רשות האתיקה של הונג קונג (ICAC) הודיעה היום (שישי) כי עצרה שמונה חשודים נוספים בקשר לשרֵפה הקטלנית במתחם המגורים Wang Fuk Court שבטאי פו, אסון שבו נהרגו לפחות 128 בני אדם וכ-200 נוספים עדיין נעדרים. כך לפי סוכנות הידיעות רויטרס. הרשויות ציינו כי פעולות החילוץ הסתיימו, אך "מניין ההרוגים עשוי להמשיך ולעלות". בבתי החולים אושפזו בסך הכל עד כה 79 נפגעים, 12 מהם כבאים.
הונג קונג: בלוק בניינים שלם עולה באש // רויטרס
ה-ICAC מסרה כי הוקם צוות מיוחד לבדיקת חשדות לשחיתות בפרויקט השיפוץ במתחם, יממה לאחר שהמשטרה עצרה שלושה חשודים. מדובר בשרֵפה הקשה ביותר בעיר מזה כמעט שמונים שנה.בשנת 1948 פרצה באזור שריפה, אז נהרגו 135 איש.
האש פרצה ביום רביעי אחר הצהריים והתפשטה תוך זמן קצר לשבעה משמונת הבניינים בני 32 הקומות. שר הביטחון של הונג קונג, כריס טנג, אמר במסיבת עיתונאים: "איננו שוללים את האפשרות שיימצאו גופות נוספות כאשר המשטרה תיכנס לבדיקה מדוקדקת". הוא הוסיף כי "אזעקות השרֵפה במתחם לא פעלו כראוי".
לדבריו, המתחם, שבו גרים יותר מ-4,600 איש, היה כולו עטוף פיגומי במבוק ויריעות ירוקות כחלק מעבודות השיפוץ. גורמים רשמיים הוסיפו כי הם חושדים שחומרי בנייה אחרים שנמצאו בדירות, כולל רשתות מגן, בדי קנבס וכיסויי פלסטיק - לא עמדו בתקני הבטיחות.
נציין כי הונג קונג היא אחד המקומות האחרונים בעולם שבהם עדיין עושים שימוש נרחב בפיגומים מבמבוק. במרץ השנה החליטה הממשלה להתחיל להוציא את הפיגומים המסורתיים בהדרגה משימוש בשל הסיכון הביטחוני הנשקף מהם
הרשויות דיווחו אתמול כי יותר מ-250 בני אדם עדיין נעדרים, ולא מסרו מהו המספר המעודכן היום. במתחם, שבו שמונה מגדלים בני 32 קומות, התגוררו כ-4,800 תושבים - רובם אזרחים ותיקים. מבין הדיירים שהצליחו לברוח, יותר מ-900 שוהים במקלטים זמניים.
תושבים חוזרים אל העשן והפיח
היום שבו עשרות תושבים לאזור האסון. חלקם הניחו פרחים, אחרים ניסו לעכל את מראות ההרס. רבים מהדיירים המבוגרים עמדו מול הבניינים המפוחמים כשהם מחזיקים את ראשם בידיים.
גברת יו, אחת הדיירות, עמדה מול אחד המבנים ואמרה: "זה הבית שלי. תסתכלו שם, בקומה העשירית - שם היה הבית שלי. ליד הגבעות, שם הבית שלי היה פעם. אני כל כך רוצה לחזור הביתה, אבל הבית שלי כנראה איננו יותר. הם לא נותנים לנו להיכנס, וכשאני מסתכלת לשם, הלב שלי נהיה כבד".
מאות משפחות התמודדו במקביל עם זיהוי גופות באמצעות תמונות שצולמו על-ידי צוותי החילוץ. טנג אישר כי רק 39 מהנספים זוהו עד כה.
מירה וונג, שבני משפחתה התגוררו במתחם, אמרה לסוכנות הידיעות: "אני מזהה בתמונה אולי את הגופה של אבא שלי... גופתו עדיין נעדרת". תושבת נוספת, שביקשה להישאר בעילום שם, אמרה כי אשתו של חבר נעדרת: "רציונלית, אני מבינה שזה אומר שאין תקווה. אבל חייבים למצוא את הגופות, נכון?"
סגן ראש שירותי הכיבוי, דרק ארמסטרונג צ'אן, אמר כי כבאים מצאו ניצולים בכמה מגדלים - אך ככל שחולף הזמן הסיכוי למצוא תושבים ששרדו את האסון הולך ופוחת. צוותי החילוץ באזור האסון מסתובבים עם פנסים במגדלים החרוכים, ועוברים מדירה לדירה בתקווה למצוא ניצולים.
מאות מתנדבים פעלו באזור וסייעו למפונים. הם מיינו ציוד, העבירו משלוחים, חילקו אוכל חם והקימו מרכז סיוע ענק ליד קניון סמוך. העבודה נעשתה במשמרות מסביב לשעון.
השרֵפה, שהיא כאמור הקטלנית ביותר מאז 1948, עוררה השוואות לשרֵפת גרנפל בלונדון. לפי מחלקת העבודה בעיר, הדיירים התלוננו אשתקד על סכנות בטיחות הנובעות מהשיפוץ, אך נענו כי "רמת הסיכון נמוכה יחסית". בתוך כך, בקרבת תחנת רכבת סמוכה חולקו מאות עלונים הקוראים לחקירה עצמאית ולבדיקה מחדש של מנגנוני הפיקוח.
אחד המתנדבים, שהזדהה בשם מיילס בלבד, אמר לרויטרס: "אנחנו צריכים רענון כולל של המוסדות. חייבים לבדוק כל חשד לשחיתות באתרי בנייה בכל רחבי הונג קונג. זו הסיבה שאנחנו, ההונג קונגים, יוצאים לעמוד בחזית".
המעצרים: מהנדסים, קבלני פיגומים ומנהלים
ה-ICAC מסרה כי בין שמונת העצורים ישנו יועץ הנדסי, קבלן פיגומים ומתאם נוסף. יום קודם לכן נעצרו שני דירקטורים ויועץ הנדסי מחברת Prestige Construction, שלפי הרשויות ביצעה עבודות תחזוקה במתחם במשך יותר משנה. השלושה נעצרו בחשד לגרימת מוות ברשלנות, בשל שימוש בחומרים מסוכנים, בהם לוחות ספוג דליקים שחסמו חלונות. החברה לא הגיבה לפניות.
לפי עמותת Bethune House, עשרות עובדות מהפיליפינים נפגעו באסון ו-19 מהן עדיין נעדרות. הקונסוליה של אינדונזיה אישרה כי שתיים מבין ההרוגים הן אזרחיות המדינה. בהונג קונג מועסקות כ-368 אלף עובדות בית - רובן נשים ממדינות אסיה בעלות הכנסה נמוכה - המתגוררות בבתי מעסיקיהן.
הונג קונג, שבמסגרת יחסיה עם סין מוגדרת כאוטונומיה למחצה, הודיעה שבייג'ינג תסייע לה להתמודד עם האסון ברובע טאי פו שבצפון העיר, ותספק לה בין השאר רחפנים ותרופות. ראש ממשלת הונג קונג, ג'ון לי, הודיע על הקמת קרן סיוע בהיקף של 300 מיליון דולר הונג קונגי, וחברות ענק סיניות הודיעו שיתרמו סכומים נוספים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
![[object Object]](/wp-content/uploads/2024/05/15/06/whatsapp-israelhayom-m-150-.gif)