נמשכת תנופת הכיבושים של ארגון הטאליבן באפגניסטן, כשאנשי הקבוצה הקיצונית כבשו היום (שבת) את בירת מחוז וורדאק, מיידן שהאר, הישג המציב אותם כעת בשערי הבירה קאבול.
בנוסף, כלי תקשורת במדינה הודיעו על נפילתה של העיר מאזר-י שריף, העיר הרביעית בגודלה במדינה ובירת מחוז בלח', בה מתגוררים קרוב לחצי מיליון בני אדם. עוד דווח על זרם אדיר של פליטים העושים את דרכם לבירה קאבול. עם כיבוש העיר השלים ארגון הטאליבן את כיבושה של כמעט כל צפו ןהמדינה, מעוז של מתנגדי הארגון בעבר.
גורמים במדינה דיווחו לעיתון ההודי "טיימס אוף אינדיה" כי לוחמים של הארגון הסוני הקיצוני נצפו מתקדמים בפרבריה הדרומיים של ה בירה. כלי תקשורת במערב דיווחו על הגעה של כוחות גדולים של צבא ארצות הברית לבירה, לקראת פינוי קרוב של מתחם השגרירות ואזרחי ארצות הברית מהעיר, במקרה ותיפול לידי הארגון.
דובר הפנטגון, ג'ון קירבי, העריך כי לוחמי הטאליבן נמצאים כשלושים מיילים ממרכזה של העירו כעת יפעלו על מנת לנתק ולבודד אותה, כהכנה למתקפה סופית להפלת שלטונו של הנשיא, אשרף גאני. קירבי הודיע כי 3,000 חיילים ישלחו בימים הקרובים לקאבול על מנת לסייע בחילוצם של אזרחים אמריקנים, עובדי השגרירות ומתורגמנים ששירתו את צבא ארצות הברית. על פי קירבי, חלק מהכוחות המיועדים לסיוע בפינוי כבר נמצאים בקאבול. כלי תקשורת בארצות הברית דיווחו כי עובדי השגרירות קיבלו הוראה לשרוף מסמכים.
אתמול הצליחו אנשי הארגון לכבוש את העיר השנייה בגודלה במדינה, קנדהאר, ועוד סדרה של ערים גדולות, צמתי מפתח ובסיסים צבאיים. על פי דיווחים מהמדינה, הטאליבן עושים שימוש במוסקים שנפלו לידיהם כשכבשו בסיסים של הצבא האפגני וכן בארטילריה, טנקים ונשק כבד אחר שנפל שלל בידם.
נשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ, פרסם דרך עוזרו ציוץ ברשת החברתית טוויטר בו נכתב: "יש בלאגן טרגי באפגניסטן, הגבול שלנו פתוח ופרוץ לגמרי, שיעור הפשיעה חסר תקדים, מחירי הנפט בשמיים, האינפלציה גוברת ובעולם מנצלים אותנו בכל הזדמנות. מתגעגעים אלי כבר?".
גם שגרירת ארצות הברית באו"ם לשעבר, ניקי היילי, תקפה בחריפות את ממשל ביידן על מדיניותו באפגניסטן וכתבה ברשת החברתית טוויטר: "מה שקורה באפגניסטן הוא מביש. נוכחות צבאית קטנה יכלה לשמור על השקט. נכנו לטרוריסטים וויתרנו על העם האפגני. העולם מסוכן יותר כעת".
"לאיש לא אכפת מאיתנו"
אך מי שישלם את המחיר החמור ביותר אם הטליבאן יהפכו לאדוניה של אפגניסטן הן נשות המדינה. תחת שלטונו הקודם של הטליבאן, ילדות ונערות לא הורשו להירשם לבתי ספר, נשים סולקו ממקומות העבודה וחויבו במלווה ממשפחתן על מנת לצאת את סף ביתן. כעת נשים רבות במדינה מתחלחלות מהאפשרות שהמצב הזה ישוב להיות המציאות היומיומית שלהן.
בסרטון שהפך לוויראלי ברשת החברתית טוויטר, ילדה אפגנית מספרת בדמעות על חרדתה לעתידה במדינה תחת שליטת הטליבאן. "אנו לא נחשבים משום שנולדנו באפגניסטן. אינני יכולה שלא לבכות. לאיש לא איכפת מאיתנו. אנו נמות לאט-לאט לאורך הזמן", אומרת הילדה האפגנית.
פשטנה דוראני, מורה ומחנכת בארגון צדקה זר בעיר קנדהאר, אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס לפני נפילת העיר לידי הטאליבן כי היא חוששת מהגרוע מכל. "כל התלמידות שלי כבר ברחו. כעת עליי לחשוש לחיי, לאחר שבמשך שנים הטפתי לחינוכן של נשים ולזכויותיהן", אומרת המחנכת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו