דיווח: איראן שכרה סוחר סמים במטרה לרצוח רב באזרבייז'ן

ה"וושינגטון פוסט דיווח": קצין בכוח קודס שילם כ-200 אלף דולר לסוחר סמים מגיאורגיה במטרה שירצח את הרב שניאור סגל, דמות בולטת בקהילה היהודית באזרבייז'ן • הרב מצידו, מסרב לפחד: "הולך בביטחון ברחוב"

כוחות משמרות המהפכה. צילום: אי.פי.אי

איראן שכרה סוחר סמים מגיאורגיה במטרה לרצוח את הרב שניאור סגל, דמות בולטה בקהילה היהודית באזרבייג'ן, כך מדווח היום (שבת) ה"וושינגטון פוסט" מפי גורמי ביטחון במערב ובמזרח התיכון. 

כך השתמשה איראן בגורמים עברייניים כדי לנסות לפגוע בישראלים ויהודים באירופה

על פי הדיווח, קצין מכוח קודס האיראני נפגש בסתיו האחרון עם אגיל אסלנוב, סוחר סמים מגאורגיה, והציע לו 200 אלף דולר תמורת חיסול הרב. הקצין העביר לאסלנוב תמונה של הרב סגל והוראות מפורטות כיצד לחסלו.

מובילה פיגועים ברחבי העולם. טהרן (ארכיון), צילום: GettyImages

אסלנוב גייס שותף מקומי, ג'ייהון איסמאילוב, והשניים החלו לעקוב אחר הרב, לאסוף מידע על מקום מגוריו ומקום עבודתו ולהעביר אותו לנציג שירות מודיעין זר. עם סיכול המזימה בחודש ינואר האחרון, נעצרו והואשמו בקשירת קשר לביצוע מעשה טרור.

הרב סגל סיפר ל"וושינגטון פוסט" כי למד מהתקשורת האזרית על התכנית לפגוע בדמות דתית, ועל מעצר שני החשודים. הוא ציין כי הוא חש בטוח באזרבייז'ן: "אנחנו חיים כאן בשלום. אני הולך ברחובות ללא פחד".

"מרגיש בטוח במדינה". דגל אזרבייג'ן מול בניין הממשלה בבאקו., צילום: רויטרס

מדובר באירוע נוסף המציג את האסטרטגיה האיראנית, להשתמש בגורמי פשיעה בעולם במטרה להוציא לפועל פיגועים, מגמה שהתגברה לאחר 7 באוקטובר.

במסגרת המגמה הזו מציין ה"וושינגטון פוסט" ניסיון פגיעה במוסדות יהודיים בגרמניה ומעצר של אזרח איראני בפרו, שתכנן לפגוע באזרח ישראלי.

בחודש שעבר, הורשעו בניו יורק שני אנשים הקשורים לארגון פשע רוסי, זאת בשל תכנון רצח העיתונאית והפעילה האירנית-אמריקנית מסיח עלינג'אד. לפי התביעה, משמרות המהפכה האיראניים הציעו להם 500 אלף דולר תמורת הרצח. 

היסטוריה של פעילות איראנית באזרבייג'ן

מקורות אמרו ל"פוסט" כי ייתכן שזה לא הפעם הראשונה בה איראן ניסתה לרצוח מישהו באזרבייג'ן. ב-2023, חבר הפרלמנט האזרי פאזיל מוסטפא שרד ניסיון רצח לאחר שנורה. שירות הביטחון במדינה הגדיר לאחר מכן את האירוע כפיגוע, כאשר  החוקרים האשימו את איראן וציינו את דבריו של מוסטפא על טהרן, בנוגע ל"פילוג הדתי שהיא מעוררת במדינה".

לאחר מכן התראיין מוסטפא בראיון לאתר מקומי בשם Gununsesi.info, ואמר כי החשודים "ביצעו פקודות וקיבלו כסף על כך", וכי "מנהיגם הם אנשי דת בכירים במדינה האיראנית".

בקיץ שעבר, חמישה נאשמים בתיק של מוסטפא הורשעו בבגידה, ניסיון רצח של מדינאי או דמות ציבורית, והברחת נשק בלתי חוקית. הם נידונו למאסר בין ארבע שנים למאסר עולם.

על אף הקשרים ההיסטוריים והאתניים ביניהן, איראן ואזרבייג'ן נמצאות במתיחות ארוכה על רקע התמיכה של טהרן בארמניה יריבתה האזורית של אזרבייג'ן, וכן סביב המתיחות בנוגע לחבל נגורנו-קרבאך והקשרים החמים של באקו עם ישראל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר