התרגשות וקרב יריות: בחירות ראשונות במעוז דאעש לשעבר בפיליפינים

האוטונומיה המוסלמית בדרום המדינה המזרח אסייתית יצאה למערכת הבחירות הראשונה בתולדותיה, שש שנים לאחר שמחבלי דאעש כבשו בסערה חלקים נרחבים ממנה • קרב יריות פרץ בין תומכי מפלגות שונות

נשים יוצאות להצביע לצד חיילים של הצבא הפיליפיני במחוז המוסלמי ,
נשים יוצאות להצביע לצד חיילים של הצבא הפיליפיני במחוז המוסלמי

מצביעים ברחבי האזור המוסלמי האוטונומי של הפיליפינים החלו להצביע לפרלמנט הראשון שנבחר בבוקר יום שני, שעות לאחר שאלימות ירי הותירה אחריה לפחות שלושה הרוגים מחוץ לקלפי.

מתיחות וקרבות ירי: המחוז האוטונומי המוסלמי בפיליפינים יוצא לבחירות // רויטרס


שש שנים לאחר הקרב המדמם על העיר מאראווי, שכונתה "מוסול של דרום מזרח אסיה", בין הצבא הפיליפיני למחבלי דאעש, המעבר לשלטון דמוקרטי במחוזות המוסלמיים ואוטונומי של הפיליפינים  הושלם.

הבחירות הן שיאו של תהליך שלום שהחל בסוף שנות ה-90 והביא להקמת האזור האוטונומי באנגסמורו במינדנאו המוסלמית (BARMM) בדרום הרחוק של המדינה. יותר משני מיליון מצביעים זכאים להצביע ל-80 מושבים בפרלמנט, עליהם מתמודדות 13 מפלגות.

משוריינים של הצבא הפיליפיני סמוך לקלפי במאראווי | צילום: איי.פי

במאראווי, עיר המזוהה זה מכבר עם עימות עקוב מדם בין כוחות הממשלה לג'יהאדיסטים, עיתונאי AFP ראו תורים ארוכים של מצביעים עומדים בשקט מחוץ לקלפיות, כשטנקים ואנשי ביטחון עומדים על המשמר. "אנחנו נרגשים, הגענו לכאן מוקדם בבוקר", אמר מוחמד אקטאר מקבדה, בן 18, שזה עתה הצביע.

רחוב הרוס בעיר מאראווי כתוצאה מלחימה בין הצבא לדאעש | צילום: אי.פי.איי

"אני עצבני כי עלול להיות כאוס. קודם היה כאוס. עכשיו שלום", הוסיף. "אני נרגש מהתוצאות". בהתחשב בהיסטוריה הארוכה של אלימות פוליטית וסכסוכי דם בין משפחות חזקות באזור, בחירות שלוות ייחשבו למוצלחות, אמרו ראשי המפלגה לסוכנות הידיעות AFP בשבוע שעבר.

אך השלום השברירי גילה סדקים בשעות הבוקר המוקדמות של יום שני. שלושה בני אדם נהרגו ו-15 נוספים נפצעו כאשר ירי פרץ מחוץ לבית ספר שהפך לקלפי בבירה האזורית קוטבטו, שעות ספורות לפני פתיחת הקלפיות.

מפקד משטרת קוטבטו, ג'יבין בונגקאיאו, אמר כי הירי התרחש מעט לפני חצות, כאשר חברי סיעות פוליטיות יריבות נאבקו על הזכות להצביע ראשונים. "זה התחיל כמאבק על מקום בתור בין שתי קבוצות", אמר בונגקאיאו על הירי מחוץ לבית ספר ששימש כקלפי בבירה האזורית.

נשים יוצאות להצביע לצד חיילים של הצבא הפיליפיני במחוז המוסלמי |
נשים נבדקות על ידי חיילת בבחירות במחוז המוסלמי בפיליפינים |

"זה הוביל לדחיפות, הסלים לקרב אגרופים, ובסופו של דבר פרצו ירי באזור הומה אדם". בונגקאיאו הוסיף כי הגברים השתייכו למפלגות יריבות שצמחו מחזית השחרור האסלאמית מורו (MILF), הקבוצה שבילה עשרות שנים במאבק למען אוטונומיה אזורית במדינה הקתולית ברובה.

האבטחה תוגברה ברחבי המחוז בימים האחרונים, כאשר יותר מ-20,000 אנשי ביטחון התפרסו באזורי ההצבעה וצוותי תגובה מהירה התאספו כדי לטפל באלימות אפשרית. בחודש שעבר, שיירת מכוניות ובה ראש הממשלה הזמני של האזור - שמונה על ידי הנשיא פרדיננד מרקוס - הטתקפה על ידי מחבלים בפיגוע ירי.  באירוע נפרד, גבר מת בבית החולים בשעות הבוקר המוקדמות של יום שני בעקבות פיצוץ ליד קלפי אחר. המשטרה עדיין חוקרת את הסיבה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר