גשם ירד בפסגת כיפת הקרח של גרינלנד // צילום: רויטרס

עוד סימן מדאיג להתחממות כדה"א: גשם ירד בפסגת כיפת הקרח של גרינלנד בפעם הראשונה

המקרה הנדיר תועד ב-14 באוגוסט, כשגשם פקד את הפסגה למשך מספר שעות - וגם המדענים נותרו בהלם • הגשם רק מגביר את המסת הקרחון, שממשיך לאבד מגודלו

בפעם הראשונה בהיסטוריה המתועדת, גשם ירד בנקודה הגבוהה ביותר בפסגת גרינלנד. מדובר בסימן מדאיג המעיד על מצב הקרחון שקצב המסתו הולך וגובר, זאת לצד תדירות אירועי האקלים הקיצוני בקיץ האחרון.

המקרה תועד ב-14 באוגוסט, בזמן שפקד את גרינלנד גל חום. מדובר בגשם שירד בפסגה למשך מספר שעות. "זה לא סימן בריא לקרחון", אמר אינדראני דאס, גלסיולוג (חוקר קרחונים) מאוניברסיטת קולומביה, לסוכנות הידיעות רויטרס. "המים זה סימן רע, הם רק גורמים להמסה נוספת של הקרחון". בסך הכל ירדו 7 מיליארד טון גשם ברחבי גרינלנד במשך שלושה ימים, מה-14 באוגוסט עד ה-16 באוגוסט - הכמות הגדולה ביותר מאז החלו המדידות בשנת 1950.

מדענים מעריכים כי המסת הקרחונים בגרינלנד גרמה לכ-25% מעליית מפלס הים העולמי בעשורים האחרונים. "זה דבר חדש, זה פרק ​​חדש ב'ספר' של גרינלנד", אמר מרקו טדסקו, חוקר במצפה כדור הארץ לאמונט-דוהרטי באוניברסיטת קולומביה לניו יורק טיימס. 

הגשם שובר השיאים הוא האחרון בשורה של סימני אזהרה לגבי האופן שבו שינוי האקלים משפיעים על כדור הארץ. הטמפרטורות הגבוהות של יולי, גרמו להמסה מוגברת של הקרחונים בגרינלנד, כך שמספיק קרח נמס ביום אחד כדי לכסות את מדינת פלורידה בארה"ב בכ-5 סנטימטרים של מים.

קרחונים גרינלנד // צילום: רויטרס,

"הגשם המדאיג הזה בפסגת גרינלנד אינו אירוע בודד", אמרה טווילה מון, סגנית המדען הראשי במרכז הלאומי לשלג וקרח בארה"ב. "יחד עם עלייה בשיטפונות, בשריפות ובאירועים קיצוניים אחרים, מדובר 'פעמוני האזהרה' רבים המעידים על הצורך להפחית את פליטת גזי החממה".

כמו כן, אתמול פורסם מדד ראשון מסוגו של יוניסף (קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים) לפיו כמעט כל 2.2 מיליארד הילדים בעולם חשופים לפחות סיכון סביבתי אחד הוא יותר, החל מהצפות קטסטרופליות ועד אוויר מזוהם.

בשבוע שעבר הזהירו מדעני האו"ם שההתחממות הגלובלית קרובה לסכנה לצאת מכלל שליטה, כאשר גלי חום קשים, הוריקנים ואירועי קיצון אחרים עלולים להחמיר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...