טראמפ והאריס (ארכיון). צילום: אי.פי

קרבות צמודים, קולות במעטפות ובית המשפט העליון: תוצאות הבחירות לנשיאות צפויות להתפרסם באיחור

אם ניתן ללמוד מניסיון העבר, הרי שתוצאות האמת במרוץ לבית הלבן לא צפויות להיחשף ביום הבחירות • הסקרים הצמודים במדינות המפתח, ההצבעות המוקדמות והעתירות לבתי הדין שבוודאי יוגשו יעכבו את ההכרזה על הזוכה

[object Object]

נותרו ארבעה ימים לבחירות שכל העולם נושא אליהן עיניים, אך בארצות הברית כלל לא בטוחים שהתוצאות יפורסמו במהירות. בדרך כלל, ספירות הקולות וההכרזה על הנשיא הבא נעשות תוך כמה שעות מנעילת הקלפיות, אולם הפעם, שלוש סיבות עשויות להביא לכך שיחלפו כמה ימים, ואולי יותר מכך, עד שנדע מי יישב בבית הלבן בארבע השנים הבאות.

הגורם המעכב הראשון הוא הקרב הצמוד בכלל, ובמדינות המתנדנדות בפרט. כאן, בצפון קרוליינה, ההערכה היא ש-10,000 קולות בלבד יכריעו האם קמלה האריס תנצח במדינה, או האם דונלד טראמפ ישוב ויזכה בה, כפי שקרה בפעמיים הקודמות. קרבות צמודים כאלו יתנהלו, על פי המומחים, בשורה של מדינות נוספות: ויסקונסין, נבדה, מישיגן, פנסילבניה וג'ורג'יה.

קלפי במדינת קליפורניה בארה"ב, צילום: איי.אף.פי /

הסקרים מראים, כי הפערים בין שני המועמדים בשש המדינות נמצא בתוך טעות הדגימה ולעתים מדובר בשוויון מוחלט. אם אכן התוצאות יהיו צמודות, ספירת הקולות והאשרור שלהן בכל מדינה צפוי להימשך זמן רב הרבה יותר מהרגיל.

מעכב שני, הוא קולות ההצבעה המוקדמת וההצבעה בדואר. השנה, הרפובליקנים קראו לראשונה לתומכי המפלגה להשתתף בהצבעות המוקדמות, שנפתחו לפני כמה שבועות ברחבי המדינות השונות בארה"ב. בכל אחת מ-50 המדינות יש חוקים שונים באשר לתקופות הפתיחה והסגירה של ההצבעה המוקדמת. ואולם, בכל המדינות מדובר באופן הצבעה שונה, המחייב פתיחת מעטפות וזיהוי שלהן – תהליך שאורך כמה שעות.

לכן, במדינות שבהן ההיערכות להיקף ההצבעה המוקדמת לא תהיה מספיקה, עשוי להיות עיכוב בספירת הקולות. אם הקרב באותה מדינה יהיה צמוד, הרי ההשהיה הזו יכולה להשאיר פתוחה לפחות במשך כמה שעות את השאלה מי ניצח באותה מדינה. כך, למשל, בבחירות 2020 קולות ההצבעה המוקדמת הפכו את התוצאה מניצחון של ביידן בקולות הרגילים, לטובת טראמפ בכלל הקולות – נתון שהתברר רק לפנות בוקר.

קלפי להצבעה מוקדמת בבחירות, צילום: איי.אף.פי

סיבה שלישית לעיכובים, שגם היא עשויה להיות מכריעה אם התוצאות יהיו צמודות כמו בסקרים, היא עתירות משפטיות. שתי המפלגות הכינו מראש עורכי דין שיעתרו לבתי המשפט בכל מקרה של ספק על כשרות התוצאות.

כזכור, בעקבות טענות טראמפ לזיוף תוצאות בחירות 2020 פרקליטים מטעמו הגישו 61 תביעות בבתי המשפט בארה"ב, אך כולן נדחו. תביעות דומות כבר הוגשו על ידי שני הצדדים בפנסילבניה, בטענות לפגמים בהליכי ההצבעה המוקדמת והעידוד שלה. מומחים מעריכים כי ככל שהקרבות יהיו צמודים יותר, כך גדלים הסיכויים שבתי המשפט יתערבו ואולי אף יכריעו את גורל המרוץ.

כזכור, הבחירות לנשיאות של שנת 2000, בין אל גור וג'ורג' בוש הבן, הוכרעו בסופו של דבר בבית המשפט העליון של ארה"ב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו