בתחום זכויות האדם.
קרטר זכה גם בשני פרסי גראמי עבור ספרי האודיו שלו. כמו כן, הוא קיבל תארי כבוד מאוניברסיטאות מובילות בעולם, בהן אוניברסיטת חיפה, וכן מדליות ועיטורים על תרומתו להומניטריות ולדמוקרטיה. קרטר זכה לעיטורים ממדינות רבות, ביניהן מסדר הנילוס ממצרים ומסדר מנואל אמדור גוררו מפנמה. בשנת 1998, חיל הים האמריקני קרא על שמו צוללת גרעינית, הכרה יוצאת דופן לאדם חי.
הישגיו ופרסיו מציבים אותו כאחת מהדמויות המובילות בתחום קידום השלום והזכויות, גם עשרות שנים לאחר סיום כהונתו בבית הלבן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו