הישג לביידן או התקפלות? נחתם הסכם להעלאת תקרת החוב האמריקנית

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ויו"ר בית הנבחרים מהאופוזיציה הגיעו לעסקה שתמנע מהמדינה להגיע לחדלות פירעון • המבחן האמיתי: ההסכם צריך לעבור את אישור הקונגרס

הנשיא ביידן לוחץ את ידו של יו"ר בית הנבחרים, קווין מקארתי , רויטרס
הנשיא ביידן לוחץ את ידו של יו"ר בית הנבחרים, קווין מקארתי. צילום: רויטרס

נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, הודיע היום (שני) כי הגיע להסכמה עם יו"ר בית הנבחרים, קווין מקארתי, בנוגע להסכם להעלאת תקרת החוב של ארצות הברית וכי המסמך יובא לאישורו של הקונגרס.

ביידן התייחס להסכם, שהגיע לאחר כמעט חודש של משא ומתן קדחתני בין אנשי הממשל לראשי המפלגה הרפובליקנית, כ"פשרה. מקארתי, מהצד השני, התייחס להסכם ואמר כי הוא "ראוי לעם האמריקני".תמיכתו של מקארתי, ואיתו לפחות חלק מנציגי המפלגה הרפובליקנית בבית הנבחרים, צפויה לאפשר את העברתו של ההסכם בבית הנבחרים, הנשלט על ידי המפלגה. 

במשרד האוצר האמריקני הזהירו כי ארצות הברית תגיע לחדלות פירעון אם לא תתקבל הסכמה על העלאת תקרת החוב עד החמישי ביוני. הרפובליקנים דרשו סידרה של קיצוצים בתקציב המדינה האמריקני, בעיקר בתחומי החינוך והרווחה.

בנאום קצר בפני עיתונאים בבית הלבן אמר הנשיא ביידן: "העסקה המוצעת היא צעד חשוב מאוד קדימה. היא מסירה מהשולחן את האיום של חדלות פירעון קטסטרופלית והשבתת הממשל ומגנה על ההתאוששות הכלכלית ההיסטורית שהרווחנו בעמל רב".

ביידן הודיע על הסכם להעלאת תקרת החוב של ארה"ב

"ההסכם גם מייצג פשרה שבמסגרתה אף צד לא קיבל את כל מה שהוא רצה, אבל זו האחריות של ממשל תקין", אמר הנשיא. ביידן התייחס ליו"ר בית הנבחרים מקארתי ואמר כי הוא נשא ונתן "בתום לב" וכי יש בידו את הקולות הדרושים על מנת להעביר את ההסכם בקונגרס.

תקרת החוב האמריקנית עומדת כיום על 31.4 טריליון דולרים. כזכור, בממשל האמריקני התריעו מזה כמה שבועות שאם הקונגרס - שאחד מבתיו נשלט על-ידי המפלגה הרפובליקנית - לא יעלה את תקרת החוב, לא יהיה לממשל האמריקני דרך לממן את ההתחייבויות שלו בכל הנוגע לתשלומים הקבועים להחזרת הלוואות שנטל. המשמעות עשויה להיות חדלות פירעון שתזעזע את הכלכלה וככל הנראה תוביל להורדת דירוג האשראי של ארה"ב, על כל המשתמע מכך.

הסיבה לכך שארה"ב צריכה ליטול עוד ועוד הלוואות - בדמות של אגרות חוב ועוד אמצעים - היא שיש לה גירעון תקציבי קבוע, כלומר יש לה פחות מידי כסף זמין מכסף שהיא צריכה להוציא על תשלומים שוטפים, ואם תקרת החוב לא תשונה, כנראה שכבר בתחילת יוני לא תהיה לממשל דרך לממן את הגירעון השוטף. למעשה כבר לפני כמה חודשים ארה"ב הגיעה לתקרת החוב באופן רשמי, אך משרד האוצר האמריקני הצליח לממן את הגירעון באמצעות כספים קיימים ולא דרך הלוואות חדשות על-ידי הסטת משאבים. עתה, האמצעים המיוחדים האלו כנראה לא יספיקו וארה"ב עשויה בפעם הראשונה בהיסטוריה להיות במצב של פיגור תשלומים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר