"יאכטת הסלפי" של גרטה: כך סיקרה התקשורת העולמית את ההשתלטות על המשט לעזה

התקשורת הביקורתית על ישראל התמקדה בטענות ל"חטיפה" ו"פשיטה" • אתרים פרו-ישראליים הדגישו את התגובה הישראלית על "יאכטת הסלפי" • משרד החוץ: "סופקו להם כריכים ומים, המופע הסתיים"

גרטה טונברג במשט לעזה. איבדה כיוון. צילום: רויטרס

המסע של גרטה טונברג וחבריה לארץ ישראל על סיפונה של הספינה "מדלין" קיבל תשומת לב מיוחדת בתקשורת העולמית שמרבה לסקר את מה שקורה במלחמת ישראל בחמאס.

גרטה טונברג מודיעה: כוחות ישראליים חטפו אותי // עמוד ה-X של המשט לעזה Freedom Flotilla Coalition

ה"גרדיאן" הבריטי, שידוע בביקורת שלו על ישראל, שיתף את ההשתלטות על הספינה באחת הכתבות המרכזיות שלו. "כוחות ישראליים השתלטו על סירת סיוע לעזה שנשאה את גרטה טונברג" תיארה כותרת הכתבה בעיתון הבריטי הנפוץ. "היאכטה מדלין, הנושאת דגל בריטי, ואשר הופעלה על ידי קואליציית משט החירות הפרו-פלשתיני, נועדה להעביר סיוע סמלי לעזה ולהעלות את המודעות הבינלאומית למשבר ההומניטרי שם", הוסבר בכותרת המשנה של הכתבה.

בטקסט עצמו נמסר כי הסירה נעצרה על ידי ישראל, והובאה התגובה של אנשי המשט שהאשימו את ישראל בעצירת הספינה בכוח ואמרו כי "הספינה נחטפה שלא כדין, צוותה האזרחי הלא חמוש נחטף, ומטענה מציל החיים - כולל תמ"ל לתינוקות, מזון וציוד רפואי - הוחרם". הגרדיאן ציין גם את התגובה של משרד החוץ הישראלי: "'יאכטת הסלפי' של ה'סלבריטאים' עושה את דרכה בבטחה לחופי ישראל. הנוסעים צפויים לחזור למדינות מולדתם. כל הנוסעים היו בטוחים ולא נפגעו. סופקו להם כריכים ומים. המופע הסתיים".

המשט לעזה ב-BBC, צילום: צילום מסך

בכתבה צוינה גם תגובתה של פרנצ'סקה אלבנזה, השליחה המיוחדת של האו"ם, הידועה בדעותיה האנטי-ישראליות, אשר ציינה כי "מסעה של מדלין אולי הסתיים, אך המשימה לא הסתיימה. כל נמל בים התיכון חייב לשלוח סירות עם סיוע וסולידריות לעזה".

"פשיטה ישראלית" וטענות ל"חטיפה בכוח"

גם באתר BBC העניקו מיקום מרכזי לכתבה על עצירת המשט. "ספינת סיוע לעזה עם גרטה טונברג על סיפונה הוסטה על ידי כוחות ישראליים", נכתב בכותרת הכתבה. "משרד החוץ הישראלי כינה אותה 'יאכטה לסלפי', ואמר כי הסירה 'עושה את דרכה בבטחה לחופי ישראל'". ככלל, האתר שידוע בביקורת הרבה שלו על ישראל ובפרסומים חד צדדיים רבים, הקדיש עוד מספר כתבות בעמוד הבית הקשורות לישראל, כולל טור דעה ביקורתי המצדד בממשלת בריטניה לפעול נגד ישראל.

הכתבה הראשית בעיתון "לה רפובליקה" התמקדה במעצר הספינה: "משט החירות: צה"ל החרים ספינה שהובילה סיוע לעזה. פעילים טוענים כי 'הצוות נחטף'". לצד הכותרת הראשית מוצג וידאו "מהפשיטה הישראלית". למעשה, מי שקורא את הכותרת הראשית של היומון האיטלקי המפורסם מקבל תמונה מעוותת ללא העובדה שישראל לא פגעה כלל בנוסעי הספינה, עובדה שמובלטת רק בתוך הכתבה עצמה.

המשט לעזה ב-CNN, צילום: צילום מסך

באתר העיתון הספרדי היומי הגדול "אל פאיס" העניקו לכתבה מיקום משני יחסית לאתרים אחרים: "ישראל יירטה את משט החירות בדרכו לעזה עם סיוע. פעילים מדווחים על 'חטיפה' בזמן שהיו במים בינלאומיים. ממשלת ישראל מאשרת שגרטה טונברג 'בטוחה'".

באתר הצרפתי "לה מונד" דווח תחת הסיווג "מלחמת עזה" כי "סירת סיוע שנשאה את גרטה טונברג ורימה חסן 'נעצרה על ידי הצבא הישראלי', על פי ארגון לא ממשלתי. ישראל טוענת כי היא 'הסיטה' אותה".

"סנדוויצ'ים ומים" - התקשורת הפרו-ישראלית

בדיילי מייל הבריטי שנחשב פרו ישראלי התמקדו בתגובה הישראלית, כאשר גם באתר זה הידיעה על מעצר הספינה קיבלה סיקור מרכזי יחסית: "'משט החופש' של גרטה טונברג נעצר על ידי כוחות צה"ל: ישראל מאשרת כי יירטה ספינה בדרכה לעזה ותגרש פעילים לאחר שתפסה סיוע". מתחת לתמונתה של גרטה וחייל צה"ל שמעניק לה מזון נכתב כי "כוחות צה"ל הסתערו על 'משט החופש' של גרטה טונברג לאחר שהתחייבו לעצור את הסירה שהפליגה לעבר עזה".

המשט לעזה באל ג'זירה, צילום: צילום מסך

אתר "הבילד" הגרמני המייצג את העיתון הגדול באירופה וידוע גם הוא כפרו ישראלי העניק את הכותרת הראשית למעצר הספינה: "ישראל עצרה את 'יאכטת הסלפי' של גרטה", נכתב בכותרת הראשית של האתר. "טונברג מדברת על 'חטיפה' תוך שהיא נהנית מסנדוויצ'ים". בתוך הכתבה עצמה נכתב כי "ההצגה נגמרה, ישראל עצרה את יאכטת הסלפי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר