כוחות המורדים בסודאן (מיליציית ה-RSF, ״כוחות התמיכה המהירה״) הכריזו אתמול (ראשון) על כך שהצליחו להשתלט על המעוז האחרון שהיה בשליטת הצבא הסודאני באזור מערב דארפור, כאשר בו-זמנית נפוצו היום (שני) תיעודים קשים של טבח בגברים ונשים באזור וחשש עולמי ממעשי טבח באוכלוסייה המקומית.
מלחמת האזרחים בסודאן פרצה באפריל 2023 כעימות בין כוחות הצבא בהנהגת עבדל פתאח אל-בורהאן למיליציית ״כוחות התמיכה המהירה״ (RSF) בהנהגת מוחמד חמדאן דגאלו, המכונה ״חמדתי״. מאז נהרגו עשרות אלפי בני אדם, כמעט 12 מיליון נעקרו מבתיהם, וחצי מהאוכלוסייה נקלעה לסכנת רעב, מה שהאו"ם מתאר כמשבר ההומניטרי החמור בעולם.
ההודעה של המורדים על תפיסת העיר מגיעה לאחר 18 חודשים של מצור והפצצות ארטילריות על העיר. סרטונים שהופצו אתמול הראו את כוחות המורדים בתוך בסיס של הצבא, אך רויטרס לא הצליחה לאמת את מועד הצילום. הצבא הסודאני שומר לפי שעה על שתיקה לגבי גורל העיר.
כ-250,000 אזרחים, מחציתם ילדים, כלואים באל-פאשר ללא סיוע הומניטרי. בין 2,500 ל-3,000 אנשים ברחו מהעיר אתמול, כך לפי האו"ם. סרטונים שהתפרסמו היום הראו עשרות גופות של אזרחים מוטלות על הקרקע לצד רכבים שרופים. קבוצה מקומית של תושבי העיר האשימה את כוחות המורדים בביצוע ״הצורות הקשות ביותר של אלימות וטיהור אתני״ נגד אזרחים מאז יום ראשון.
למרות שבסרטון שהופץ על ידי המורדים, נראה סגן מפקד ה-RSF קורא ללוחמיו שלא לפגוע באזרחים ולבזוז, סרטונים שנפוצו בשעות האחרונות חושפים מראות מזוויעים: מעצרים תוך קריאות גזעניות נגד השבטים האפריקנים מהאזור, אלימות קשה כשלוחמי RSF יורים ומכים אנשים שמנסים לברוח, ושיירות רכבים שרופות לצד עשרות גופות מוטלות על הקרקע, והוצאות המוניות להורג.
ה-RSF צמחו ממיליציות ה"ג'נג'וויד" הידועות לשמצה שביצעו זוועות בדארפור ברצח העם באזור.
אם אכן כוחות המורדים תפסו את אל-פאשר, משמעות הדבר שהם התקדמו כברת דרך לביסוס שלטונם באזור דארפור ובדרום סודאן. השינוי עלול להוביל לחלוקתה בפועל של סודאן: הצבא ישלוט בצפון, במזרח ובמרכז, וה-RSF באזור דארפור ובחלקים מהדרום.
ביום שישי האחרון נציגים מארה"ב, מצרים, סעודיה ואיחוד האמירויות נפגשו בוושינגטון כדי לדון ב"שלום ויציבות בסודאן" ובמעבר לשלטון אזרחי, אך הפגישה לא הביאה להתקדמות. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר היום שהמצב בסודאן "הוא לא רק בעיה סודאנית... יש יותר ויותר התערבות חיצונית שמערערת את האפשרות להפסקת אש ולפתרון מדיני".
איחוד האמירויות מואשמת באספקת נשק מתקדם ומל"טים למורדי ה-RSF, ומצרים היא בעלת בריתה המרכזית של כוחות הצבא.
מזכ"ל האו"ם גוטרש תיאר את המצב כ"הסלמה נוראית בסכסוך" והוסיף ש"רמת הסבל שאנחנו עדים לה בסודאן היא בלתי נסבלת". טום פלטשר, ראש משרד התיאום ההומניטרי של האו"ם, הביע "דאגה עמוקה" מהדיווחים על פגיעה באזרחים.
"מאות אלפי אזרחים כלואים ומבועתים - מופגזים, מורעבים, וללא גישה למזון, שירותי בריאות או ביטחון", אמר פלטשר. הוא קרא ל"גישה הומניטרית בטוחה, מהירה וללא מכשולים" כדי לעזור לאוכלוסייה שנשארה באל-פאשר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו