טראמפ לאחר הפגישה עם נשיא סין: התחייב לא לספק ציוד צבאי לאיראן

הנשיא האמריקני הצהיר: שי לא יספק סיוע צבאי לאיראן, אך ימשיך ברכישת הנפט • מזכיר המדינה רוביו מבהיר: "לא צריכים את עזרתם" • האזהרה הסינית בנושא החשוב להם ביותר וההזמנה הרשמית לבית הלבן בספטמבר

טראמפ ושי על רקע חיילי הצבא הסיני. צילום: רויטרס

בראיון שיתקיים הלילה (שישי, שעון ישראל), יישב דונלד טראמפ מול שון האניטי מרשת "פוקס ניוז האמריקנית" לאחר מפגש הפסגה בינו לבין מנהיג סין, שי ג'ינפינג.

אך בינתיים, קטעים קצרים שפורסמו היום (חמישי) מהראיון נראה הנשיא האמריקני אומר כי שי התחייב שלא לספק לאיראן ציוד צבאי, אך ציין כי סין תמשיך לרכוש נפט איראני, לפיו "זו מדינה שרוכשת נפט רב מאיראן" ולכך הוסיף: "שי רוצה עסקה עם איראן, הוא ישמח לעזור".

טראמפ לאחר הפגישה עם נשיא סין: התחייב לא לספק ציוד צבאי לאיראן | פוקס ניוז

בעוד הנשיא טראמפ הדגיש את נכונותו של שי לסייע, מזכיר המדינה מרקו רוביו הציג קו מסויג יותר בראיון לרשת NBC מוקדם יותר היום. רוביו הבהיר כי ארצות הברית לא ביקשה את עזרתה של סין - "אנחנו לא זקוקים לעזרתם". לדבריו, הנושא הועלה בשיחות בעיקר כדי להבהיר את העמדה האמריקנית ולהבטיח שהצד הסיני מבין אותה לעומק, נוכח הדומיננטיות של המלחמה בסדר היום העולמי.

הנשיא טראמפ הגיע אמש (רביעי) למפגש פסגה בבייג'ינג כשעל הפרק עומדת סוגיה דחופה במיוחד: המלחמה באיראן. טהרן נשענת על סין לצורך הישרדותה הכלכלית, וטראמפ מבקש את עזרתו של הנשיא שי בתיווך לסיום המלחמה, כך על פי גורם רשמי בבית הלבן ששוחח עם העיתון "וול סטריט ג'ורנל". שני המנהיגים דנו בנושא האיראני, וסין הסכימה כי מצר הורמוז חייב להישאר נתיב מים חופשי וכי אין לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני.

יום הדיונים המרכזי נפתח בטקס מפואר בכיכר טיאננמן. הנשיא שי קיבל את פניו של טראמפ בלחיצת יד - ולא ב"חיבוק גדול ושמן" כפי שטראמפ הצהיר קודם לכן כי הוא מצפה לקבל. הטקס כלל שטיח אדום, משמר כבוד צבאי וילדים מנופפי דגלים, לצד מטחי כבוד מתותחים בזמן שנוגן ההמנון האמריקאי. המשלחת האמריקאית כללה דמויות בולטות מעולם העסקים כמו אילון מאסק (טסלה) וג'נסן הואנג (אנבידיה), לצד בני משפחתו של הנשיא, אריק ולארה טראמפ.

טראמפ ושי בקבלת הפנים בבייג'ינג, צילום: AP

במהלך הפגישה הסגורה, שנמשכה כשעתיים ורבע, הציב הנשיא שי קו נוקשה בנוגע לסוגיית טיוואן. על פי התקשורת הממשלתית בסין, שי הזהיר מפני "חיכוך ואף עימותים" אם הנושא לא יטופל כראוי, והבהיר כי עבור סין, טיוואן היא בעלת חשיבות עליונה ביחסים בין המדינות. במקביל למתיחות זו, שני המנהיגים שואפים לייצב את יחסי המסחר לאחר מלחמת הסחר של השנה שעברה.

בבית הלבן הוסיפו כי שי הביע עניין בהגדלת הרכישות הסיניות של נפט אמריקני.

בסיכום המפגש, אותו הגדיר הבית הלבן כ"טוב", הזמין טראמפ את שי ורעייתו לביקור גומלין בבית הלבן ב־24 בספטמבר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר